Update moestuin maart
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Oh wat gaat het hard. We hebben afgelopen 2 weken zoveel gedaan en er is ook zoveel gebeurd; van schutting afbreken tot het plaatsen van een nieuwe, van tegels eruit en erin (en dan even op een andere manier) tot deze rotsituatie waar we met z’n allen in zitten. Thuisblijven is het advies en dat doe ik dan ook zeker. Ik heb thuis genoeg om mee bezig te zijn, zoals de aanleg van de nieuwe tuin en moestuin en de verbouwing van ons huis. Nu het weer buiten weer goed is, ben ik gestart met de tuin en dat ging als volgt:

3 weken geleden….
De schutting die er stond hebben we eruit gehaald. We hebben deze niet gesloopt, maar gedemonteerd. De planken gaan we namelijk hergebruiken in de voortuin. Wij wonen langs een weg waar redelijk wat verkeer rijdt. Om die reden hebben wij dan ook een nieuwe kokos schutting laten plaatsen die geluidsisolerend en absorberend is. En jeetje, wat maakt het een verschil. Toen de schutting weg was, merkte ik helemaal dat er toch flink wat geluid de tuin in waait. Met deze nieuwe schutting is dit veel minder. De schutting is van Kokosystems en wij hebben gekozen voor de Lite variant. Deze schutting heeft aan 1 kant kokers met kokosvezel eromheen en de andere kant is voorzien van een bruine fleece. Hier laten we nog mooie klimplanten groeien. Zoals: Wilde wingerd, klimop, kamperfoelie. Dit is dus eigenlijk een soort geluidsscherm. Mocht je ook langs een wat drukkere weg wonen, dan is dit een aanrader om eens te bekijken. Natuurlijk zijn er ook heel veel andere mogelijkheden om iets zelf te maken dat massa heeft, maar het blijft dan gokken of het echt werkt. Dan is misschien al het werk en dus ook de kosten voor niks geweest. Daarom hebben wij dus hiervoor gekozen.

De oude schutting moest er dus uit en de nieuwe is op 10 maart geplaatst. Wat een rot weer was het die dag. Maar gelukkig vonden de jongens dat helemaal niet erg en trokken zich er niks van aan. Wij zijn er superblij mee en het werkt super. Het auto geluid is veel minder en de zware tonen zijn weg. Uiteraard heb je nog wel geluid, dit zal ook nooit helemaal weg gaan maar dat wisten we van te voren.

Toen het zonnetje doorkwam…
En toen was er ineens, na weken regen, zon. Wat was het fijn om naar buiten te kijken en weer zon te zien. Ook de blauwe druifjes, narcissen en krokussen kwamen omhoog hier in de buurt. Voordat we echt konden beginnen, moest eerst het schuurtje leeg worden gemaakt. Hier konden dan spullen uit de tuin die we wilde bewaren, in opslaan. Zo hoefden we de spullen niet weg te doen. Daar gingen we dan; we sjouwden al dat puin dat we de afgelopen maanden uit het huis hadden opgespaard naar de container. We hebben meteen wat beton/grind-tegels erbij gedaan, want met deze tegels kon ik helaas niemand meer blij mee maken en onszelf ook niet.

Toen de container gevuld was, zijn we van start gegaan met het weghalen van de schommel-constructie die in de tuin stond. Het hout hebben we niet weggegooid, want hier maken we later weer wat mee. De constructie zal heel erg diep ingegraven in de grond en was ingestort in beton. Het zat goed vast, maar we hebben het losgekregen. De houtsnippers die hier lagen, leg ik later rondom de bessenstruiken. Deze heb ik dus allemaal in zakken gedaan en komen straks weer in de tuin te liggen.

Uiteindelijk ging het demonteren van de schommel redelijk snel, dus kwamen we aan bij het weghalen van de tegels. Dit is vooral heel erg zwaar werk. Je traint er meteen je benen en billen mee, dus dat is ook wel weer een leuke bijkomstigheid. Het is wel handig om een kruiwagen hiervoor te gebruiken, zodat je wat minder vaak heen en weer hoeft te lopen. Er lagen 4 verschillende soorten tegels in de tuin, waarvan we 1 soort, alle kleine 20×20 cm tegeltjes hebben bewaard op een pallet in de tuin. Hier kon ik later dan weer makkelijk bij om het grid van de tuin mee uit te zetten.

De m2 tegels waren zo zwaar dat we dit maar verstandig in fases gedaan hebben. Ze staan nog aan de zijkant van het huis en ik hoop dat ik er iemand mee blij kan maken. Voor nu leg ik de focus weer even op de achtertuin.

