September moestuin update
admin
0 Minuten om te lezen
Hallo allemaal! Het is alweer lang geleden dat ik jullie een leuke update heb gegeven, maar dit heeft meerdere redenen.
Ik ben lekker op vakantie geweest, waar ik heel erg van heb genoten. Drie weken Italië is zeker aan te raden. Zorg wel dat je een terreinauto bij je hebt, want je stuitert alle kanten op daar op de wegen. Ondanks dat heeft de natuur het daar helemaal goed gemaakt. Wat ik zo mooi vind is dat ze daar de bermen niet maaien en kortwieken. Voor mijn gevoel zijn daar toch veel meer beestjes dan hier in Nederland. Ik ben er tot rust gekomen en we hebben lekker niks gedaan deze tijd.
In de tijd dat we weer thuis waren, hebben we daarentegen niet stil gezeten. Het idee om samen een huis te kopen was bij ons al een langere tijd aanwezig, maar vanwege de huidige markt was dat allemaal wat lastig. We zijn nu erg druk op zoek naar een tuin met een huisje waar ik dan ook een nieuwe moestuin zal beginnen. Dit project ga ik natuurlijk voor jullie bijhouden, zodat hier later een overzichtelijk boekwerk van gemaakt kan worden. Ik hou jullie op de hoogte hoe deze ontwikkelingen lopen. Het kan daarom dus zijn dat er op de blog de komende maanden iets minder artikelen worden gezet, maar dat is dus vanwege deze reden.

De moestuin
Nu weer even terug naar de moestuin: De tuin was, nadat ik thuiskwam van vakantie, toch wel wat verwilderd. Mijn vader heeft in de tussentijd de moestuin bijgehouden en vooral lekker geoogst. Dat was superfijn! Regel altijd een oppas als je op vakantie gaat, dat is echt heel handig.

De weken dat ik weg was, heeft het hier veel geregend en is het superwarm geweest. Deze combinatie is voor natuur en planten natuurlijk ideaal. Vooral voor mijn tomatenplanten (al houden ze niet van heel veel water) was dit heel fijn. Deze zijn zo goed gegroeid dat ik hier al lekker van heb kunnen oogsten. Helaas is het niet voor alle gewassen goed dat de temperaturen zo schommelen, want je merkt wel dat er veel gewassen zijn doorgeschoten (bloemen zijn gaan maken) en dat er veel minder te oogsten is. Ik moet wel zeggen dat ik dit jaar de tuin wat meer heb laten gaan en me minder op de details van de tuin aan het richten ben. De tuin doet gewoon wat hij wil en zo houd je het ook in balans, zoals het hoort.

De courgetteplanten dit jaar zijn echt top gegaan. Ik heb ontzettend veel bolcourgettes kunnen oogsten, waarvan ik vaak soep heb gemaakt. De variant met courgette en zalm was echt een topcombi! Dit recept kun je natuurlijk ook gewoon in de winter maken.

Courgettesoep met zalm maken:
Snijd 2 teentjes knoflook en 2 uien in stukken en bak deze met wat olie in een grote pan. Neem 2 grote courgettes en snijd deze in stukjes. Voeg deze toe aan de pan met de uien en de knoflook en bak dit 5 minuutjes. Doe hier 1 liter water bij met wat Lavas kruiden (of bouillon). Kook het mengsel nu 10 minuten. Pureer de soep met een staafmixer en voeg hierna zout en peper toe. Als laatste voeg je 125ml verse slagroom en zalmsnippers toe en klaar ben je.

Kikkererwtjes
Jaja, mijn eerste poging om zelf kikkererwten te kweken is gelukt. Het zijn er maar een paar, maar dat geeft niet, want ik zie nu wel gelijk wat er niet goed gegaan is. De planten hadden te weinig ruimte, groeiden vrij langzaam en hadden meer zon nodig. De blaadjes zijn prachtig en heel fragiel. Wees voorzichtig met opbinden, want hier moet je de plant ook zeker een handje mee helpen, aangezien hij zelf niet omhoog klimt.

Aubergine
Ook de aubergines zijn nieuw dit jaar, maar ik heb echt al een supergoede oogst gehad. Ze zijn wat langwerpig, maar dat gaat niet ten koste van de smaak. Daarnaast heb ik nog een (wit) ras. De 2 rassen zijn buiten te kweken en hoeven dus niet in een kas te staan, zoals iedereen altijd beweert. Onderstaande 2 rassen heb ik in de tuin.
• ‘Golden Eggs’
• ‘Halflange Violette’

Pepers
Dit jaar heb ik ontzettend veel pepers in de tuin, al eet ik zelf niet zoveel pepers. Het is idee is nu om van alle pepers sambal te maken en peperolie. Dat gaat als volgt.

Sambal maken:

Sambal is een combinatie van een aantal groenten. Schil en snijd de onderstaande ingrediënten:
· 125 gr rode pepers
· 2 sjalotjes
· 4 teentjes knoflook
· 50 gr gember
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer het tot een gladde massa.
Neem een pannetje met wat zonnebloemolie en doe dit mengsel erin. Voeg hier een beetje Laos [JM1] kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree en 2 theelepels rietsuiker aan toe. Laat dit in totaal 10 minuten pruttelen.
Doe het mengsel in een luchtdicht weckpotje en giet het af met wat zonnebloemolie, zodat er geen lucht bij kan. Dan kun je de sambal in de koelkast zeker 3 maanden bewaren.

Peperolie maken:
Neem een pot die je goed kunt afsluiten, het liefste een weckpot. Snijd de pepers open over de lengte en doe ze in de weckpot. Hier kun je nog wat kruiden aan toevoegen, zoals tijm of rozemarijn. Doe hier zonnebloemolie bij en doe de pot dicht. Deze laat je 1 maand staan en giet het daarna af, deze gefilterde olie kun je dan afgieten in flesjes die je zeker 6 maanden kunt bewaren.

Bloemen
Ik word zo blij van alle bloemen in de tuin, zelfs nu nog. Ik ben gek op de anemoon, deze gaat juist pas bloeien als de rest bijna klaar is. Ik heb Oost-Indische kers, cosmea, zonnebloem, bloemen van de doorgeschoten venkel en radijs, komkommerkruid, wilde viooltjes, verbena, bieslookbloemen en stinkertjes staan. Zoveel kleur heb ik nog nooit gehad in de tuin.

Fruit
Met het fruit gaat het ook wel goed. Vooral de vijg en de Japanse wijnbes hebben heel veel oogst gegeven. Ik merk toch dat de voeding voor de blauwe en rode bessen grotendeels op is. Volgend jaar zal ik hier weer wat extra voeding moeten uitstrooien en dan met name zure grond bij de blauwe bes en compost bij de rode bes. De vijgen doen het daarentegen weer heel erg goed. Ik ben zo benieuwd hoeveel vijgen ik kan oogsten dit jaar. Ik heb er nu al zin in. Als ik er teveel van heb maak ik er jam mee. Dat is zo lekker voor een borrelplankje.