Update Floorsmoestuin + Dahlia’s rooien en bloembollen planten
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Ondanks dat het seizoen bijna ten einde is en we toch wel veel binnen zitten, zijn er nog een aantal kleine klusjes die je in de tuin en moestuin kunt doen. Is jouw tuin al helemaal leeg of is er nog wel wat te oogsten en te vinden? Hier vind je nog wat palmkool, wortelen, bieten, schorseneren en spinazie. Daarnaast zorg ik ervoor dat alle stukken waar kale grond te vinden is, worden bedekt met blaadjes. Zo heb ik een boom in de voortuin staan die veel blad laat vallen. Dit blad heb ik opgeharkt en achter neergelegd.

Oude moestuin bezoek

Nadat ik afgelopen week bij mijn ouders was en dus ook een rondje deed door mijn oude moestuin, kon ik zelfs nog een aantal heerlijke megavijgen oogsten. Dit ras heet de Brown Turkey voor als je een goed ras zoekt. Daarnaast heb ik wat blad van daar meegenomen, aangezien ze toch bomen en dus bladeren zat hebben. Ik heb de bladeren hier in de achtertuin uitgestrooid.

Schoonmaken

Een klusje dat ik nu heel erg prettig vind om te doen, is het schoonmaken van tuingereedschap. Ik doe al het zand eraf en zorg dat alles netjes is opgeruimd. Zo hoef ik komend voorjaar niet op zoek te gaan naar alles. Ook de snoeischaren vet ik even goed in met een spray. Ik heb zelf een aantal Felco scharen, dus ik kocht hier dan ook de spray voor.

Verder laat ik planten en bloemen in de tuin gewoon afsterven en gewoon hun gang gaan. Het winterklaar maken van de tuin, zoals ze het noemen, ben ik niet zo’n grote voorstander van. Veel insecten die komende winter willen overleven, verschuilen zich in het zooitje dat jij achterlaat. Ook heel veel insecten leggen larven en eitjes voordat ze doodgaan. Hoe meer plek jij biedt voor deze insecten, hoe meer je er dan volgend seizoen zult vinden in de tuin. Onthoud het volgende: “een tuin vol leven is een tuin met minder ziektes en meer oogst.”

Bloembollen planten

Afgelopen maand heb je als het goed is alle knoflook gepoot (in de grond uitgeplant) en zie je de eerste sprietjes al boven komen. Zelfs deze maand kun je weer wat poten, namelijk de voorjaarsbloeiers. Denk dan aan de narcissen, tulpen, blauwe druifjes en natuurlijk de krokussen. Deze laatste is de vroegstbloeiende bloem die dus ook voor de vroege bijen en hommels al nectar levert. Kies dus altijd voor krokussen ????. Dit kan zeker nog tot half december. Maak een gaatje in de grond met een stokje of een bollenpriem en doe de bollen zo diep als dat ze groot zijn. Plant ze niet met te nat weer en ook niet als er de volgende dag vorst op komst is. Hoe eerder je ze plant, hoe sneller ze opkomen.

Met de zomerbloeiers, zoals de Irissen, Lelies, Liatris en de Dahlia’s, wacht je nog even. Deze plant je vanaf maart/april/mei. Je zult merken dat je ze nu ook nog nergens kunt kopen. Vanaf januari worden ze pas weer aangeboden.
Ik heb een leuke kortingscode voor je als je nog bloembollen nodig hebt. Gebruik hiervoor code: KC2USJ2T bij een bestelling van Natural Bulbs en ontvang 5% korting (geldig tot: 31-12-2020). Dit zijn biologische bloembollen van Natural Bulbs.

