Moestuinupdate mei
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Oh wat wordt het ineens groen, daar hebben we allemaal wel heel erg lang op moeten wachten. Maar dat is natuurlijk helemaal niet gek, in april heeft het gewoon nog gevroren waardoor alles zo enorm achterloopt. Maar gelukkig zien de weerberichten er goed uit en kunnen toch eindelijk de plantjes komend weekend naar buiten!

In de kas

Hier staan nog zoveel plantjes dat ik inmiddels niet voldoende ruimte meer heb om alles wat ik ook binnen heb opgekweekt hierbij te zetten. Ik merk wel dat ik de plantjes heel goed in de gaten moet houden aangezien het al zo warm kan worden en de temperatuur al tot de 35 graden komt. Veel water geven en als je merkt dat er blad bruin wordt dan moet je ze weghalen bij het raam, dan heeft de plant echt te weinig water en zijn de bladeren namelijk aan het verbranden.

Aangezien ik niet echt een plekje had om mijn plantjes in op te potten heb ik een handige ompottafel gemaakt van hout wat we nog hadden liggen en 2 kleine pallets, geloof het of niet maar het past precies!

De planten die in de kast blijven of hier nog uitplant zijn:
· Een aantal tomaten
· Kropsla
· Aubergine
· Zomer kruiden als basilicum

 

Uitplanten

Ik plant bijna alles dit weekend uit in de volle grond maar nog niet alles, ik heb helaas slechte ervaringen met mijn komkommers, augurken en cucameloen dat alle blaadjes broos werden en het planten zo groeiachterstand had opgelopen wat ik heb besloten nooit meer deze plantjes eerder dan eind mei buiten te zetten. En dat ga ik dit jaar ook weer doen. Het gebeurt wel eens dat er wat fout gaat, dat er plantjes worden opgegeten door slakken, woelmuizen of veenmollen maar er is vrij weinig aan te doen. Tenminste ik laat het gewoon gaan en geniet van de planten die het wel goed hebben overleefd na het uitplanten.

 

Voordat de plantjes de volle grond in gaan dompel ik de kluitjes, nadat ze uit het potje zijn gehaald, voorzichtig in een emmer met water. Zo hebben ze meteen even een lekkere water boost en kunnen de komende dagen er frist tegenaan. Je moet je voorstellen dat deze planten echt even goed moeten wennen aan hun nieuwe groeiomgeving en dat het water vinden in de grond nog wel erg lastig is met die kleine worteltjes. Daarom kun je de plantjes een handje helpen door ze vooraf onder te dompelen.

De volgende planten worden komende dagen eerst afgehard* en dan buiten uitgeplant:
· Courgette
· Pompoen mais
· Tomaten
· Paprika
· Pepers
· Boerenkool
· Andijvie
· Venkel
· Paksoi
· Kropsla
· Cucameloen
· Komkommer
· Augurk

 

Afharden is het laten wennen van je planten aan de buiten temperatuur. Meer hieronder weten, in mijn boek ‘de moestuin’ vind je hier alles over.

Stekken

Wist je dat je heel veel planten nu kunt stekken, dit omdat snelgroeiende planten heel veel baby’s aanmaken. Dit ook met de framboos. Je kan de stekken heel goed onderscheiden aan de kleur van de stelen. Zijn deze groen, dan gaat het om een jonge scheut die op zichzelf groeit en die je dus heel makkelijk uit de grond kan halen. Deze stekken kun je dan op een andere plek weer uitplanten, of in een pot doen en er nog iemand anders blij mee maken. Frambozen en ook bramen kunnen flink gaan woekeren dus het is heel slim om dit ieder voorjaar even te checken. Word de struik te breed, haal dan gewoon wat scheuten uit de grond.

Onkruid

Ik merk wel dat er van alles en nog wat boven komt in de moestuin maar ook op de plekken waar ik niets gezaaid heb. Dit is dus een plantje op de verkeerde plek die ik daar liever niet heb. Hoe kleiner ze zijn hoe makkelijker je ze weg kan halen. Dus laat het onkruid niet te groot worden maar haal het met wortel en al uit de grond.

 

Weet je nou niet hoe je onkruid kunt herkennen, meestal zijn het de plantjes die sneller groeien dan de gezaaide planten wat het onkruid is. Mocht je dan nog twijfelen, zoek dan even een plaatje op van een zaailing van wat je hebt gezaaid, dan zie je al zelf of het model hetzelfde is.

 

Instagram

Volg je mij al op Instagram met profiel naam @_floorkorte ? Hier deel ik dagelijks leuke inspirerende foto’s uit de moestuin. Ook komen er vaak video’s voorbij en heel veel tips.