Moestuinupdate begin mei
admin
0 Minuten om te lezen

Wat een drukte is het in de moestuin. We zijn in mei aangekomen en dat betekent dat er heel veel veranderd is. Er is dan ook veel groen te zien. Misschien hebben jullie mijn vlog al bekeken via Instagram, anders vind je hier een leuke moestuin update. Hierin vind je ook een aantal tips voor de komende maand.

Recentelijk gezaaid
Ik heb inmiddels al wat gezaaid in de moestuin. Dit jaar heb ik echt veel meer gekeken naar wat ik veel eet en wat heb ik voorgaande jaren wel gekweekt heb, maar dat ik minder at of waarvan de oogst mislukte. De volgende gewassen heb ik nu al buiten gezaaid;

– Bieten
– Radijs
– Wortel
– Pastinaak
– Sla
– Rucola
– Spinazie
– Schorseneren

– Lente ui
– Lupine
– Phacelia

Heb jij deze gewassen nog niet gezaaid? Geen paniek, want dat kan nu ook nog gewoon. Bekijk de achterkant van de verpakking van de zaden, want hier kun je alle informatie op vinden.

Groen in de tuin
Alles is zo lekker groen en het begint alweer echt ergens op te lijken. Het is een moestuin die niet alleen maar uit stokken, grond en stenen bestaat. Ik vind deze tijd van het jaar wel altijd heel erg leuk, want je ziet heel snel verandering ontstaan in de moestuin.
De tuinbonen doen het supergoed. Deze staan nu nog langs een stokje, omdat ze een wat zwakkere start hebben gehad, maar ze zijn inmiddels alweer goed aangeslagen en groeien ontzettend goed.

De doperwtjes en kapucijners gaan ook heel goed. Deze beginnen al met het aanmaken van grijpertjes en ze klimmen langzamerhand steeds een stukje verder naar boven langs het rekwerk.

De bloemen komen ook steeds meer boven; de paarse en blauwe kleuren zijn steeds meer te zien.
De kruidenbak groeit ook alweer in volop. De bieslook is bloemen aan het aanmaken en de selderij, citroenmelisse en lavas (maggiplant, vervanger op bouillonblokjes) heb ik inmiddels al goed teruggesnoeid, want anders onderdrukken ze alle andere kruiden.

De kroppen sla zijn inmiddels al goed gegroeid onder de stolpen van kippengaas. Wil je deze ook maken? Hier volgt later een leuke blog over.
De aardappelen in de potten komen inmiddels ook al boven, je ziet al wat plukjes groen verschijnen.

Pokon
2 weken geleden heb ik de eerste draaidag gehad voor de supertoffe video’s in samenwerking met Pokon. We hebben hetzelfde doel; zoveel mogelijk mensen helpen met het starten van een moestuin op een makkelijke manier en met een goede basis. Ik verzorg de content en Pokon de grond. Deze dag waren er een aantal planten aangeschaft die na de draaidag lekker met mij mee naar de moestuin gingen. Dit waren bloemkool, koolrabi, spitskool en spruitjes. Eigenlijk wilde ik geen kolen in de moestuin zetten. Kolen groeien het beste op kleigrond of vaste grond en niet op humuze zandgrond zoals mijn tuin. Maar ik ben dan eigenwijs en ga het gewoon proberen. Ik heb ze inmiddels uitgeplant in de verhoogde bakken waar ik nog geen bestemming voor had. De bloemkool is voor mij nieuw, dus ik ben op onderzoek uitgegaan en kwam het volgende tegen. Plant de bloemkolen altijd uit in een driehoek. Zo weet je zeker dat de volwassen planten voldoende ruimte hebben. Houd met de andere planten rekening, omdat ze groot worden. Spitskolen worden groot en spruiten ook. De planten kunnen dus ook heel veel schaduw geven aan de planten die erachter groeien. Dit is bij mij niet het geval, maar dat is wel een tip die ik je mee wil geven. Rondom de plantjes heb ik de bodem bestrooid met cacaodoppen.

