Tomatenchutney maken
admin
0 Minuten om te lezen
Dit recept maak ik al jaren met alle tomaten die nog als laatste uit de tuin komen. Ook de groene tomaten gaan erdoorheen. Groene tomaten zijn giftig als je ze rauw eet, maar verwarm je ze, dan kun je ze wel eten. Waarom weggooien als je er nog wat lekkers mee kunt maken? Hieronder vind je het recept.

Wat heb je nodig

– 500 kg groene tomaten
– 1 rode uien
– 3 appels
– 25 ml witte wijnazijn
– 250 g verse of gedroogde vijgen (dit kunnen ook rozijntjes of dadels zijn)
– 2 cm gember
– 1 halve rode/gele peper
– 200 g rietsuiker
– ½ theelepel kaneel
– Snufje zout
Je kan er zelf nog kruiden aan toevoegen als; zwarte peper, kardemom, knoflookpoeder, gerookt paprikapoeder

Bereiding

Snijd de tomaten, uien, appels, vijgen, peper en gember in stukjes. Doe dit alles in een grote pan met de azijn. Laat dit goed pruttelen en doe na ca. 10 minuten het zout en de suiker erdoor. Laat de chutney koken en daarna op laag vuur ca. 50 minuten indikken. Doe daarna de chutney tot het randje in steriele potten* en draai de deksels erop. Laat de potten op zijn kop afkoelen, dan trekken ze vanzelf vacuüm en kun je ze zeker een paar maanden bewaren.

Hoe maak je potten steriel?

Zorg altijd eerst dat de potten goed schoon zijn. Je kunt ze goed schoonmaken in een teiltje met warm water en soda. Spoel ze daarna wel heel goed af. Doe dit ook met de deksels. Gebruik je nieuwe potten, spoel de potten dan goed af met warm water.
– Je kunt de potten in de oven opwarmen. Spoel eerst de potten goed af en zet ze daarna met de opening naar boven op een bakplaat. Draai de oven naar 110 graden en laat de potten 15 minuten staan. Doe de deksels, 5 minuten voordat je de chutney in de potten gaat doen, in een schaal met kokend water.

– Als je maar een aantal potjes nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om de potten in een pan met water te zetten. Neem een grote pan, zet de potten met de opening naar boven in de pan en vul deze met koud water. Laat het water 10 minuten koken en haal uiteindelijk de potten eruit. Doe de deksels, 5 minuten voordat je de chutney in de potten gaat doen, in een schaal met kokend water.

Waar eet je het bij?

Ik vind het heerlijk bij de borrel met kaas. Je kunt het ook op brood doen met bijvoorbeeld geitenkaas en komkommer.