Moestuinupdate half Juli
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Wat is de tuin omgetoverd tot een groene oase zeg! Iedere keer als ik naar buiten kijk, verbaast het me zo dat ik dit in een paar maanden voor elkaar heb kunnen krijgen! Met zo weinig middelen en zo veel doorzettingsvermogen (met hulp van Bas met spierballen natuurlijk) ben ik in een korte tijd heel ver gekomen. Het knalt de grond uit en de eerste oogst heb ik al kunnen eten. Er ligt zelfs een deel in de vriezer, omdat de opbrengst beter is dan ooit.

Oogsten
Heel veel planten zijn er nog lang niet en hebben zeker nog 2 maanden nodig om echt oogst te kunnen geven, zoals de pepers en paprika. Maar ook de tomaten gaan dit eerste jaar in mijn DIY-kas minder snel dan ik had verwacht. Ik heb toch het idee dat de tomaten die ik jaren buiten heb gekweekt meer vruchten droegen. Maar misschien ben ik te snel met oordelen. Ik wacht het gewoon rustig af, want ik kan er niet heel veel aan doen.
Er zijn wel veel planten die al oogst hebben gegeven en waar ik ook heerlijk van heb kunnen eten en zelfs al een lekker receptje van heb gemaakt.

– Bieten – bieten carpaccio en bietenrisotto met gietenkaas munt en doperwtjes
– Courgette – pasta en courgetterolletjes met geitenkaas en dadel
– Tuinen – plaatpizza met tuinbonen en courgette
– Doperwtjes – risotto met erwtjes en een heerlijke bonensalade
– Aardbeien en blauwe bessen – gaan lekker door de yoghurt
– Snijbiet – risotto (vervanger voor spinazie)
– Nieuw Zeelandse spinazie – ovenschotel met courgette, tomaten en spinazie.

Naast al dit lekkers had ik zo veel doperwten, kapucijners en tuinbonen dat we ze zeker niet allemaal op konden eten. Maar dat is helemaal niet erg, want ieder jaar vries ik ze in, zodat ik bijna het hele jaar ervan kan eten en ze niet meer hoeft te kopen. Zo hadden we bijvoorbeeld 5kg erwtjes, heerlijk!

Zaaien
Ik krijg veel vragen over wat er nu nog te zaaien is. Er zijn nog een aantal dingen die je kunt zaaien. Mocht je nu nog met een moestuin willen starten vanaf nul, dan gaat dat helaas niet meer. We hebben in Nederland nu eenmaal te maken met een bepaalde periode waarin de temperatuur hoog genoeg is om hier allerlei gewassen te kweken. Mocht je nu nog tomaten willen zaaien met de hoop om er deze zomer van te eten, dan moet ik je helaas teleurstellen. Maar het is echt nog niet helemaal gedaan. De volgende gewassen kun je nog zaaien en kun je dit jaar ook gewoon nog oogsten:
– Pluksla
– Rucola
– Radijs
– Andijvie
– Postelein
– Paksoi
– Spinazie
– Tuinkers
– Chinese kool

Dit zijn eigenlijk bijna allemaal bladgroenten die vrij snel groeien. Dit kan in potten, bakken of natuurlijk in de volle grond. Kies een plekje uit in de tuin waar er ongeveer 5 uur zon is en je kunt hier binnenkort gewoon van eten.

Verzorgen en voeden
Houd de plantjes goed in de gaten. Vind je dorre bloemen en bladeren, knip deze dan weg van de plant. Zo gaat de energie naar de nieuwe scheuten en bloemen en knapt de plant weer helemaal op. Houd ook de plantjes in de gaten die er groeien en er niet horen, dit wordt ook wel het onkruid genoemd ;). Onkruid kan heel veel voeding uit de bodem halen terwijl dat voor een andere plant bestemd was. Zelf loop ik 2 keer per week met een emmertje door de tuin en haal al het kleine groen eruit. Door de bodem af te dekken met een laagje houtsnippers, boomschors, stro of cacaodoppen zal het onkruid minder snel boven komen, dus mocht je op vakantie gaan komende maand, dan kun je de tuin wat voorzien van bodembedekkers.

Alle vruchtgroenten in de tuin zijn nu vruchten aan het vormen. Misschien heb je al bakken vol kunnen oogsten? Dan kun je je voorstellen dat de plant wel toe is aan wat extra voeding. Ook is het verstandig om bij te voeden als de blaadjes wat geler worden. Dit duidt op ‘ja hallo, ik wil eten’. Je kunt allerlei soorten voeding kopen in de tuincentra. Dit gaat van moestuinvoeding tot kant-en-klare biologische compost. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen compost maken. Dit duurt wel wat langer, maar hoe sneller je ermee begint, hoe sneller je het natuurlijk ook uit kunt strooien over de tuin. Hier heb je hele handige bakken voor die je zelfs op het balkon of in de kleine tuin kunt gebruiken. Je kunt ook een grote compostbak aanschaffen waar al het tuinafval in gaat. Hier kun je zelf gft-resten aan toevoegen. Ik zal later wat meer delen over hoe dit moet, etc.

Water geven
Wat is het gek weer he?! Ik blijf er maar op terug komen, maar het water geven is zo belangrijk, want zonder water zullen je plantjes het niet overleven, helemaal niet op hele droge dagen. Er valt nu best wat regen, waardoor je niet hoeft te sproeien, maar er komen weer warme dagen aan. Heb je in de tussentijd al een regenton aangeschaft en gekoppeld aan de regenpijp? Is dit nog niet het geval, dan zou ik dat zeker doen. Regenwater is zoveel beter voor de groei van de plantjes en het is ook nog eens gratis 😉

Hoe weet je eigenlijk wanneer je water moet geven? Als het een dag heeft geregend en de dagen erna schijnt de zon weer volop, dan hoef je zeker 2 dagen geen water te geven. Is het na die 2 dagen nog steeds droog, check de grond dan even met je vinger. Het kan heel goed zijn dat de bovenste laag kurkdroog geworden is maar dat het daaronder het nog heel erg nat is. Dan hoef je zeker geen water te geven. Is het wel heel erg droog, giet dan wat bij. Ik heb inmiddels gemerkt dat in de ochtend water geven veel beter is en dat de planten hier ook goed door groeien en de slakken zijn minder aanwezig in de tuin. Dat is natuurlijk ook een fijne bijkomstigheid.

Zelf heb ik op sommige plekken de bodem ook afgedekt met cacaodoppen en houtsnippers, zodat het water minder snel verdampt uit de grond als de zon er lekker op staat. Je zou hier ook stro voor kunnen gebruiken.

Nieuwe boek
Het is misschien wat rustiger de laatste weken vanaf mijn kant, maar ik ben inmiddels druk bezig met het schrijven van mijn nieuwe boek. Iedere week schrijf ik een hoofdstuk, zodat ik op het laatste moment niet ineens overuren hoef te draaien. Het plannen van wanneer je wat doet is echt belangrijk met het schrijven van een boek. Het kost toch echt allemaal veel meer tijd dan je denkt. Na het schrijven krijg je alle stukken natuurlijk ook weer terug om alle input te verwerken. Maar ondanks dat zit ik er goed in en heb ik heel veel inspiratie! Ik kan je vertellen dat dit een heel tof boek gaat worden, voor een bredere doelgroep en natuurlijk in de stijl die jullie van mij gewend zijn. Dit boek is niet alleen op de moestuin gericht, maar ook breder, om waar dan ook je eigen groene plek te creëren.