Homemade ketchup!

Homemade ketchup!

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Homemade ketchup! Ogh lieve mensen dit is zoo lekker, zelf gemaakte ketchup ❤️🙏 je moet er wel even wat voor doen maar dan heb je ook wat. Hierbij het recept:

Voorbereiding: 40 min
Koken: 3 uur
Wecken: 15 min – 90 graden
🥫 Opbrengst: 9 flesjes van 250 ml

Wat heb je nodig:
60 ml zonnebloem olie
3 grote uien, grofgehakt
2,8 kg tomaten, grofgehakt
2 zure appels (valappels), geschild & in blokjes
1 l wittewijnazijn
5 g zout
1½ tl kruidnagelpoeder
1½ tl gemberpoeder
1½ tl gemalen koriander
280 g basterd suiker

Recept:
1. Verhit olie in een grote pan. Bak de uien 5 min op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
2. Voeg tomaten, appels, azijn, zout & specerijen toe (nog zonder suiker). Laat 2 uur zachtjes koken zonder deksel. Roer af en toe.
3. Voeg de suiker toe en laat nog eens 30 min zachtjes pruttelen.
4. Pureer hierna de saus met een staafmixer (optioneel: zeef voor glad resultaat heb ik wel gedaan).
5. Zet terug op het vuur & laat nog 30 min zachtjes koken.
6. Afvullen in schone potten/flesjes, deksel er goed opdraaien en 15 minuten wecken.

Na het wecken is hij zeker 2 jaar houdbaar, Eenmaal geopend: max. 3 maanden in de koelkast.

Wecken is noodzakelijk voor een langere houdbaarheid. Wecken doe je door de flesjes in een grote pan of weckketel met water te verhitten tot 90/100 graden (kookpunt is 100 graden) . Laat de potten daarna langzaam afkoelen dat hoeft niet z’n kop.

Potten kun je steriel maken door ze 10 minuten te koken in een grote pan met water, zorg dat ze volledig onderstaan. In de oven kun je ze steriliseren door ze 15 minuten op 130°C te verhitten (niet heter, anders kunnen ze barsten). Deksels kun je 10 minuten in kokend water leggen

Zorg dat de deksels goed aangedraaid zijn, anders krijg je de situatie dat de ketchup overal tegen de muur zit na het wecken 🤣🍅

🏳Sla het berichtje vooral op door op het vlaggetje te klikken, dan kun je hem later nog eens maken, want dat wil je!

En heb jij nog variatie suggesties, laat ze vooral hieronder achter 🙏

Wat is wecken?
Wecken is een techniek die al eeuwenoud is en bij mij de laatste jaren helemaal is herontdekt! Het is het luchtdicht en steriel bewaren van voedsel in glazen potten door middel van verhitting. Tijdens het proces wordt het voedsel (bijvoorbeeld saus, jam of groenten) in glazen weckpotten gedaan, afgesloten met een rubberen ring en metalen klemmen, en vervolgens verhit in een weckketel of een grote pan met heet water. Want ook zonder weckketel kun je wecken.

Waarom doe je het?
Wecken heeft meerdere voordelen:

  • Lang houdbaar – Je ketchup blijft in een goed gesteriliseerde, geweckte pot makkelijk 6 tot 12 maanden goed.
  • Zonder koelkast of vriezer – Geweckte potten bewaar je gewoon in een kast of kelder, als ze maar donker staan.
  • Gezond & natuurlijk – Je bewaart puur natuur, zonder conserveermiddelen of bewaarsmaak, beter kan niet toch?!
  • Voedselverspilling voorkomen – Grote oogst? Je verwerkt het meteen tot iets bruikbaars voor later en gooit het dus niet weg. Super duurzaam!

Hoe werkt het?

  • Schoonmaken – De potten en rubberen ringen moeten goed gesteriliseerd zijn.
  • Vullen – Je giet hete saus, ketchup of gekookte groenten in de potten.
  • Afsluiten – Deksel erop, rubberen ring ertussen, vastzetten met 2 klemmen zodat de lucht goed kan ontsnappen.
  • Verhitten (wecken) – Potten gaan in een ketel met heet water (bijv. 90°C, 30 minuten). Tijdens het afkoelen ontstaat een vacuüm.
  • Bewaren – Haal de klemmen weg. Zit het deksel vast? Dan is het vacuüm geslaagd. Je kunt de potten nu maandenlang bewaren en er dus ook in de winter van eten!!

Hoe maak je potten steriel?

Dit kan op meerdere manieren, ik pas zelf altijd de oven methode toe, daar heb ik meer ruimte en ik kan in de tussentijd dan wat anders doen en heb ik de ruimte vrij om, mijn bijvoorbeeld saus, gereed te maken zodat ze erna de potten in kunnen.

Steriliseren in de oven

  1. Verwarm de oven voor op 120°C.

  2. Zet schone, droge potten (zonder rubber of deksels) 15 minuten in de oven.

  3. Week rubberen ringen intussen in heet water.

  4. Haal de potten met ovenwanten of tang uit de oven.

Steriliseren in kokend water

  1. Was de potten, deksels en rubberen ringen goed af.

  2. Kook ze 10 minuten in een grote pan met ruim water.

  3. Haal ze met een schone tang uit het water.

  4. Laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek.

Extra tips:

  • Raak de potten niet aan binnenkant aan na het steriliseren, anders kun je weer opnieuw beginnen.

  • Vul de potten zodra ze nog warm zijn, vooral bij hete inhoud, om barsten te voorkomen.

  • Gebruik schone lepels, trechters en werkoppervlakken.