Moestuinupdate september
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Het is een lange tijd geleden dat ik een update gegeven heb op mijn blog. Ik heb zoveel leuke dingen gedaan de laatste periode dat het er een beetje bij in geschoten is. Ik beloof weer vaker even bij jullie in te checken met een uitgebreide update.

RONDJE DOOR DE TUIN
Natuurlijk kun je ook mijn dagelijkse avonturen volgen in de moestuin via mijn Instagram volg je mij nog niet, zeker een aanrader @_floorkorte . Maar voor nu neem ik je globaal mee in afgelopen tijd in de moestuin.
FRUIT
Ik heb heel veel fruit kunnen oogsten met name de frambozen, Japanse wijnbessen, bramen, aardbeien, druiven en appels. Oh ik word er zo blij van als dat zoete fruit. Helaas was de opbrengst van de blauwe bes dit jaar veel minder door de droogte. Precies op het moment dat er oogst zou komen was het zo heet en is er een aantal dagen geen water gegeven, niet slim achteraf, waardoor de struiken het niet goed gedaan hebben en sommige zelfs zijn verdroogd. Deze heb ik helemaal teruggesnoeid en hopen dat hij volgend seizoen weer uitloopt.
Op dat moment heb ik er wel voor gekozen om echt eens goed een druppelinstallatie aan te leggen in de moestuin, in de kas maar ook gekoppeld aan de potten op het terras. Als je op vakantie gaat, maar ook door de weeks is het gewoon fijn als er water gegeven wordt. Ik geef heel veel planten nog met de hand water omdat dit gewoon leuk en ontspannend is om te doen, maar soms is het gewoon fijn dat je even op een knop kan drukken en je niks hoeft te doen. Ik heb de systemen van Gardena aangelegd, hieronder vind je het systeem wat ik heb gebruikt.

Druppelslang potten en bakken op een zonnepaneel

GROENTE
Dit jaar heb ik dus ook in de moestuin zelf last gehad van veel slakken, ja ook hier zijn er slakken. Veel oogst is dus opgegeten. De planten in de kas hebben het wel goed gedaan en de planten in potten op het terras ook heel goed. Ik merk dat de voeding ook een stuk minder is in de moestuin dus hier ga ik einde van het jaar wat extra compost overheen strooien zodat het volgend jaar weer tiptop in orde is om ons weer meer oogst te leveren. Wat wel verbazend goed ging dit jaar is de venkel, courgettes en de pepers. Jarenlang is me dit weer niet gelukt vanwege droogte, te nat of voeding problemen. Maar nu had ik geluk, dat is ook het leuke van de moestuin, ieder jaar is het weer een verrassing.
De tomaten gaan ook ontzettend goed, al merk ik dat er heel veel groene tomaten hangen die niet meer rood zullen kleuren. Over een week of 2 haal ik deze tomaten eraf en dan maak ik er chutney mee: vind hier een receptje.
BLOEMEN
Afgelopen jaar was een gemixt jaar, he was weer genieten, heerlijk groen en vooral veel genoten van de verschillende kleuren in de tuin. Helaas was het wel wat minder kleur dit jaar. Afgelopen jaar had ik bergen met dahlia’s die ik kon oogsten voor in de vaas. Helaas waren de slakken iedere dag zo snel en aten ze al het groen op wat boven de grond uit kwam, ondanks dat ik de knollen binnen had voorgetrokken. Erna heb ik de knollen in potten uitgeplant, dit ging een stuk beter waardoor ik gelukkig nu nog wel van een aantal kan genieten. Voor mij dus in het vervolg alleen nog maar dahlia’s in potten.
FOTOGALERIJ
Een leuke fotogalerij door de tuin, laat je vooral inspireren. Heb je vragen laat het me dan vooral weten.