Het grid is gestart…
Deze week ben ik begonnen met het uitzetten van het grid. Ik heb inmiddels 4 plannen gehad over hoe ik het wilde hebben, maar ik heb ook gekeken naar de spullen die we hadden, zodat het daar naar aangepast kon worden. Natuurlijk schaffen we dingen en spullen aan voor de tuin, waaronder heel veel beplanting, omdat dit er nog niet was, maar het leek me leuk om de tegels etc. weer in de tuin terug te laten komen en dat is aardig gelukt.

Ik heb eerst de tekening gemaakt, alle maten nogmaals nagemeten en dit schetsmatig op een papiertje gezet en deze mee de tuin in genomen. Daar ging ik, met een meetlint, een zelf geknutselde lijn van 2 haringen en touwtje eraan (tip van mijn pa), een tool die stratenmakers ook gebruiken. Zo weet je zeker dan je een recht lijntje steentjes maakt. Ik heb ook hulp gehad van een lange rechte lat, waar ik heel gemakkelijk de stenen langs kon leggen.

Het grid staat inmiddels. Er is wel wat veranderd, maar dit is altijd het geval. De maten zijn net wat anders t.o.v. de stenen die je gebruikte en je komt altijd wel weer wat tegen. Dat hoort erbij en maakte het juist ook heel erg leuk. Je eigen tuin aanleggen is echt de bom.

Vullen met moestuingrond…
Ja, en dan zijn we eigenlijk aangebroken bij het laatste deel, het vullen van de bakken. De bakken graaf ik wel eerst flink af. Zoals je op de foto’s kunt zien, is er voor alle tegels die er eerst lagen straatzand gebruikt. Dit is volkomen te begrijpen als je tegels wilt leggen, maar voor een moestuin is het niet heel erg gunstig. In het klapzand zit totaal geen voeding, dus er zullen misschien wortelen en pastinaken op groeien, maar niet meer dan dat. Voor de grote snelweg naast de schutting (zoals mijn moeder het noemde) heb ik tuinaarde

met compost gebruikt. Dit moet je goed mengen en flink laten zakken.

Voor de moestuinbakken (de huisjes in het dorp) graaf ik dus eerst al het zand af en gooi dit op de looppaden zodat deze meteen wat verhogen. De steentjes die ik heb gebruikt om de bakken te maken, blijven dan meteen wat beter liggen. Hierna gaat er dus ca. 40cm aan moestuingrond van Pokon in. Omdat ik opnieuw start met een tuin en er niks in de grond zit, kies ik hiervoor zodat ik een goede basis heb. Er zit voldoende voeding in voor de komende 4 maanden en de grond die eronder zit, kan vanzelf wat vermengen met de moestuingrond.

Boskoop staat bekend om zijn vele watertjes. Net zoals in heel Boskoop, loopt er naast ons huis ook een klein watertje, waardoor het water in de grond erg hoog staat. Dit is niet heel erg voor veel gewassen, maar bijvoorbeeld de aardbeien zal ik iets hoger moeten uitplanten, zodat ze niet verdrinken door al het vocht. Hiervoor moet je gewoon wat rekening houden met de omstandigheden.

Ondanks dit water heb ik meteen al maatregelen getroffen om later een druppelslang aan te leggen in de bakken. Dit is natuurlijk handig als je op vakantie gaat als je geen oppas hebt, dan krijgen de planten toch water. Ik heb oude pvc buisjes gebruikt die uit de verbouwing kwamen, deze aan beide kanten dicht getaped zodat er geen zand in kan komen en ingegraven. Op deze manier kunnen later alle bakken aan elkaar gekoppeld worden. Het begin start in de schuur.

En dan beplanting…
Na het vullen van de bakken is de beplanting aan de beurt. Helaas is er natuurlijk aangegeven dat je beter de deur niet uit moet gaan, dus dat doe ik ook niet. Ik ben daarom online op zoek gegaan naar bedrijven die mij al een start van de beplanting op zouden kunnen sturen. Zo kwam ik uit bij Fruticos en Minitree. Voor de groenten zaai ik alles zelf en staat er binnen al flink wat. De vaste planten zoals de klimop, sterjasmijn en wingerd gebruik ik als klimplanten. De vrouwenmantel, varens, herfstaster, zonnehoedjes, verbena, stokroos, paarse distel, allium giganteum, cosmea, akelei kaasjeskruid, komkommerkruid, rubella, hertshooi, anemoon, lavendel, div kruiden en nog veel meer vaste planten zal ik deels zelf kunnen zaaien en voor de rest moet ik even wachten tot we weer naar de tuincentra kunnen. Ondertussen zoek ik ook nog online. Later lees je meer over de beplanting die ik heb gekozen en wat waar komt te staan.