Moestuinupdate mei
admin
0 Minuten om te lezen
Wat gaat de tijd hard, vinden jullie ook niet? Het is gewoon alweer eind mei en dat betekent dat inmiddels echt alle plantjes naar buiten kunnen en dat er ook buiten meteen in de volle grond gezaaid kan worden.
Alles plantjes buiten uitplanten
Heb jij alle plantjes al buiten staan? Meestal zeg ik dat na 15 mei de kust veilig is en dat je dan alles buiten kunt zaaien en uitplanten zonder dat er gevaar op vorst kan optreden. Maar zelf kijk ik de afgelopen jaren wel wat meer naar het weer en laat ik het toch meer daarvan afhangen. Als het overdag boven de 15 graden is en het ook zo blijft, is het namelijk veilig en kan alles naar buiten. Ik er dus ook voor gekozen om de plantjes wat later naar buiten te doen, omdat de voorspelling toch wel weer erg koud was rond die periode (vooral voor de nachten), want 3 graden is echt te koud. Het is gewoon superzonde dat je plantjes dan doodgaan, doordat je net niet genoeg geduld had. Maar de afgelopen weken is het zo mooi geweest, wel te weinig water helaas, dat alles goed is aangeslagen.

Voordat de plantjes naar buiten gingen, heb ik ze overdag buiten wat laten wennen op het terras en ‘s nachts in de kas. Deze is lekker beschut en de temperatuur zakt hier iets minder hard.

Voordat ze de grond in gaan doop ik ze altijd eerst even in een emmer met water, hierdoor zuigen de wortetjes zich goed vol en hebben ze even een goede boost met deze warme dagen.

In de kas
In de DIY-kas, waar ik nog steeds echt ontzettend blij mee ben, groeien de kruiden die ik heb gezaaid heel erg goed; bieslook, dragon, basilicum, koriander en oregano. Het is zo fijn als je alle soorten kruiden vers buiten kunt knippen zonder dat je weer een bakje of plantje uit de supermarkt moet kopen. Die plantjes gaan ook binnen no time dood. Ook vind je er komkommertjes in de green wall van Elho, die je kunt verlengen met een soort rek waar later de komkommertjes langs kunnen groeien.

De planten die ik hier uitplant omvatten diverse rassen tomaten, aubergine en eventueel nog een pepertje of paprika, als ik daar ruimte voor heb. Ik wil namelijk testen wat het verschil is als ze binnen in de kas groeien of in de volle grond zonder beschutting. Ik heb nu zelf 7 jaar een moestuin zonder kas gehad. In die tijd heb ik allerlei gewassen kunnen kweken en dat ging prima, dus ik ben heel erg benieuwd naar de extra oogst die het zal geven.

Voor de tomaten heb ik draden gespannen aan het dakje van de kas, zodat ik de planten makkelijk in de loop van de groei naar boven kan begeleiden. Op de foto’s hieronder zie je hoe ik dit heb gedaan. Ook op mijn IGTV eerste aflevering van de nieuwe tuin vind je de uitleg.
  • eerst aan beide kanten van de kas een haakje in het hout gemaakt.
  • daarna ijzerdraad gespannen
  • hierna per plant 1 stuk touw bevestigd met een knoopje
  • hierna de planten aan de voet van de plant vast gemaakt aan het touwtje
  • en dan is het wikkelen geblazen.
  • Je kan ook altijd een bamboe stok gebruiken die je naast de plant in de grond steekt. Maak een lusje met ijzerdraad aan de bovenkant van de stok zodat er een oogje ontstaat waar je het draad aan vast kan knopen en je hebt het zelfde principe. Zo heb ik het zelf jaren gedaan in de vorige tuin toen ik nog geen kas had.