Mulchen met Cacaodoppen
Waarom de schilletjes van de cacaobonen zo goed werken, zal ik je hieronder even vertellen. Het is namelijk niet alleen om de slakken op een afstandje te houden vanwege de scherpe randjes, maar ook omdat je het gebruikt als een soort bodembedekker genaamd mulch. Mulch is een laag van bijvoorbeeld gras, stro, houtsnippers of cacaodoppen die je gebruikt rondom de planten. Het geeft onkruid minder de kans op te komen, omdat er geen licht bij de bodem kan. De voedingstoffen in de grond gaan dus gerichter naar de plantjes toe. Het verbetert de bodemstructuur omdat je de beestjes in de grond aan het werkt zet om deze laag te verwerken. De bodem wordt er ook nog eens luchtiger door. Door een verbeterde bodemstructuur dringen voeding, lucht en vocht beter door de bodem heen. Zo help je dus je planten maar ook de beestjes.
Ook zorgt de laag ervoor dat het water minder snel verdampt en voorkom je dus uitdroging van de grond op de warme dagen. Zorg er wel voor dat de mulchlaag zeker een paar cm dik is. Dan kan het namelijk beter zijn werk doen.

Binnen
Er staan nu nog heel veel planten binnen in de kweekkast onder de groeilampen. Deze blijven er ook nog even staan. Ik heb nu gepland dat ze 15 mei gaan afharden en het weekend van 18/19 mei uitgeplant worden. De woensdag erna doe ik nog wat andere planten.

De pompoenen en courgettes groeien echt heel erg snel. Ik heb deze plantjes inmiddels ook alweer wat nieuwe grond gegeven en een groter potje. Doe dit ook, ondanks dat ze bijna naar buiten mogen. Juist deze voeding is heel goed voor de kleine, jonge plantjes. Zo hebben ze een goede start.

De paprika’s en pepers heb ik inmiddels allemaal getopt. Dit doe je als je de eerste bloemen in de top ziet verschijnen. Ik breek de top eruit zodat de plant in de oksels van de bladeren weer nieuwe zijscheuten gaan maken. Hierdoor blijft de plant compact, sterk en zal hij meer vruchtjes aanmaken.

Helaas waren de zaden van de mais die ik vorig jaar heb gekocht niet meer zo kiemkrachtig, want er zijn maar 3 zaden ontkiemt. Hiervoor heb ik dus nieuwe zaden gekocht en nogmaals gezaaid. Nu hoop ik dat deze wel allemaal opkomen ????

Afharden
Wat is dat eigenlijk? Als je mijn blog al een tijdje volgt, zul je dat inmiddels wel weten, want ik hamer er echt altijd op. Hierbij volgt nogmaals de uitleg. Afharden is het laten wennen van de plantjes, die je binnen hebt laten opgroeien, aan de buitentemperatuur. Als je de plantjes meteen buiten uitplant, zonder een temperatuur tussenstap, zul je merken dat de planten een klap krijgen, een groeiachterstand oplopen, zwakker worden en dus ook gevoeliger voor ziektes worden, sneller doodgaan en ook minder oogst leveren. Dat zou toch zonde zijn van al het harde werk dat je vanaf maart verricht hebt om de plantjes groot te laten worden. Laat de planten daarom eerst afharden en wennen aan de buitentemperatuur. Dit doe je vanaf 10 mei. Na 15 mei kun je de plantjes buiten uitplanten in de volle grond, moestuinbak of pot. Laat ze wennen onder een afdakje van de schuur of in ieder geval een plek met beschutting. Heb je dit niet? Zet ze dan overdag buiten en s’ avonds als het donker wordt in de schuur. De temperatuur is hier eigenlijk net zoals buiten, maar ze worden niet meteen weg gewaaid.
AFHARDEN NA 10 MEI
BUITEN UITPLANTEN NA 15 MEI – IJSHEILIGEN

Uitplanten
Zelf heb ik vorig jaar mijn komkommers en mais half mei uitgeplant, maar ik merkte dat er echt iets verkeerd ging. Het blad werk licht van kleur. Dan zou je denken dat ze te weinig voeding kregen, maar dat was het niet het geval, want de grond was helemaal goed bewerkt. Uiteindelijk zijn de plantjes wel weer gaan groeien en heb ik ervan kunnen oogsten, maar je zag wel aan deze plantjes dat ze een grote tik hadden gehad door de temperatuur. Daarom kies ik ervoor om deze 2 gewassen dit jaar later uit te planten en dat zal begin juni worden. Tot die tijd laat ik de plantjes gewoon binnen en hard ik ze ruim een week van tevoren af in de platte bak.