Uitleg moestuinplan maken
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Yes, mijn moestuinplan is helemaal af. Ik wil jullie wat meer uitleg geven over welke stappen ik heb gezet om dit plan te maken, zodat ik je eigenlijk een handje kan helpen met het maken van jouw eigen plan. Waarom maak je eigenlijk een moestuinplan en waar haal ik mijn inspiratie en informatie vandaan? Ik laat hier mijn tekening + zaai- en oogstkalender voor komend seizoen zien. Hiermee zul je zeker al een heel eind komen.

Inspiratie opdoen

Dit vind ik zelf altijd heel erg leuk om te doen. Ik heb inmiddels heel veel boeken en vaste sites die ik bekijk, maar ook Instagram, Pinterest en tuinmagazines maken het je heel erg makkelijk om jouw stijl te ontdekken en een indeling voor de moestuin of gedeeltelijke siertuin te maken.

De volgende pagina’s kun je gebruiken als inspiratiebron.

Instagram pagina’s

– Charlottegardenflow

– Themontydon
– Victoriaskolglund
– Deannacat3
– Florabelflowers
– Mysuburbanfarm
– Farlamandchandler
– Hauptstadtgarten
– Organicgardenermag
– Charles_dowding
– Benavistafarm
– Storskogen10
– Fraumeise.de
– Ediblegardensla
– Gardenista_sourcebook

Pinterest profiel

Magazines
Andere magazine’s waar ik nog meer heel erg blij van wordt zijn:
– De tuin op tafel
– Stadstuinieren magazine
– Landidee
– Tuinseizoen
– Seasons

– Groei&Bloei
– Garderens World
– Fence Tuinmagazine

Wat is jouw stijl?

Ik hou van plaatjes kijken en verzamelen. Ik sla alles op mijn computer op of verzamel het in mijn journaal, maar hoe maak je van deze verzameling een concreet plan? Dat leg ik je haarfijn uit…

Door alle beelden naast elkaar te leggen, kun je en soort patroon ontdekken over wat je mooi vindt. Bij mij is dat gestructureerd, maar ik hou wel van natuurlijk en organische vormen. Zo houd ik van bloemen met de kleur paars, donkerroze en wit en de moestuin mag van mij best wel een beetje door elkaar lopen. Door al jouw beelden bij elkaar te zien, kun je een verband leggen en ontdek je vanzelf jouw eigen stijl ????

Keuzes maken

Ja dit is denk ik wel een van de lastigste dingen: keuzes maken. Voordat je zomaar zaden koopt voor de tuin, kijk je eerst in je zadenbox wat je nog hebt. Je denkt dan waarschijnlijk dat dit niet genoeg is en dat je nog wel wat extra nodig hebt. Je gaat het internet op of koopt je zaden in een winkel en komt dan uiteindelijk weer, zoals ieder jaar, tot de conclusie dat je veel te veel hebt en dat dit helemaal niet gaat passen. Dan moet je opnieuw keuzes maken over wat je gaat elimineren.

Ik heb inmiddels veel mensen geholpen met hun moestuinplan en geef dit vaak ook als tip, maar ik kan je vertellen dat dit bij mij ook nog steeds ieder jaar gebeurt. Je ogen zijn gewoon groter dan de ruimte in de moestuin ????
Misschien heb je hier wat aan als je die keuzes nog moet maken:
– Kies altijd een aantal gewassen en rassen die superlekker zijn en waar je voorgaande jaren veel succes mee had. Die successen geven je een fijn gevoel en daarom is het dus een goed idee om bij sommige gewassen op safe te spelen.
– Kies ook altijd eens voor iets geks, zodat je dat jaar weer eens wat anders probeert. Dit houdt je scherp en geeft je een nog fijner gevoel als het ook gelukt is.
– Past het allemaal niet, maar wil je wel al die gewassen kweken. Kies dan voor meer rassen maar minder planten per soort, bijvoorbeeld 4 planten courgette van 4 verschillende rassen. Zo kun je aan het einde toch meer variatie oogsten op een kleiner oppervlak.

