Moestuinupdate juni
admin
0 Minuten om te lezen

Yes, het is juni en dat betekent dat het bijna ZOMER is! Al moet ik zeggen dat het de afgelopen weken eigenlijk ook al echt aanvoelde als de zomer. Ik word er zo blij van en ik ben niet de enige volgens mij. Je merkt dat heel veel mensen op straat en om je heen ook veel gezelliger zijn. ???? Dat vind ik echt leuk. Tussen de heftige zonnestralen valt er af en toe ook nog een druppel water, maar mocht het een aantal dagen wat droog zijn, geef je plantjes dan wel goed water. Het zou zo zonde zijn dat na al dat harde werken de plantjes ineens doodgaan of heel erg verslappen. In deze blog vind je een aantal watergeeftips.

Aardbeienfeest
De aardbeien hebben inmiddels een bedje van stro gekregen en de plantjes zijn afgedekt met gaas. Afgelopen weken ben ik weer erg druk geweest met een leuk project. Later geef ik hier meer informatie over, maar mocht je een idee hebben, mag je altijd raden. ???? Door dit extra project had ik dus niet de tijd gevonden om mijn aardbeien te voorzien van stro en een net. Er waren ondertussen al een aantal aardbeien rood gekleurd en dus opgegeten door de vogels. Zo zie je maar, je moet de planten echt afdekken, anders blijft er echt niks voor jezelf over. Hieronder op de foto zie je hoe het er nu bij staat. Ik word er zo blij van, het ziet er zo gezellig uit en die aardbeien knallen er echt uit op het bedje van stro.


Bessenstruiken
Alle bessenstruiken staan er supermooi bij. Ik was even heel erg bang dat ze niet aan zouden slaan. Ik heb ieder jaar weer wat gedaan aan mijn moestuin, waardoor de bessen steeds van plek zijn veranderd. Hierna wil ik ze lekker laten staan op deze plek en niet meer verhuizen. Ze hebben nu ook veel meer ruimte om te groeien en ik kan er veel beter bij. Hiervoor had ik er minder rekening mee gehouden dat fruitstruiken met blad heel erg groot kunnen worden. Mocht jij ook struikjes uit gaan planten (de beste periode is in de rustperiode voor de struikjes, dus van oktober tot maart), geef ze dan voldoende groeiruimte en houd rekening met de ruimte, zodat je er makkelijk langs kunt lopen en er netten overheen kunt doen.

Ik kreeg veel vragen van mensen die helemaal in paniek raken als ze zien dat de bloemetjes van bijvoorbeeld de blauwe bessen op de grond liggen. Geen paniek, dit is juist goed nieuws, want de bloemetjes zijn bevrucht en zullen omtoveren naar blauwe bessen. Dit duurt nog even, maar ik hoop volgende maand heerlijke blauwe bessen uit eigen moestuin te eten, hmmm.

Bloemen en bijen
Net zoals in alle andere blogs besteed ik weer even aandacht aan mijn bloemen, want ik heb het idee dat mensen nog niet genoeg stil staan bij de bijensterfte. Laten we met z’n allen een handje helpen en zaai of plant bloemen in de tuin of moestuin om deze beestjes te helpen. We kunnen echt niet zonder!! Ik kocht afgelopen weekend een zakje zaden van Zuid-Hollands Landschap. Hierin zitten lage afrikaantjes en hier worden bijen blij van. Wist je dat er een Open Imkerij dag 2018 is?! In de aanloop naar het evenement op 14 en 15 juli worden er steeds meer locaties toegevoegd aan de lijst. Misschien is er ook een locatie bij jou in de buurt, dus kijk even op deze site.


