Slakken verjagen
admin
0 Minuten om te lezen
Deze vraag heb ik denk ik wel het meeste gekregen in de afgelopen jaren, hoe verjaag jij slakken. Mijn antwoord is eigenlijk altijd, dat ik de plantjes die wel aangevallen worden bescherm ik met een plastic bloempotje, waarvan de bodem eruit gesneden is. Ik cacaodoppen strooi rondom de kleine plantjes. En dat ik de rest eigenlijk niet zo drastische verjaag omdat ik me daar niet zo druk om kan maken. Er is hier genoeg groen en genoeg plekken waar de slakken niet komen dus niet alles wordt geteisterd door deze beestjes. Dit is natuurlijk makkelijk praten omdat de slakken gelukkig nog wel wat plantjes laten staan voor mij ????. Helaas gebeurt dit niet bij iedereen, bij heel veel mensen in de tuin wordt ieder plantje kaal gegeten. Wat moet je daar nou tegen doen?

Oplossingen vanuit lezers en volgers

Ik heb via Instagram een vragenronde uitgezet waar iedereen zijn manieren ‘hoe verjaag jij je slakkenplaag’ in kon sturen.

Er zijn veel antwoorden binnen gekomen die je hieronder terugvindt. Er zitten er ook een aantal bij die ik zelf niet zo snel zou doen of die ik zelf niet heb geprobeerd maar het zou bij de slakken in jouw tuin natuurlijk wel kunnen werken, iedere slak is anders dus niet voor iedereen werkt hetzelfde. Weet dat de naaktslakken de grote boosdoeners zijn, zij eten het meeste van de jonge groene plantjes.
Ik heb de dubbele vragen samengevoegd:

Mijn oogpunt

Ik heb bij iedere vraag die is ingestuurd een sterretje gezet, dit kan er 1, 2 of 3. Met deze sterretjes kun je zien hoe ik tegenover het antwoord sta. Als ik het zou afraden of aanbevelen staat mijn reden achter de reactie.
*Ik zou dit zeker aanbevelen
**Deze manier heb ik zelf nooit geprobeerd

Antwoorden volgers

1. Vogels en egels lokken naar de tuin. Met een egelhuis en een heg, eenden korf en vogelhuisje* (met name omdat ik van mening ben dat de natuur plagen heel goed zelf op kan lossen, hoe meer dieren en een plekje in jouw tuin kunnen vinden hoe meer de tuin in balans zal zijn en uiteindelijk ook minder slakken er in de tuin te vinden zijn)

2. Hier eten de vogels ze op!

3. Bio slakkenkorrels** (zelf ben ik hier nooit groot voorstander van, maar ik kan me voorstellen dat als het echt niet meer te redden is en alles wordt opgegeten je daar de korrels pakt, neem dan wel een bio variant en zorg ervoor dat je soort kiest wat niet schadelijk is voor andere dieren)

4. Bier-vallen zetten, dit is niet leuk voor de slak, ik weet het maar ik kom er niet meer vanaf** (ik heb dit nooit geprobeerd en het klinkt ook heel erg zielig, maar ik denk dat 80% van de ingestuurde antwoorden deze optie bevatte, dus effectief zal het zeker zijn)

5. In de avond met de zaklamp slakken verzamelen en buiten de tuin weer vrijlaten. *

6. Kopertape rondom de plantjes**
7. 10cent per slak aan mijn kinderen beloven, zodat ze meehelpen rapen. * (zo raken kinderen meteen een stuk bewuster wat er allemaal gaande is in de natuur, ik zou zeggen hop naar buiten)

8. Biologische korrels helaas, ik heb er zoveel en echt alles geprobeerd ik kan er gewoon niet meer tegenop.

9. Ik geef ze aan de kippen*

10. Cacaodoppen werken bij mij top* (dit gebruik ik zelf ook rondom mijn jonge plantjes en bij mij werkt dit ook, maar helaas is dit niet voor iedereen)

11. Slakken schrikdraad werkt perfect! **

12. Af en toe vloeken en bedenken dat zij er ook niets aan kunnen doen. * (zeker, zo werkt de natuur nou een maal en daar hebben we geen grip op)

13. Over de schutting gooien (ik gooi ze ook over de schutting als ik een huisje vind, maar wij hebben geen buren aan die kant, heb je dat wel dan is dat natuurlijk niet zo vriendelijk)

14. Schil van eieren rondom de plantjes strooien*

15. Ik zet ’s avonds potjes over de plantjes en wat ik kan verplaatsen, verplaats ik. Zo raken ze van de leg en kunnen ze geen plantje meer vinden. ** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard)
16. Uien en knoflook een week in een emmer water laten staan, in een drukspuitfles en over de planten sproeien. ** (dit doe ik ook bij luizen bestrijding, als ik luizen heb, wat niet vaak gebeurt, dus ik kan me voorstellen dat dit kan werken, gewoon eens proberen dus)

17. Verhuizen

18. Op meerdere plekken in de tuin paksoi uit planten als een soort ‘lokgewas’, dit doe ik dan meer aan de randen van de tuin. ** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard)

19. Loopeenden nemen, die zijn dol op slakken. *

20. Ik heb aaltjes gekocht** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard want je hoort er veel over, al zou ik wel uitkijken met te veel aaltjes in de grond. Deze kunnen het bodemleven om gooien en er zijn veel planten die weer niet tegen aaltjes kunnen)

21. Dode slakken in een gieter en daarmee bewateren, wreed maar effectief.

22. Na een regenbui op pad, oprapen en in de sloot gooien als voor de vissen*

23. Knoflookteentjes om de plant heen leggen*

24. Lokken met paneermeel, oppakken en een betere plek geven waar ze verder kunnen leven. ** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard)

25. Lavameel ** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard)

26. Kalk strooien in het natte winterseizoen als ze eitjes leggen. ** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard)

27. In het najaar de eenden en kippen loslaten in de tuin zodat ze alle eitjes op kunnen eten van de slakken ** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard)

28. Accepteren* (zeker probeer het in ieder geval eens ????)

29. Komkommerschijfjes in de moestuin leggen op meerdere plekken, daar zijn ze dol op. Hierna alle slakken verzamelen op de komkommerschijfjes en dan verhuis je de slakken. ** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard)

30. Koffiedik neerleggen rondom de planten** (nooit geprobeerd maar zeker het proberen waard, dit werkt wel tegen de katten in de tuin trouwens mocht je daar last van hebben)

Disclaimer

Alle onderstaande antwoorden zijn ingestuurd door de lezers en volgens van Floorsmoestuin.nl Ik deel deze antwoorden omdat we van elkaar kunnen leren. Uiteraard heb je misschien een andere mening of een andere kijk erop. Stuur vooral je toevoeging toe, of geef aan als iets echt niet kan of klopt. Daar wordt deze blog alleen maar sterker van.