COMPOSTEREN
Er kwam steeds meer groen uit de tuin na het snoeien, of oogsten. Een tuin met enkel tegels, zoals het eerst was’ heeft natuurlijk maar weinig groenafval en dan heb je aan 2 groene gemeente containers genoeg. Nou, ik dus niet. Daarom heb ik samen met Bas een composthoop gemaakt met pallets afgelopen jaar. Hier gooien we al het snoeiafval in zodat we dit niet allemaal hoeven af te voeren. Maar ik wil ook graag een Compostbak waar ik mijn GFT in kan doen gecombineerd met natte en droge delen uit de moestuin en tuin zodat ik deze compost op een makkelijke manier weer in de moestuin kan verwerken. Duurzamer kan niet vind ik. Nu is het moment, ik heb een Compostton besteld, deze komt maandag binnen met alle bijbehorende artikelen. Ik ga jullie dan ook komend jaar meenemen met mijn compostteer project. En nee dit is niet vies, het wordt niet voor niks het zwarte goud voor de moestuin genoemd. Ik ga je overtuigen ook een compostton neer te zetten en je veel tips en tricks geven. Hierbij in ieder geval het type wat ik heb besteld, misschien heb je er wat aan.

Bestelde onderdelen:

Dit is een samenwerking met de Wiltfang, dit heb ik zelf opgezet omdat ik vind dat er meer aandacht aan composteren besteed mag worden, en ook dat ik merk dat veel mensen er geen weet van hebben hoe belangrijk en handig het kan zijn!

LOSSE KLUSSEN VOOR DEZE MAAND
Inmaken Inmaken van alle tomaten tot soep en saus. Dit vries ik in zodat ik de komende winter ook nog de heerlijke smaken van de tuin kan proeven.

– De knoflookteentjes bestel ik nu online, ik neem altijd een biologische variant. Dit jaar heb ik ze besteld bij – Zaadhandel Van de Wal – en ik koos voor de volgende rassen: Purple Glazer, Messidor, Vallelado.
– Ook kunnen de plantuitjesOok kunnen de plantuitjes tot november de grond in, vergeet zet dus niet nu aan te schaffen.
Dahlia’s Dahlia’s in de tuin bloeien nu nog heel erg mooi tot aan eind oktober en als het meezit en niet te koud wordt kun je er in november ook nog van plukken. Door geregeld de bloemen weg te knippen maakt de plant alleen maar weer nieuwe knoppen aan niet vergeten dus.
– Heb je peper Heb je peper en paprika planten buiten in potten staan, dan zou ik ze vanaf deze maand naar de kas of naar binnen verplaatsen. Beide planten kunnen overwinteren op een warme plek, en zet ze vooral binnen in de periode dat het buiten net wat kouder en natter wordt.
– Ditzelfde geld ook voor de zomerkruidenitzelfde geld ook voor de zomerkruiden als basilicum, bieslook en peterselie. Deze groeien bij mij in potten en zet ik nu lekker warm in de kas neer. Zo kan ik er nog langer vers van oogsten.

– Vind je bloemen Vind je bloemen die uitgebloeid zijn en die zaadhuisjes aanmaken, laat deze dan aan de plant drogen en oogst deze als ze goed gedroogd zijn. De geoogste biologische lathyrus zaden van vorig jaar heb ik dit jaar weer gezaaid en zijn prachtig opgekomen. Ik oogst nu weer van deze plant en deze zaden kan ik dan volgend jaar weer zaaien. Is dit duurzaam of niet?
– Heb jij altijd rabarber Heb jij altijd rabarber in de moestuin willen hebben, dit is een vaste plant en dat betekend dat je hem eenmalig plant en de jaren erna er dan van kunt oogsten. De beste periode om deze aan te planten is nu. De bodem is nog lekker warm en het regent regelmatig zodat de plant goed kan wortelen voor het volgende seizoen.

KOFFIETIJD
Ontzettend leuk dat ik ook voor het nieuwe seizoen van koffietijd weer te zien zal zijn een jaar lang als Moestuin Expert dat ik ook voor het nieuwe seizoen van koffietijd weer te zien zal zijn een jaar lang als Moestuin Expert! Daar ben ik natuurlijk trots op ????. Ik ga regelmatig met London de kok de keuken in om met de oogst uit de moestuin te koken, ik kan niet wachten. Naast het koken geef ik natuurlijk weer heel veel tips en neem vooral iedereen mee in het proces van de moestuin. Niet alleen Live tv maar ook online zal je me veel gaan zien dit jaar.

Onderstaande foto’s zijn van afgelopen seizoen, 10 Live uitzendingen heb ik meegedaan. Ontzettend leuk om te doen! Wat een leuke mensen en leuke reacties heb ik gekregen, ik heb vooral heel veel mensen geïnspireerd.