    In de kas kan het ook heel erg warm worden. Je moet echt uitkijken met het glas en de felle zon. Ik heb inmiddels een minimum/maximum thermometer gekocht, zo kan ik goed in de gaten houden wat de temperatuur is geweest. Helaas hebben er al een aantal plantjes wat brandblaadjes gekregen. Je merkt dit aan het gele, droge blad. Dan is het gewoon te warm en staan ze iets dicht bij het raam. Ook kun je ervoor kiezen om het raam af te dekken met witte kalk of zelf iets te maken wat je ervoor kunt hangen en dit ga ik dan ook doen.
    Dat laatste ga ik doen. Het worden een soort rolgordijntjes gemaakt met rietmatjes die je makkelijk op kunt rollen, maar ook uit kunt hangen als de zon echt veel te fel is. De witte kalk vind ik zelf niet zo mooi en het geeft ook een troep. Ik kies dus voor een andere oplossing. Hier zal ik later een DIY over plaatsen, zodat je dit eventueel ook zelf kunt maken. Onderstaande afbeeldingen hebben mij inspiratie gegeven met deze zoektocht wat bij de kas zou passen.

    Eerste oogst
    Ja ja, de eerste oogst, na wat pluksla, spinazie en tuinkers na, is er! Ik heb de eerste radijsjes kunnen oogsten. Heerlijk! Ze zijn lekker knapperig en echt het allerlekkerst als je ze meteen na het oogsten in je mond stopt. Veel mensen vroegen via Instagram (klik hier om naar mijn pagina te gaan): ‘Hoe kan het dat jij ze zo snel al kunt oogsten?’. Dat komt omdat ik mijn radijsjes onder een glasplaat heb gezaaid. Onder glas wordt het wat warmer, waardoor de zaden sneller ontkiemen en de plantjes sneller groeien. Dit is een logisch proces. Let wel op dat de zaailingen onder glas wel net wat meer water nodig hebben. Door de warmte verdampt het water sneller en het eventuele regenwater dat valt, kan niet onder het glas komen. Je moet ze dus net wat meer in de gaten houden.

    Water geven en mulchen
    Wauw, wat een hitte hebben we gehad. Ik heb op sommige momenten het terras elke dag en de moestuin om de 2 dagen water moeten geven. Heel veel beplanting heb ik afgedekt met een mulch-laagje, zodat het water minder snel kan verdampen als het wordt blootgesteld aan de zon. Onder de blauwe bessen heb ik houtsnippers liggen en rond de tuinbonen en doperwtjes liggen cacaodoppen. Je zou er ook oude bladeren, takken of net gemaaid gras omheen kunnen leggen als laagje. Dit levert je uiteindelijk niet alleen minder werk op, want het scheelt ook in watergebruik natuurlijk.

    Water opvangen
    Aangezien er nog mannen bezig zijn met het voegen van ons huis kunnen de 2 regentonnen die wij hebben nog niet worden aangesloten. Als de werkmannen klaar zijn, is dat een van de eerste dingen die ik aan zal sluiten. Regenwater is zoveel beter voor de plantjes dan het water dat uit de kraan komt. Het bevat minder kalk en de voedingstoffen die in de grond zitten, die je aan het begin van dit seizoen aan de grond hebt toegevoegd, worden door het regenwater veel beter opgenomen. Ook het bodemleven, dat ons helpt opruimen in de tuin, wordt er ook nog eens blij van. Win-win-win dus.
    Vaste beplanting
    De eerste plantjes zijn uitgeplant. Bas en ik waren vorige week een stukje gaan fietsen en aangezien we nu alleen maar bezig zijn met verbouwen, is dat dus ontspanning, haha. We kwamen langs Jan van den Hertog. Wat een geweldige plek is dat. Er zijn zo veel verschillende plantjes. Hier heb je bijvoorbeeld niet maar 1 soort Anemone, maar er staan meteen 6 soorten in verschillende kleuren. Daar werden we zo blij van dat we ons niet in konden houden en we een hele berg plantjes mee terug hebben genomen. Ik heb nu bijvoorbeeld een hele mooie plant voor in de pot in de schaduw gekocht: de Tirella ‘Tiger stripe’. Daarnaast kwamen we nog een soort struikje tegen, Filipendula Rubra ‘Venusta’, dit is een groene struik die hele mooie roze pluimen krijgt, 150cm hoog wordt en bloeit van mei tot begin augustus.