Augurken en komkommers
Twee weken geleden vertelde ik dat mijn komkommers en augurken het niet zo goed deden. Tot mijn grote verbazing zag ik dat ze weer aanslaan en dat ze gewoon nieuw, groen blad aanmaken. Ook heb ik zelfs de eerste bloemetjes alweer gespot. Mijn dag kon niet meer stuk toen ik dat zag. Wat heb ik eraan gedaan? Ik heb wat extra moestuinvoeding gegeven. Het zijn namelijk vruchtgroenten en deze houden van voeding. Ik denk dat het voornamelijk toch de klap is geweest van de temperatuur. Begin mei is het overdag natuurlijk al lekker warm, maar de avonden waren toch nog verraderlijk koud. Hier moeten je plantjes wel tegen kunnen. Gelukkig is het goedgekomen en daar gaat het om. ????

Binnenkort heerlijke doperwtjes
De klimmende doperwten en kapucijners zitten inmiddels vol met bloemen en dit is echt heel erg mooi. Ook deze bloemen trekken heel veel bekijks van de hommels. Helaas trekken ze minder bijen aan. Ik merk wel dat ik dit jaar veel last heb van muizen. Deze beestjes eten de onderkant van het plantje door. Waarom ze dat doen weet ik niet, want ze laten het plantje verder met rust. Als je nog op tijd bent, dan kun je de bloemen nog oogsten om op te eten, maar helaas zullen de peulen dan niet meer verder groeien en de erwtjes daarin al helemaal niet. Ik heb er wel wat op bedacht, zodat ze in ieder geval de overige plantjes niet aantasten. Ik heb plastic folie operwten en kapucijners zitten inmiddels vol met bloemen en dit is echt heel erg mooi. Ook deze bloemen trekken heel veel bekijks van de hommels. Helaas trekken ze minder bijen aan. Ik merk wel dat ik dit jaar veel last heb van muizen. Deze beestjes eten de onderkant van het plantje door. Waarom ze dat doen weet ik niet, want ze laten het plantje verder met rust. Als je nog op tijd bent, dan kun je de bloemen nog oogsten om op te eten, maar helaas zullen de peulen dan niet meer verder groeien en de erwtjes daarin al helemaal niet. Ik heb er wel wat op bedacht, zodat ze in ieder geval de overige plantjes niet aantasten. Ik heb plastic folie om de onderkant van de plantjes gewikkeld. Zo kunnen de muizen er niet meer bij en het werkt.


Overal Onkruid
Ik krijg veel vragen van lezers: wat doe jij toch tegen al dat onkruid?! Dat is heel simpel: gewoon eruit trekken. Dat doe ik natuurlijk wel samen met Bas, mijn vriend. Als je het nu niet doet, dan zie je later tussen de bomen het bos niet meer. Het groeit zo snel, dus blijf het de baas. Schoffelen kan ook en dan kun je het uit laten drogen in de zon, zoals mijn vader zou zeggen. Ik ben echter van mening dat je dit moet afvoeren. Laat je het liggen, dan kunnen de zaden die al in het plantje zitten, zich weer verspreiden en kan wordt het alleen maar erger.

Tomaten dieven
Houd je tomatenplanten nu wel heel erg goed in de gaten. Ze schieten de lucht in en gaan bloemen maken. Dat niet alleen, want ze maken nu ook scheuten aan in de oksels van de plant. Deze scheuten heten dieven en zorg ervoor dat je deze verwijdert. Ze heten niet voor niks dieven, want ze nemen namelijk de energie, die je eigenlijk voor de hoofdstam en de bloemen wilt hebben, weg uit het plantje. Zonder deze dieven zul je uiteindelijk meer tomaten kunnen oogsten van deze plant. Dus hierbij een tipje: vergeet niet te dieven. de gaten. Ze schieten de lucht in en gaan bloemen maken. Dat niet alleen, want ze maken nu ook scheuten aan in de oksels van de plant. Deze scheuten heten dieven en zorg ervoor dat je deze verwijdert. Ze heten niet voor niks dieven, want ze nemen namelijk de energie, die je eigenlijk voor de hoofdstam en de bloemen wilt hebben, weg uit het plantje. Zonder deze dieven zul je uiteindelijk meer tomaten kunnen oogsten van deze plant. Dus hierbij een tipje: vergeet niet te dieven.

Vergeet ook vooral niet te genieten van de tuin, want het is prachtig nu. Let maar op, over een maand is echt alles groen.