BOEK
Zoals ik al eerder heb gemeld ben ik bezig met een nieuw moestuinboek. Mijn eerste moestuinboek ‘De moestuin’ kwam uit in 2018. Nu bijna 5 jaar later komt het 2e moestuinboek uit. Zo trots als een pauw kan ik vertellen dat dit boek nog beter, mooier en vooral informatiever wordt voor de starter in de moestuin. Natuurlijk is het boek ook heel erg leuk als je al een moestuin hebt om een kijkje te nemen in mijn moestuin, hoe pak ik dingen aan en wat is mijn denkwijze. Je zal vast denken, wat is er dan zo nieuw aan dit boek, de bieten zaai je nu toch niet ineens anders dan 5 jaar geleden. Haha nee dat klopt ook, de basis is natuurlijk hetzelfde als heb ik wel heel veel geschrapt en voor veel nieuwe onderwerpen bijgevoegd. Het gene wat er vooral veranderd is afgelopen 5 jaar ben ik en het klimaat. Ik voel me dan ook verplicht om hier veel meer aandacht aan te besteden in het boek en dat is dan ook waar je op kan rekenen. Het belang van het bodemleven, de beestjes die je met het blote oog niet kunt zien. Het verbeteren van de grond zonder zwaar te spitten maar ook het maken van het moestuinplan komt heel uitgebreid naar voren. Met stappenplannen en een duidelijk overzicht. De zaai en oogstkalender is uitgebreid en achter in het boek zijn overzichtelijk plantenpastpoorten te vinden. Uiteraard heeft het boek ook een mooie make over gekregen en ben ik weer losgegaan met nieuwe illustraties. Dat laatste word ik zo blij van en maakt het boek helemaal floor ???? . Ik kan niet wachten om meer met jullie te kunnen delen, zowel de titel, cover als het binnenwerk. Nog heel even geduld. Naar verwachting is het boek eind dit jaar te pre-orderen en in febr. 2023 ligt hij in de winkels, hij online te krijgen en natuurlijk gesigneerd in mijn webshop.

OP=OP
Van de ‘jaarplanner Moestuin’ dit ik schreef voor De tuin op tafel magazine, zijn er nog maar een paar te bestellen, wees er dus snel bij want op=op.
JA
12-8-22 zeiden bas en ik JA tegen elkaar na 10 jaar bij samen. We vonden dit wel een mooie tijd om ons aan elkaar te binden <3. Wij hebben het opgedeeld in 2 dagen. De eerste dag tekende we in het Raadhuis van Boskoop, samen met mijn vader en mijn beste vriendin als getuige. En de ouders van Bas als zijn getuige, we hebben heerlijk geluncht bij BUCK bar in Boskoop. De dag erna hadden we een feestje in de tuin van mijn ouders. De tuin waar ik ben opgegroeid, een mooiere locatie hadden we dan ook niet kunnen wensen. Fantastische sfeer, er werd heerlijk gekookt door Lisa en Sophie Catering, en natuurlijk het allerbelangrijkste, we hadden alle mensen om ons heen waar we heel veel om geven. Het was een klein gezelschap van 35 personen, heel uniek en bijzonder zo’n dag, veel gehuild en gelachen! Hanke Arkenbout, mijn vaste fotograaf nu voor 5 jaar, heeft deze dag dan ook prachtig vastgelegd. Hierbij een paar kiekjes.

FLIP
Met flip gaat het fantastisch goed, hij is inmiddels 8 maanden en is bijna uitgegroeid, het is echt een beer van een vent geworden en wat ben ik blij met hem. Hij zit in de pubertijd op het moment dus we trainen ijverig met hem. Het is wel een hoop werk waardoor ik ook wel inzie dat de uren die ik maakte in de tuin en alles eromheen, nu niet meer gaat. Ik moet alles beter verdelen en plannen, dit is niet erg maar gewoon even wennen. Een nieuw leven op deze manier ????
Hij geeft mij ontzettend veel energie en een goede rede om even naar buiten te gaan en mijn computer even te laten voor wat het is, de natuur in te trekken en vooral even gewoon niks te doen. Natuurlijk brengt de moestuin mij dit gewoon ook, maar met flip wandelen is dit toch weer anders. Wil je de avonturen van Flip volgen ook dat kan, @Flip_detoller op Instagram.