Waarom een moestuinplan

Deze vraag krijg ik regelmatig: “Waarom zou ik een moestuinplan maken, want ik vind het maar ingewikkeld en ik heb geen idee waar ik moet beginnen.” Dat is nu juist het punt, want als je een plan maakt, weet je juist wel waar je daarna moet beginnen. Het geeft je namelijk houvast en structuur door het hele jaar heen, waardoor je gewoon zorgeloos kunt gaan genieten. Natuurlijk zullen er nog wel wat dingen voorvallen waar je niet op had gerekend, want het loopt altijd anders, maar je maakt het wel een stuk overzichtelijker voor jezelf.
Daarnaast zorg je ervoor dat je bodem op een juiste manier behandelt en deze eigenlijk zoveel mogelijk met rust laat, maar toch gebruikt om groenten op te verbouwen. Het klinkt misschien wat raar, maar door je moestuin op de juiste manier in te delen zorgt je ervoor dat je minder werk hebt aan je moestuin.

Gewasgroepen

Dat je minder werk aan de moestuin hebt, heeft veel te maken met de juiste verdeling van de gewasgroepen over de moestuin. De gewasgroepen zijn verdeeld in 6 verschillende gewasfamilies. Deze zijn in families te verdelen, omdat ze dezelfde eisen stellen. Doordat ze hetzelfde nodig hebben en hetzelfde doen met de grond waarop ze groeien, kunnen we ze dus bijna als gelijke gewassen behandelen. Door deze families lekker bij elkaar te zetten, is het dus heel makkelijk te regelen waar net wat extra voeding gegeven moet worden of welke gewassen net wat meer water nodig hebben.
Dat niet alleen, want als jij ieder jaar deze groepen op de juiste manier verschuift in de moestuin, hoef je maar een keer een plan te maken, omdat je het jaar erna het plan eigenlijk weer overneemt maar dan enkel de groepen een vakje doorschuift. Ik gebruik nu het woord ‘vakje’, omdat je het jezelf makkelijk maakt door met verschillende vakken te werken. Zo kun je makkelijk het overzicht behouden gedurende 6 jaar. Natuurlijk kan er wat door elkaar heen lopen, maar zorg er in ieder geval voor dat je nummer 2 van de gewasgroep (kolen) zorgvuldig doorschuift.

De 6 verschillende families zijn:

Het wisselen van de vakken zorgt er ook voor dat het de bodem niet wordt uitgeput. Je kunt je voorstellen dat als je tomaten gedurende 10 jaar op dezelfde plek plant, dat dit ervoor zorgt dat de stoffen in de grond die deze plant nodig heeft niet meer aanwezig zijn. Dit plekje heeft daarentegen nog wel heel veel andere stoffen die andere gewassen weer kunnen gebruiken. Door dit dus ieder jaar door te schuiven, zorg je dat de tuin meer in balans is en dat de bodem zichzelf herstelt. Hier is dus geen spitwerk of iets dergelijks voor nodig. Juist het bodemleven is hiervoor essentieel. De beestjes die je niet ziet, zijn de pareltjes die zorgen dat de bodem lekker luchtig is en dat alle resten van wortels en andere dode bladeren worden afgebroken. Hierdoor ontstaat dus vanzelf weer voeding in de grond. Natuurlijk is het slim om dit wat te stimuleren en ieder jaar, aan het begin en in de winter, een laagje compost over de tuin de strooien. Dit zorgt ervoor dat het bodemleven voor jou aan het werk gaat en alles weer klaarmaakt voor een volgend seizoen.
Het wisselen per jaar is heel simpel. Nummer 1 gaat naar 2, nummer 2 gaat naar 3 en ga zo maar door. Deze volgorde is er niet voor niks, dus houd deze aan. Iedere plant uit deze families neemt bepaalde voedingstoffen uit de grond, maar geeft er ook weer wat af. Om te voorkomen dat de grond dus uitgeput raakt, schuiven we ieder jaar de familie een stukje door. Dit heet ook wel wisselteelt en misschien heb je daar al wel eens van gehoord.

Het is dus van belang dat je precies weet wat er in de moestuin komt te staan. Je kunt al je keuzes opdelen in de diverse families en erna deel je de moestuin in de vakken op. Dat is eigenlijk het eerste wat je doet bij het maken van je moestuinplan.

Moestuintekening

Ja nu is het tekenen geblazen, omdat je weet wat je wilt en in welke familiegroep alles valt. Dan kun je alles overzichtelijk uittekenen en inkleuren op ware grootte. Zorg ervoor dat je alles tekent op schaal*. Meet eerst de tuin op waar je de moestuin gaat starten en verdeel dit dan in de vakken die je hebt gekozen. Hierna kun je op de achterkant van de verpakking van de zaden vinden wat voor ruimte de plantjes nodig hebben om te groeien. Houd deze afstand ook echt aan, want als ze te dicht op elkaar staan, dan kunnen ze elkaar verdrukken en is de kans groot dat ze doodgaan en dat zou toch zonde zijn.

