Moestuinupdate begin maart
admin
0 Minuten om te lezen

Afgelopen zondag ben ik heerlijk in de tuin bezig geweest. Er was zo ontzettend veel te doen dat ik het niet langer uit wilde stellen. Afgelopen weken ben ik erg druk geweest. Ik heb 4 dagen op een tuinevenement gestaan waar ik iedere dag een lezing + moestuinquiz gaf (TuinIdee 2019) en ik heb een supertof moestuinplan gemaakt voor de Montessorischool Nieuw Vreugd en Rust in Voorburg. Hier gaat toch net wat meer tijd in zitten dan je denkt, waardoor er andere dingen even zijn blijven liggen. Dit is inmiddels afgerond, waardoor ik nu weer vol kan genieten van de moestuin. Ik wil je even een rondje meenemen door de tuin en vertellen wat ik afgelopen zondag allemaal heb gedaan in de tuin.

Opruimen
Dat was de eerste stap. En dat was ook wel heel erg hard nodig. Er was heel veel blad gevallen van de bomen die er omheen staan. Dit had ik tot nu toe expres laten liggen, zodat de beestjes een plekje hadden om te overwinteren en zich lekker konden nestelen. Deze plekjes heb ik hier en daar nog wel zo gelaten, maar ik heb ze grotendeels wel weggehaald. Al het blad en de takken, bolsters en oude planten zijn op de composthoop en in de bladkorf gegaan. Ik heb 2 losse compostbakken in de tuin en een bladkorf in de moestuin staan. Hier gooi ik ook af en toe gewoon andere planten in, maar geen planten die ziek zijn bijvoorbeeld. Dat trekt namelijk zo je grond weer in en dat is niet zo slim.

Laatste oogst van 2018
Nadat alle bladeren, planten, bolsters etc. waren afgevoerd (7 kruiwagens verder), heb ik nog wat kunnen oogsten: boerenkool. Het is heerlijk om dan toch nog wat uit de moestuin te kunnen halen. Ik moet bekennen dat ik niet zo’n wintertuinier ben, dus ik hou daar met het maken van de planning wel een beetje rekening mee, zodat ik niet in de winter door alle sneeuw- en hagelbuien door moet gaan oogsten.

Voeden
Ik heb op TuinIdee een bodemtestje laten doen door de mannen van de AVVN. Ik kwam erachter dat de pH-waarde van de tuin helemaal goed is, dus er zit niet te veel kalk in of is niet te zuur. Dit is ideaal voor een moestuin. De voeding daarentegen is ver te zoeken: deze is bijna 0 zelfs. Normaal hoort de waarde op 1.5/2 te zitten voor een moestuin en bij mij zit die op 0.04. Er moet dus echt wel even wat aan de bodem gedaan worden.

Ik heb in de tuin, zoals ik hierboven vertelde, 2 compostbakken staan. Hier wordt het hele jaar door GFT-afval in gedaan. De inhoud van deze bakken is helaas te klein om de gehele moestuin te voeden, dus ik heb het aangevuld met tuincompost van Pokon. Deze heb ik netjes uitgespreid over de gehele tuin en dit laat ik dan nog even een weekje intrekken. De voedingstoffen zakken vanzelf door de heftige stortbuien naar beneden. Hierna is het een kwestie van rustig door de bovenste laag van de bodem mengen. Meteen zaaien op compost is niet mogelijk. Alleen de pompoenen en courgettes worden daar blij van, maar alle andere zaden zullen meteen verbranden en deze zullen dus ook niet opkomen. Compost moet je dus goed door de grond werken voordat het gebruikt gaat worden.

Insecten
Ik blijf het maar zeggen en volgens mij heb ik er zelf al 3 blogs over geschreven; de beestjes. Weer hoor je in het nieuws en waar dan ook dat het niet goed gaat met de beestjes. Maak dus een lekker plekje in de moestuin waar deze beestjes kunnen wonen. Ik heb dit gedaan door van mijn middenpleintje in de moestuin, waar ik vorig seizoen allemaal mooie vaste bollen heb uitgeplant, een beestjesparadijs te maken. Hier liggen gewoon nog bladeren, takken, dennenappels, bolsters en zelfs mooie stukken schors die ik tegenkwam in het houthok van mijn vader. Door stukjes in de tuin rommelig te laten, maak je het voor de beestjes fijn om er te wonen en dus zullen ze jou ook een handje helpen met het bevruchten van je bloemen. Win-win situatie heet dat! ????

Binnen zaaien
Het zaaien binnen is echt in volle gang: de doperwtjes, kapucijners en pepers zijn al flink gegroeid. Deze heb ik gezaaid eind februari. Ook de tuinbonen trek ik binnen wat voor, omdat ik wat later was met het klaarmaken van de moestuin en dan kunnen deze dit weekend buiten uitgeplant worden. Ook de basilicum, knoflookbieslook en knolselderij zijn binnen al voorgezaaid. Deze laten zich helaas nog niet zien, maar dat komt vast. Geduld ????! De plantjes staan er in ieder geval mooi bij in de stellingkast.

Ook mijn Journal wordt voller en voller. Hierin hou ik weer alles bij. Het is heel erg leuk om je eigen boekje in gebruik te hebben, zo kan hij optimaal getest worden en tot nu toe werkt het superfijn! (Nieuwsgierig naar dit Journal? Kijk dan even in de miniwebshop)

Uitdunnen
Mijn pepers heb ik inmiddels uitgedund. Ik zaai namelijk altijd 2 zaadjes op de plek waar ik er eentje wil hebben. Zo weet je zeker dat er eentje opkomt. De dubbele haal je dan op een gegeven moment weg. Dit doe ik voordat de plantjes te groot worden, want anders beschadig je de wortels heel erg. Veel mensen zeggen; dit is toch zonde?! Ja dat is het ook, maar je kunt de zaailingen eventueel verspenen in een ander potje. Als je op iedere plek maar 1 zaadje zaait, dan is de kans veel groter dat er niks op komt en dan vind ik het meer zonde van de zaai- en stekgrond met vermiculiet die je dan gebruikt hebt.

Dit was het voor zover. Binnenkort komt er weer een leuke update uit Floors Moestuin.