Moestuinplan eindelijk klaar!
admin
0 Minuten om te lezen

Ja ja eindelijk, het is zover. Het nieuwe moestuinplan voor dit seizoen is klaar. Het heeft even geduurd, maar dat had een reden. Ik ben erg druk geweest met het helpen van anderen, waardoor mijn eigen plan even is blijven liggen. Ik had eigenlijk alles al in mijn hoofd, dus ik wist precies wat ik allemaal al in de moestuin wilde zaaien. Als je het al jaren doet, dan kun je dat allemaal wat sneller en makkelijker inschatten.

Afmeting moestuin
Het wordt nu het 3de jaar dat ik op deze manier de moestuin gebruik (met dit aantal m2). Ik heb wel wat andere dingen gedaan dan voorgaande jaren. Ik wilde ieder jaar zoveel verschillende gewassen kweken zodat ik daar heel veel van kon leren. Dit jaar heb ik echt gekeken naar wat ik nou het allerleukste vond van afgelopen jaren en wat wij samen ook echt heel veel eten. Ook heb ik nog wat nieuwe dingen toegevoegd natuurlijk. Dit heb je al in een van mijn eerdere blogs kunnen lezen.

Gekozen gewassen
Ik heb ervoor gekozen om in ieder geval meer dan de helft van de tuin te reserveren voor vruchtgroenten, want hier geniet ik echt van. Ze groeien ‘snel’ en krijgen mooie bloemen, je geeft bijen en hommels een lekker snackje en ik ben er gek op. Ook de bonen zullen altijd bij mij in de moestuin blijven groeien, naast de kruiden natuurlijk. De moestuinbak heb ik 2 jaar geleden volgezaaid met kruidenplanten. Deze planten komen bijna allemaal ieder jaar gewoon weer op. Dat is zo leuk om te zien. Als het net wat warmer begint te worden, zie je de kleine minisprietjes alweer boven komen. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld dat bieslook niet winterhard is, maar daar heb ik dan niks van gemerkt. Ieder jaar eet ik weer bieslook uit de moestuin zonder dat ik het opnieuw heb gezaaid.

Zon stand
Ook heb ik dit jaar de moestuin wat meer naar voren getrokken, want het achterste gedeelte heeft echt enkel in het voorjaar zon. In de zomer zijn de bomen gewoon te groot waardoor ze heel veel schaduw geven. Daarom heb ik besloten om dit achterste gebied gewoon niet meer in te zaaien. Na 3 jaar heb ik dan nu toch door dat het niet werkt, haha ????. Ik wilde het gewoon niet toegeven, maar dat heb ik dan nu wel gedaan.

Zaai- en oogstkalender
Ik heb alle gewassen die ik ga kweken dit jaar in een kalender gegoten. Dit staat heel eenvoudig in een Excel-bestand. Door Excel te gebruiken kun je heel makkelijk rangschikken op maand maar ook op gewas. Voor het maken van een moestuinplan is dit ook heel erg makkelijk.
Download de zaai- en oogstkalender hier.

Mochten je nog vragen hebben over het moestuinplan, dan hoor ik het natuurlijk graag!