Regenwater opvangen
admin
0 Minuten om te lezen

Vorig jaar hebben we in Nederland zó veel warme dagen gehad. Dit is natuurlijk ontzettend fijn als je op dat moment lekker vakantie houdt en lekker even niks hoeft te doen, maar dat is niet voor iedereen leuk. Ook voor ons, de natuur en voeding in het algemeen is dit niet goed. Op een gegeven moment mocht er op bepaalde plaatsen in Nederland niet eens meer gesproeid worden vanwege waterschaarste. Ook het water geven met de tuinslang of gieter was soms echt niet te doen. Het water was alweer verdampt als je het maar net had gesproeid of ernaar keek.

Je merkt dat het de laatste jaren ineens heel hard en heel veel kan regenen. Achtertuinen met veel stenen lopen dan vol en dichte steden met veel souterrain woningen lopen vol met water. Iedereen is dan in rep en roer. Ik vind het eigenlijk niet zo gek dat dit gebeurt. Als je soms leest en ziet hoe mensen met onze wereld omgaan, kan ik wel begrijpen dat deze wending/storing in de natuur gaande is. Als je zelf al jaren probeert de natuur te begrijpen, omdat je bezig bent met het kweken van je eigen groenten, krijg je snel door dat je de natuur niet kunt sturen, want deze doet gewoon wat hij wil. De natuur is rommelig, niet gepland en onvoorspelbaar. Als je dit niet gewend bent of het niet door hebt, dan begrijp ik dat je boos wordt, maar als je dit wel begrijpt, kun je er misschien in je dagelijkse leven wat mee gaan doen, zodat hier in hele kleine stapjes verandering in komt. Dit is zeker geen schreeuw om aandacht of om je richting de megagroene kant te sturen, maar ik bekijk het gewoon als een nuchtere Hollander. Ik schrijf wat ik vind, hoe ik erin sta en ik hoop dat mensen hierdoor geïnspireerd raken om misschien ook anders te gaan denken.

Eventuele eerste kleine oplossing
Wat is nu een makkelijke stap die iedereen zou kunnen nemen om al iets bij te dragen aan het bovenstaande probleem, wateroverlast?

Niet te veel tegels
Zorg ervoor dat je je achter- of voortuin niet helemaal bestraat. Laat op sommige plekken net even een tegel weg en plant er een plantje. Zo kan het regenwater in de bodem zakken en spoelt het niet weg in het riool, want dat is zonde.

Regenton
Waarom zouden we dit water, wat er dus alsnog heel veel valt in het voor- en najaar en soms in de zomermaanden, niet meteen opvangen in een regenton? Je kunt het erna hergebruiken om de plantjes water te geven op de momenten dat ze dit extra nodig hebben. Deze regenton kun je natuurlijk meteen koppelen aan de regenpijp. Kies er wel eentje waar een overloop op zit, zodat het teveel aan water gewoon weg kan lopen. Ik heb zelf een regenton van elho staan, waar ik de bovenkant van kan vullen met plantjes. De bovenkant van de bloemenbak heeft ook gaten, dus het overtollige water wat niet door de regenpijp loopt, valt er dan alsnog in.
Merkt je dat de regenton heel vaak overstroomd, zet er dan gewoon nog een regenton naast ????. Zorg dat je de regenton op een stabiele ondergrond neerzet en dat deze door het gewicht niet weg kan zakken. De ruimte daaromheen kun je open laten, zodat het overtollige water meteen de grond in kan.

Voordeel van regenwater
Wist je dat regenwater ook het allerbeste is wat je je plantjes (in de tuin maar ook binnen) kunt geven?! Er zit namelijk veel minder kalk in. Het water dat gewoon uit de lucht komt vallen, zorgt ervoor dat de voedingstoffen, die je aan het begin van het jaar aan de tuin hebt gegeven (compost/organische meststoffen), beter oplossen en dus ook beter opgenomen kunnen worden door de planten. Dat is dus een win-winsituatie als je het zo bekijkt.