Regen, zon, regen en zon
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Zoals je merkt, is dit jaar weer heel erg anders dan voorgaande jaren en dan bedoel ik vooral de temperaturen en de regenval. Het is bijna normaal geworden om van die heftige regenbuien te krijgen tussen de warmte en zon door. Maar vind je dit niet gek? En wat doet dit eigenlijk met de natuur en onze moestuin? Uiteraard zitten overal voor- en nadelen aan. Ik kan bijna alleen maar nadelen bedenken. Het grootse nadeel is volgens mij de verdwijning van de biodiversiteit. De beestjes en planten hebben last van de schommelingen in temperaturen en het wateroverlast. We hebben het echt verprutst. Maar ook met deze verandering moeten we omgaan en zorgen dat het niet meer erger wordt. Helemaal veranderen en terugdraaien zal niet meer gaan, want daarvoor is het al te laat. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar hoe we er nu voorstaan. Wat mij opviel is dat we nu anders omgaan met bepaalde zaken in de natuur. We zoeken automatisch weer een oplossing om weer verder te kunnen. Dit is het overleven en zit dan ook in het menselijk instinct. De 2 onderstaande voorbeelden illustreren dit naar mijn idee heel goed.

Deze punten zijn er niet om goed te praten wat er gebeurt, maar om aan te geven dat als je er op een andere manier naar kijkt, we wel kunnen zorgen dat het minder snel achteruit gaat of misschien wel stopt.

– Bewustwording: Je merkt dat heel veel mensen zich bewust worden wat er aan de hand is met de natuur, ons klimaat, en dus ook veel bewustere keuzes maken hoe ze met de natuur om willen gaan. Ze geven dit uiteindelijk ook weer door aan hun kinderen (de volgende generatie). Veel wetenschappers roepen die al jaren: “we moeten iets doen aan de uitstoot van CO2 en andere problemen, anders zijn we straks te laat”. Er waren maar weinig mensen die hier gehoor aan gaven en als ze dat deden, waren ze gek of werden ze uitgelachen. Ik ben heel erg blij dat mensen het nu doorhebben. Het is jammer dat dit pas komt op een moment dat we eigenlijk al te laat zijn om alles tegen te gaan, maar we kunnen ook nu nog heel veel doen.

– Opvangen van water: Het vele water dat valt en wat ook blijft liggen in de moestuin is naar mijn idee ook wel weer een voordeel. Hier kunnen de beestjes in baden en je kunt het water opvangen om juist in de drogere periodes in het jaar te gebruiken. Heb jij al een regenton staan in de tuin? Zo niet, zet er dan vooral eentje neer. Er valt zoveel regen in Nederland, dus waarom niet?

Ik wil hier vooral mee aangeven dat iedere keuze die je maakt voor verandering kan zorgen. Maak ze dus bewust. Dit is niet om iemand af te kraken of te oordelen. Ritme en routine zit er nu eenmaal ingebakken, wat het moeilijk maakt om verandering aan te brengen en keuzes die je maakt in het dagelijkse leven te veranderen. Door je meer te verdiepen in wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt in de wereld en wat dit doet met de aarde, word je bewuster. En begin met een moestuin, dan merk je al snel dat je vanzelf anders gaat kijken naar de natuur. Dit zullen mensen met een moestuin of een gewone siertuin vast kunnen evenaren ????