Dahlia’s Rooien

Naast het planten van bloembollen is het ook tijd om er knollen uit te halen. De Dahlia-knollen om precies te zijn. Ik vond het eerst altijd een heel gedoe, die dahlia’s. Ik zag van alles voorbij komen bij andere mensen en heb er meerdere keren over gelezen en ik dacht dat dit allemaal heel erg moeilijk was. Ik moet zeggen dat ik niet van gedoe houd, dus ik had Dahlia’s eigenlijk nooit op mijn lijstje gezet om te planten, maar ik vond ze wel heel mooi. De stijl waar ik van houd daar passen dan ook heel goed Dahlia’s bij. Tot ik in het voorjaar een aantal knollen kreeg en deze rare dingen in de grond stopte. Dit was nota bene pas begin juni, wat ook al vrij laat is, maar tot mijn verbazing ging dit heel erg makkelijk. Dat is eigenlijk heel erg logisch, want waarom zou ik geen dahlia’s kunnen laten bloeien als met dat ieder ander zaadje wel lukt? Ik moet er nu nog een beetje om lachen. Daarom zeg ik weer: “niet bang zijn maar gewoon doen.” Ook het werk dat je eraan hebt, is echt nihil.

Het werkje dat er dan wel nog bij komt kijken, is het rooien van de knollen. Dit doe je op het moment dat de eerste vorst geweest is. Het rooien doe je omdat de knollen niet tegen vorst kunnen.

Kies een zonnige dag uit, want het rooien van de knollen is naar mijn idee een heerlijk klusje in de buitenlucht. Doe dit in ieder geval niet als het regent, want dit is voor jezelf ook niet prettig.

Het is echt heel erg simpel je hebt nodig:
– Riek of een schep
– Labels om de planten te labelen voordat ze de grond uit gaan
– Nietmachine

– Snoeischaar
– Borstel of een veger
– Droogrek of kippengaas
– Composthoop of groenbak

Stappenplan

1. Maak labeltjes voor alle soorten. Voordat ik de knollen uit de grond haal, heb ik er namelijk een naam aan gehangen, zodat ik het jaar erna weer weet wat ik waar in de grond stop. Met een nietmachine heb ik dit vastgezet. Zelf heb ik geen speciale labels gebruikt, maar een A4 papiertje met transparante tape erop geplakt. Hierna heb ik met watervaste stift de naam erop gezet.
2. Nu knip je de steel van de hoofdstam tot ca. 10 cm boven de grond af. Al het loof gaat in de compostbak of je maakt het fijn en verstrooit het blad over de tuin.

3. Nu neem je een riek of een schep en schept een ruim gat om de knollen heen, zodat ze los komen te zitten. Maak het gat niet te dicht bij de stam, want dan is de kans dat je de knollen kapot maakt of door de midden hakt erg groot. Nu kun je makkelijk de knollen aan de steel eruit schudden.

4. Schud nu zoveel mogelijk aarde tussen de knolletjes vandaan en haal met de borstel de rest eraf. Als het zo dik en hard is, kun je de knollen altijd nog even onderdompelen in een emmer met water.

5. Nu is het tijd om de knollen te laten drogen. Ik doe dit in de schuur in een droogrek. Je kunt de knollen ook op een stuk kippengaas leggen dat iets van de grond af ligt. Zo kan er lucht onder en gaan de knollen niet schimmelen.

6. Na een paar dagen kun je de knollen nog een keer met de borstel schoonmaken en doe je de knollen in een doos met kranten. Deze berg je op in de schuur of op een andere vorstvrije plek, zodat je ze volgende voorjaar weer uit kunt planten.

Natuurlijk wil ik testen wat er gebeurt met de knollen die ik in de grond zou laten zitten, want de stappen hierboven niet uitvoeren, is natuurlijk ook een optie. Ik hoor gemengde verhalen over dat de knollen na een winter het gewoon overleven en dan weer opkomen. De kans is natuurlijk wel minder groot. Maar ik ga gewoon voor makkelijk, dus ik heb een aantal knollen in de grond laten zitten en we gaan het volgend jaar zien ????. Hier hoor je dus later meer over.