Nadat je alles hebt ingetekend, kun je alles inkleuren en nog wat referentiematen erbij zetten. Deze maten zijn handig voor als je later in de tuin aan de slag gaat dat je niet alles weer na moet meten met je liniaal. Doe het 1 keer goed, dan heb je er hierna minder werk aan.

*op schaal tekenen
De werkelijke lengte van één kant van de moestuin is bijvoorbeeld 5,8 m. Ik gebruik in dit geval schaal 1:25 zodat het op een a4 vel getekend kan worden.
Op de tekening worden de maten 25 keer zo klein. De afmeting in werkelijkheid is 5,8 m = 580 cm.
De afmeting op de tekening is dan 580: 25 = 23,2 cm.

Zaai- en oogst kalender

Maar wanneer moet je nou starten met zaaien? Doe je dit eerst lekker warm binnen of zaai je meteen buiten in de volle grond? Dit is heel erg afhankelijk van het gewas dat je kweekt. Ook voor het maken van een zaai- en oogstkalender pak je de zakjes met zaadjes erbij en bekijk je de achterkant. Hierop staat precies wanneer je wat moet doen. Maak hier een overzichtje van zodat je door het jaar heen enkel je eigen kalender hoeft te volgen.
Hieronder vind je mijn zaai- en oogstkalender en dit kan je alvast op weg helpen met het maken van jouw eigen zaai- en oogstkalender

Boeken

In mijn boek de moestuin staat trouwens ook alles over hoe je een moestuin start en in mijn nieuwe boek de groene tuin vind je alles over hoe je een tuinplan maakt. Beide boeken kunnen je heel erg op weg helpen naar een eetbare tuin waar jij blij van wordt.

De moestuin – Ik leg je hierin van maand tot maand uit wat je precies moet doen en dan vooral in Jip en Janneke taal zodat iedereen het begrijpt. Klik hier om het boek te bekijken en te bestellen ???? Zo support je een kleine ondernemer!

De groene tuin – Ik leg je stap voor stap uit hoe je eigen tuinplan, hoe je een tuin creëert waar mens en dier blij van worden waar je ook nog eens uit kunt eten. Ik vertel je meer over water, het effect van groen maar ook vind je er hele leuke DIY-projectjes voor in iedere tuin of moestuin.

Zadenboxen voor starters

Misschien heb je alle zaden al in huis, maar misschien ben je er nog druk mee bezig en kun je er nog wel wat gebruiken. Dan kan ik je daar misschien wel een handje bij helpen, want ik heb namelijk 3 zadenboxen ontwikkeld die naar mijn idee niet mogen missen bij jou in de moestuin. De Groentenbox zit vol met gewassen die makkelijk te kweken zijn en die geschikt zijn voor zowel de moestuin als het balkon. Je kunt er relatief snel van oogsten omdat het maar kleine vruchten zijn, dus het is ook leuk voor de kids. Daarnaast zijn bloemen in de moestuin essentieel, want zonder bijen en andere insecten heb je geen moestuin. Box 2 is Eetbare bloemenbox. Deze box zit vol met verschillende eenjarige en meerjarige bloemen die je allemaal kunt eten. Hoe leuk is dat voor salades in de zomer bijvoorbeeld? Box 3 bevat allemaal sierbloemen die veel insecten aantrekken zoals bijen, hommels en vlinders, die we nodig hebben voor de bestuiving. Ze hebben een afgestemd kleurenpallet en houden van de zon.

Ben je benieuwd naar de zadenboxen, ga dan even naar mijn webshop en bestel deze hier.

Online workshop/Masterclass & Moestuin advies

Eerder gaf ik aan workshops te geven online, helaas laat dit nog even op zich wachten. Hier zitten nogal wat technische kanten aan wat ik even had onderschat. Ik kom hier dus bij jullie op terug. In de tussentijd kun je mij wel altijd inschakelen voor een Advies sessie, en uiteraard kan ik dan gewoon met je meekijken wat het moestuinplan betreft. We plannen samen een afspraak en je stuurt mij van tevoren even je vragen toe. Wil je hier gebruik van maken, klik dan hier.