Tomaten in de moestuin
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Dit jaar heb ik een nieuwe tuin waar een eigen moestuin in komt en daar ben ik zo ontzettend blij mee. Uiteraard is het ook heel erg jammer dat ik mijn vertrouwde plek niet meer heb, maar deze wordt nog vetter en leuker. Één groot voordeel is dat ik zo de tuin in kan lopen, wat kan oogsten en er meteen mee kan koken. Voorheen moest ik altijd plannen wat ik die week ging eten, omdat ik niet iedere dag bij de moestuin was. Ik vond het ook heel erg jammer van mijn tomaten, want in de zomer heb je soms iedere dag weer een oogst. Als je er dan een aantal dagen niet bent, dan spatten ze kapot en zijn ze niet meer te eten. Uiteraard kun je ze nog wel gebruiken voor de soep of saus, maar zo vers in je mond is natuurlijk het allerlekkerst.

Over tomaten gesproken; dit jaar ga ik mijn tomaten op verschillende manieren kweken. Dit doe ik omdat ik merkte dat ik eigenlijk alle jaren ontzettend veel oogst heb gehad van de tomaten uit de volle grond, maar de tomaten in de potten gingen ook heel erg goed en waren ook eerder te oogsten. Om er lekkere afwisseling in te houden en om de oogst wat te verspreiden, kies ik ervoor om dit jaar op 3 manier tomaten te kweken.

In de muurkas
Zo leuk, dit jaar komt er een muurkas. Deze ga ik zelf maken, tenminste dat is nu het idee. Ik moet natuurlijk wel kijken of dit allemaal haalbaar is met de materialen die ik heb en die ik kan krijgen. Het liefst zou ik er één maken met oude ramen om een gemetseld muurtje heen met daarvoor een platte bak.
De tomaten zouden hier supergoed in groeien. Deze plaats ik op een plek met veel zon, ook in het voor- en najaar. Het voordeel van de muurkas op een zonnige plek is dat je dan in het seizoen eerder kunt starten met de tomaten en ook nog langer kunt oogsten. Het wordt nu eenmaal warmer in een kasje. Als je ook een kas maakt zoals ik, zorg er dan voor dat er een raampje open kan, zodat het kan ventileren. Zorg ook dat alles goed vast zit, want anders ligt alles om als er weer een storm langs komt en dat zou toch zonde zijn.

Bovenstaande afbeeldingen zijn referentiebeelden in wat voor stijl ik de muurkas op wil bouwen, deze afbeeldingen zijn afkomstig van Pinterest.

Tipje: Dit geldt trouwens ook als je op zoek bent naar een juiste kas. Er zijn natuurlijk zoveel verschillende dingen te krijgen; van tunnelkassen van goedkope winkels tot megaprijzige dingen. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar ik zou adviseren om eenmalig in een goede kas te investeren als je een nieuwe wilt kopen. Zorg dat het van materiaal gemaakt is dat niet roest, dat het glas gehard is en dat hij verankerd staat. Zo kan een kas gewoon jaren meegaan.

In potten
Naast de muurkas komen er ook potten gewoon in de open lucht bij het terras te staan. In de pot kun je de planten gericht water geven in de zomer en kun je de plant ook makkelijk even verplaatsen als er harde regenval voorspeld wordt. De kleine compacte rassen zoals de ‘Tiny Tim’ zijn supergeschikt voor in potten en deze wordt ook wel de balkontomaat genoemd.

Kies ook een juiste pot hiervoor. De pot moet namelijk niet te klein zijn en ook echt niet te groot. De tomaat heeft wel wat oppervlakkige wortels, maar hij heeft wel ruimte nodig. Een goede maat is 33cm rond. Ik heb de geschikte gevonden; de tomatenpot van elho, want deze heeft namelijk ook meteen een rekje dat je als het ware steeds een beetje hoger kunt maken d.m.v. stokjes en een ring. Alles is 100% gerecycled en recyclbaar. Dus mocht je toch op zoek zijn naar een nieuwe pot, kijk dan zeker hier eens.

