Moestuinplan 2017
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Dit jaar was mijn tweede jaar dat ik op deze 80m2 bezig was in de moestuin. Heerlijk zoveel ruimte, je kan echt alles uitproberen. En als het dan mislukt staat er nog genoeg waar je ook blij van wordt. Aan het einde van 2017 heb ik zelfs een fruittuin van 25m2 aangelegd. Dit was op de plek waar mijn allereerste moestuin lag. Nadat de fruittuin erbij is gekomen kom ik uit op totaam 105m2. Een echte moestuin dus.

Mijn gekke rassen voor dit jaar waren:

Asperge erwt (Vleugelboon))
Zaaien: je kan de boontjes meteen in volle grond zaaien, doe dit vanaf april. Je kan je ook voorzaaien,
dit voorkomt dat de duiven ermee vandoor gaan. Dek je kleine scheuten af met kippenkaas.
Oogsten: vanaf juli tot september zijn de bonen te oogsten, ze zijn het lekkerste als ze nog klein zijn.
Ze hebben de smaak van een erwtje wat licht smaakt naar asperge.
Plantafstand: houd per plantje ongeveer 25cm afstand. Als je meerdere rijen wilt uitplanten, houd
dan 45cm afstand tussen de rijen.
Standplaats: plant of zaai ze op een zonnige plek. Help ze een handje met het “klimmen” langs een
rekwerk.
Gekozen ras: Asperge erwt – Asparagus Pea
– Paarse wortel
Zaaien: in de volle grond zaaien vanaf maart, wortels houden niet om verspeend te worden. Dus
binnen voorzaaien zou ik dus ook niet aanraden.
Oogsten: Je kan deze mooie wortel oogsten vanaf augustus tot oktober. Haal er 1 wortel uit en check even wat de grote is, tevreden?! Dan kan je de rest ook oogsten, deze zullen allemaal een soort gelijke maat hebben.
Plantafstand: zaai de wortels in rijen en dun het later uit. Houd ongeveer 25 cm vrij tussen de rijen
Standplaats: wortels kunnen wat meer op halfschaduw plek staan, wel hebben ze dan veel meer tijd nodig om groot te groeien. Heb je plaats op een zonnige plek, dan raad ik dat aan voor een goede oogst.
Gekozen ras: Paarse wortel – Purple haze
-Wortel peterselie
Zaaien: zaaien in volle grond vanaf de maand maart. Het ontkiemen duurt ca. 10 dagen
Oogsten: na ongeveer een maand of 3/4 zijn de wortels te oogsten, test net zoals bij de gewone wortel hoe groot hij is. Ben je tevreden over het formaat dan kan je de rest ook oogsten.
Plantafstand: houd 25 cm afstand tussen de rijden. Na het zaaien in de rij uitdunnen. Zo voorkom je dat de wortels elkaar verdrukken en dus doodgaan.
Standplaats: Het liefste op een zonnige plek dan zal je ook sneller kunnen oogsten. Maar hij groeit ook goed op een halfschaduw plek.
Gekozen ras: Wortel peterselie – halflange dit is echt een smaakmaker voor recepten.
– Cucameloen
Zaaien: eerst voorzaaien in maart, vanaf april tot mei kan je ook in volle grond zaaien. Uitplanten als de plantjes groot en sterk genoeg zijn.
Oogsten: je kant de cucomeloentjes oogsten vanaf juli tot oktober. Een plant geeft heel veel oogst.
Plantafstand: laat ca. 10 cm tussen de plantjes. het zijn klimmers dus plant/ of zaai ze langs eenrekwerk van ca.

1,20 m.
Standplaats: plaats: lekker in het zonnetje op een open plek.
Ras: Cucamelon
Min punten:
Helaas heb ik dit jaar heel weinig aardbeitjes kunnen oogsten waar ik toch wel heel erg gek op ben. Ik was bij een aantal planten net te laat met afdekken waardoor de aardbeitjes al snel opgegeten waren door de vogels. En de planten waren alweer een paar jaar waardoor de oogst veel minder is. Ik heb inmiddels een fruittuin aangelegd maar daarin veel nieuwe aardbeien planten.
De kolen, op de palmkool na, zijn nagenoeg allemaal kaal gegeten door rupsen. Ook deze planten had ik te laat afgedekt. Je kan dan nog heel snel wat netten over de planten doen maar als de rupsen je planten hebben gevonden kun je je ze ook laten zitten, zo heb ik meteen de rupsen populatie geholpen 🙂
Leuke punten:
Dit jaar was ik geslaagd voor het eerst mais te kweken in de moestuin, ontzettend lekker zeg! Als je mais oogsten wel meteen die avond bereiden dan is het echt het lekkerste
Dit jaar breide ik mijn kweekkast binnen uit, en deze heb ik voorzien van groeilampen van de IKEA. Deze lampen helpen een handje het zonlicht nabootsen. Ik heb helaas niet voldoende ruimte bij het raam om alle plantjes te voorzien van zonlicht, op deze manier heb ik het goed opgelost.
Dit jaar heb ik weer heel veel tomaten kunnen oogsten waar ik zo trots op ben, wat een feest. Tomaten blijven toch echt mijn favorieten waaronder de Sungold cherry tomaat. Klein, geel en zoetig. Aanrader.