Planten kweken onder een groeilamp
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Het is weer bijna zover, je kunt bijna losgaan met alle zaadjes die je nog had of nieuw besteld hebt. De eerste gewassen zaaien is altijd zo leuk en echt de start van het seizoen. Maar waar zet jij al die plantjes eigenlijk neer als je ze gezaaid hebt? Heb jij hier een specifiek plekje voor in huis? Is dit in de keuken, bijkeuken, woonkamer of zelfs slaapkamer? Je hoort de leukste en creatiefste oplossingen om toch zoveel mogelijk zaailingen binnen op te kunnen kweken zodat je geen plantjes hoeft te kopen.

Warmtematje & Groeilamp keuze

Ik gebruik warmte matjes bij het kiemproces bij het opkweken van mijn papers, paprika, aubergines en tomatenplantjes. De matjes staan onder mijn zaaitrays als totdat de plantjes worden gespeend. Deze matjes gebruik ik: Warmtematjes
Onderstaand heb ik een aantal suggesties gegeven van groeilampen gegeven en ook omdat de lampen die je op de foto’s ziet niet meer leverbaar zijn omdat deze al 8 jaar oud zijn, maar de lampen die ik zelf nu gebruik als aanvulling zijn de groeilampen van Secret Jardin. (cosmorrow LED kweeklamp – groeifase 20W PPE2.7)
Hiervan koppel ik er 2 aan elkaar en dit snoer gaat, met een trafo ertussen, in het stopcontact. (Secret Jardin Cosmorrow LED Stroomvoorziening 2x40W)
Deze heb je dus nodig om de lampen aan te sluiten. Er zitten gaatjes in de lampen aan weeszijde, hiermee kun je de lampen aan de onderkant vastzetten van de plank in de kast.

Zelf kweek ik mijn plantjes voor de moestuin op in een houten stellingkast in mijn kantoor. Deze heeft jaren in de woonkamer gestaan, maar ik heb die nu in mijn kantoor gezet, zodat ik er lekker de hele dag naar kan kijken en het goed in de gaten kan houden. Ik word er helemaal blij van!

Waarom in een kast?

Dit is bij mij begonnen toen ik samen met Bas nog in Den Haag op een bovenverdieping zonder buiten woonde. Ook had dit appartement weinig ramen en de ramen die er waren, hadden ook niet veel zonlicht. Wat hebben planten nou net nodig om te groeien? Licht! Daarnaast groeide mijn moestuin van 2013 tot 2019 uit van 1m2 naar 100m2 en dat betekende ook dat er steeds meer plantjes in huis voorgezaaid moesten worden.

Het probleem van ‘ruimtegebrek’ ontstond bij mij dus al jaren geleden. Ik had gewoon geen plek meer in de vensterbank en het nam inmiddels de woonkamer en de keuken over. Met een klein huis is dat gewoon niet heel erg handig. Bas zei ook op een gegeven moment; ‘Floor, misschien moeten we hier even wat op gaan bedenken, want een keuken is om te koken.’

Vorig jaar heb ik de kast even achterwege gelaten en heb ik de bijkeuken gebruikt voor de plantjes. Dit deed ik omdat we hier in huis even geen ruimte voor hadden, omdat we flink in een verbouwing zaten. We woonden, sliepen en kookten op de begane grond, omdat we zelf van de bovenverdieping een paleisje aan het maken waren. Dit heeft in totaal een jaar geduurd, maar dat is nu klaar, waardoor er ruimte is ontstaan en ik een eigen kantoor hebt waar ik al mijn plantjes lekker kwijt kan.

Wat doet een groeilamp eigenlijk?

Een groeilamp is een LED-lamp die eigenlijk altijd wordt gebruikt in de tuin- en kassenbouw om planten en bloemen te laten groeien (en bloeien). Door het aangepaste kleurenspectrum van blauw, rood en wit licht zal de plant het beter doen onder deze lamp dan zonder lamp.
Blauw licht bevordert de fotosynthese en rood licht bevordert zowel fotosynthese als het bloeien van bloemen. Kijk vooral naar lampen die het volledige spectrum aan licht hebben in de lamp. Zo krijgt de plant ook alle goede stimuli uit het licht.
Tegenwoordig worden ze ook heel veel gebruikt door mensen met een moestuinhobby. Deze groei(LED-)lampen hebben een grote lichtopbrengst, een heel laag verbruik van energie en een lange levensduur, omdat LED nou eenmaal lang meegaat. Ze zijn wel iets duurder om aan te schaffen, maar je kunt met sommige lampen, zeker als je ze enkel in het kweekproces gebruikt, meer dan 10 jaar doen. Daarnaast geven ze weinig tot geen warmte af, waardoor dit meteen weer veiliger is voor je plantjes die eronder staan. Let er wel op dat de blaadjes er niet tegenaan komen, want de kans op schroeien blijft aanwezig.

Welke groeilamp moet ik kiezen?

Ik krijg vaak de vraag welke lampen ik gebruik. Ik gebruik de lampen Växer van IKEA, maar daar heb je niks aan, omdat deze lampen al 2 jaar niet meer verkocht worden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar lampen die je als alternatief zou kunnen gebruiken in of buiten een stellingkast. Dit zijn niet allemaal goedkope oplossingen, want er zit een flink verschil in de prijs. Dit is vaak ook omdat het samengaat met een design waar je naar kijkt als je het in huis hebt staan. Ik heb er ook een aantal budget-varianten bij gedaan.
Secret jardin groeilampen
Elho Grow – hele goed aanvulling op de kweekkast, zelf heb ik onderstaande lampen ook. Werken allemaal goed er zit zelf een automatische timer op.
Hortilight – naar mijn idee en goed alternatief op de lampen die ik zelf nu heb. Deze zijn te monteren in een kast. Let er wel op dat het licht niet wit is maar paarsachtig.
Venso – deze lamp draai je in een bestaande lamp met E27 fitting. Werkt super.
Disclaimer
Nee, ik heb niet alle lampen getest, maar wel een aantal ervan. Op basis daarvan raad ik bovenstaande lampen aan.

Hoelang zet je die groeilampen eigenlijk aan?

Zorg ervoor dat de lampen niet de hele dag aanstaan, want jouw plantjes hebben namelijk ook gewoon een donkere periode nodig om te rusten net zoals wij. De plantjes moeten dus ook gewoon slapen. De lamp kun je overdag gedurende een periode van ca. 12-14 uur aanzetten. Deze zet je lekker weer uit als jij naar bed gaat, maar ook dit moet je gewoon testen. Mijn lampen starten vaak rond half 8 en gaan om 10 uur ’s avonds weer uit. Op heel veel soorten lampen zit een timer of een tijdslotje. Zit dit er niet op, dan kun je er een timer op aansluiten, zoals ik ook doe.

Groeilamp-tips

Tip: Weet dat een lange lamp meer bereik heeft qua aantal planten dan een ronde groeilamp (met een E27 fitting) die je in een staande of hangende lamp draait.
Tip: Zorg dat de plant altijd wat van de lamp af staat. Zelf heb ik wel eens dat de tomaten zo hard groeien dat het blad door de aanraking toch wat verschroeit of verkleurt. Zorg dus voor voldoende afstand.
Tip: Zet de lamp niet de hele dag aan, maar geef ze een ritme zodat ze ook donkere periodes hebben om te kunnen rusten.