Het is belangrijk bij tomaten in potten dat je ze echt in de gaten houdt in de zomer. De grond moet niet kurkdroog worden, want dan gaan de bladeren krullen en gaat de plant dood.

In de volle grond
En natuurlijk ga ik ook gewoon weer tomaten kweken in de volle grond. In vindt namelijk dat dit gewoon overal zonder gedoe moet kunnen. Natuurlijk is de opbrengst minder, maar daar gaat het niet altijd om.
Kies wel rassen die beter in de volle grond kunnen, zoals het rijtje hieronder. Deze heb ik allemaal gewoon buiten in de volle grond kunnen staan. De enige die iets lastiger ging en die ik dus ook aanraad om in de kas te kweken is de Hazel Gold. Het is een vleestomaat zie je niet voor niks heel veel in Frankrijk in de supermarkt ligt. Deze heeft heel veel warmte nodig en dit hebben wij bijna niet in Nederland, maar het is altijd het proberen waard, vind je niet?

Zorg trouwens dat de grond waar deze tomaten op zullen groeien voorzien is van voldoende voeding, want daar houden ze namelijk heel erg van.

Wil je buiten tomaten kweken? Dat betekent ook dat je pas later kunt beginnen met tomaten kweken. Half maart of de derde week van maart is echt prima. Hoe eerder je start, hoe groter je planten worden, terwijl ze nog superlang binnen moeten blijven. Deze planten gaan namelijk pas na 15 mei naar buiten toe. In de kas is dit veel eerder hoor, dan kunnen ze eind april, begin mei in de kas uitgeplant worden, maar dat komt natuurlijk omdat dit veel meer beschut en afgedekt is.

Gekozen rassen
Dit jaar heb ik weer heel veel zaden opgestuurd gekregen van medemoestuinliefhebbers. Het leuke hieraan is dat je weer andere rassen leert kennen die je normaal niet zomaar in het tuincentrum vindt en ook dat je niet meteen met 200 zaden zit. Dat is een heel groot nadeel; de hoeveelheden van de zakjes*. Ik heb dit jaar denk ik wel 30 soorten, dus ik zal denk ik wel moeten gaan kiezen. Mijn favoriete rassen zijn toch echt wel de volgende:

– ‘Sun gold’ – gele Cherrytomaat
– ‘Huang Se Chick Moon’ – zoet, middelgrote tomaat
– ’Indigo Fahrenheit Blues’ – blauw rode kleur
– ‘Ozyris’ – dieprode tomaat en smaakt een beetje romig
– ‘Kumquat’ – paars aan de bovenkant en geel aan de onderkant.
– ‘Hazel Gold’ – een vleestomaat
– ‘Rosella’ – Cherrytomaat met een smaak zoals deze van de ‘Ozyris’
– ‘San Marzano’ – een topper voor soep en saus. Deze vind je dan ook al zeker 6 jaar in mijn moestuin.

Zo heb ik er nog veel meer, maar ik zou zeggen probeer gewoon ieder jaar wat anders en houd de zaden apart die je het lekkerste vindt. Daarom is het belangrijk om je plantjes te labelen, zodat je nog weet welk ras waar stond ????

*Mocht je op zoek zijn naar zaden om eens te proberen voor een jaar, maar loop jij ook vaak tegen het probleem aan dat de zakjes zo vol zitten dat je het jaar erna gewoon weer hetzelfde kweekt, omdat je het zonde vindt om de overtollige zaden weg te doen, dan heb ik hier wat leuks voor je op bedacht. Ik heb een groenten en eetbare bloemen zadenbox ontwikkeld met zakjes waar voldoende zaden in zitten voor 1 seizoen. Hierna kun je dan gewoon weer andere rassen uitproberen. Handig toch?

Heb jij nog echt aanraders qua rassen? En misschien heb je wel een aantal zaden over die ik kan testen, omdat je ze in overvloed hebt? Stuur me dan een mailtje ???? info@floorsmoestuin.nl