Tomatenupdate
admin
0 Minuten om te lezen

Jaaa, wat word ik blij van deze mooie glimmende tomaten. Ik heb ze dit jaar echt in alle soorten en maten. De smaken blijven natuurlijk zoals deze van een tomaat, maar ze zijn dan allemaal net wat anders. Ze zijn net wat zoeter of wat zuurder of hebben meer pitjes of meer vruchtvlees. Zo hebben ze allemaal weer wat anders. Deze zaden heb ik allemaal gekocht bij Vreeken’s zaden in Dordrecht. Ik ben fan van deze winkel, waar ik dan ook al jaren kom. Er is zo veel keuze en niet alleen aan zaden, maar ook aan boeken en vaste planten. Het is gewoon leuk om een dagje naar Dordrecht te gaan, want daar ligt ook mijn droommoestuin, de moestuin van Villa Augustus. Ooit hoop ik ook zoiets op te zetten. (Stiekeme dromen moet je altijd hebben en najagen, vind je niet!? ????). Nu weer even terug naar mijn tomaten. In deze blog wil ik jullie een aantal rassen laten zien en vooral de smaak omschrijven, want daar gaat het natuurlijk ook om.

Het weer zat zo ontzettend mee dit jaar, we hadden heel veel warmte en zon. Tomaten houden enkel van veel water in de periode dat ze nog maar kleine plantjes zijn. Als het grotere planten zijn geworden, houden ze helemaal niet meer van water. Hoe meer water, hoe sneller de vruchten ook uit elkaar kunnen spatten als het te warm wordt. Geef dus niet te veel water.

Wist je ook dat als de planten heel veel bloemen aanmaken en deze bevrucht zijn, je uiteindelijk wat blad weg kunt knippen rondom de eerste tomaten? Als deze een soort petje op hebben van het tomatenblad, zullen ze nooit kleuren door de zon. De smaak van de zongerijpte tomaten is juist het lekkerst.
Ook als de planten al heel groot zijn en de tomaten bijna te oogsten zijn, is het toch verstandig de planten vaak na te lopen op dieven. De scheuten die in de oksels van de plant ontstaan, nemen namelijk heel veel voeding weg van de tomaten die nog moeten groeien.

Tomaten die van de plant afgevallen zijn, kun je gewoon binnen in huis nog rood laten worden. Leg deze groene tomaat naast een hele rijpe en je zult zien dat deze vanzelf bijkleurt. De smaak is minder sterk, maar niet minder lekker.

Mijn rassen van 2018 die ik zeker aanraad.
‘Huang Se Chick Moon’ – wat een naam he?! Het is een middelgrote tomaten en is echt heerlijk. De tomaat smaakt vooral lekker zoet.

’Indigo Fahrenheit Blues’s’ – hier hangen er heel veel van, maar de trossen zijn helaas nog niet gekleurd.

‘Ozyris’’ – dit is een dieprode/bruine tomaat en wordt niet heel groot, maar is echt heerlijk. Deze is heel vol van smaak en proeft een beetje romig. Het klinkt heel gek, maar soms is het heel lastig om te omschrijven ????

‘Sungold’ – nu denk je vast: daar komt ze weer met haar sungold. Ja dat klopt, ik raad dit ras gewoon aan iedereen aan. Het is een gele/goud/oranje cherrytomaat en deze is heerlijk! Het is een smaakexplosie in je mond, zoveel smaak heeft deze tomaat.

‘Kumquat’’ – dit is een zwart/blauwe tomaat en is erg lekker. De tomaat is niet heel bijzonder van smaak, maar is vooral heel erg mooi. Wat ik heel erg grappig vind aan dit tomaatje is dat er bovenop een soort sterretje van het kroontje zit. Het hele kerstomaatje is zwart/blauw geworden, maar de bovenkant die geen zon gezien heeft, is oranje gebleven. Dit vind ik echt heel erg mooi.

‘Hazel Gold’’ – je hoort het al: gold. Dit is een vleestomaat die goudoranje/geel is. Dit ras is echt heel erg lekker. Deze heeft heel veel vruchtvlees en is dus heerlijk om te gebruiken voor een Caprese.

‘Rosella’’ – dit is een donkerrode cherrytomaat en is heel erg lekker van smaak. Deze is ook heel erg romig net zoals de ‘Ozyris’. Dit is zeker een aanrader, want hij maakt grote trossen aan.

‘Green Lantern’s Lights’’ – dit is een hele mooie tomaat met heel veel kleuren en strepen. Groen, geel en oranje is erop te vinden. Hij heeft heel veel vruchtvlees en is dus heel lekker en stevig. Deze is iets zuurder, maar zeker een aanrader.

Die nog moeten rijpen (deze zijn namelijk nog niet rood)
‘San Marzano’ – deze heb ik nu voor het 3e jaar op rij en ik ben verkocht. Het is een pruimtomaat die je ideaal kunt gebruiken voor sauzen. Deze tomaat is heel erg lekker en heeft weinig pitjes.

Heb jij nog echt aanraders van rassen? En misschien heb je wel een aantal zaden over die ik kan testen, omdat je ze in overvloed hebt? Stuur me dan een mailtje ???? info@floorsmoestuin.nl