Update nieuwe huis #1
admin
0 Minuten om te lezen

Dit is de eerste update vanuit het huis. Ik vind het leuk om jullie te laten weten hoe het ervoor staat en wat we allemaal van plan zijn. We hebben namelijk ook heel veel groene en duurzame keuzes gemaakt in het proces naar het verbouwen toe. Hieronder vind je de eerste stappen die zijn gezet.

Sleutelontvangst
Eind november kregen wij de sleutel van ons huis in Boskoop, dit hebben jullie al kunnen lezen in een eerdere blog. Wat waren we zenuwachtig, niet zozeer om te tekenen bij de notaris, maar om het huis weer binnen te stappen. Het blijft gewoon een heel gek idee dat je zoveel geld uitgeeft aan een huis waar je maar 3 keer bent geweest om deze te bezichtigen. Ik denk dat mensen die een huis hebben gekocht dit gevoel met me delen. Nadat we de sleutel hadden ontvangen, was het dan echt van ons, ons paleis (dat we er nog van gaan maken).
De avond van ontvangt van de sleutel hebben we allemaal vrienden uitgenodigd en lekker geproost met z’n allen. Het is zo leuk om alle reacties te horen van iedereen om je heen. Natuurlijk is het ons huis en wij gaan er wonen, maar het is gewoon fijn om te horen dat mensen het bij ons vinden passen en dat bevestigt alleen maar hoe blij we zijn met onze keuze. We hebben niet alleen een huis gekocht, maar vertrekken ook nog eens uit de stad. Ik woon al vanaf mijn 7e jaar in Den Haag. Ik ben daar dan ook echt opgegroeid en hier wonen mijn familie en mijn vriendinnen en vrienden. Uiteraard krijg ik zo vaak de vraag: “waarom blijf je niet lekker in de buurt?”. Wij zijn al zo lang op zoek naar een tuin met een huisje. Dat is gewoon niet te vinden binnen ons budget in Den Haag, zo simpel is het eigenlijk. Dus onze zoekstraal werd steeds ruimer, tot we toevallig in Boskoop uitkwamen. Het is een echt dorp, lekker groen en supergoed bereikbaar. We zijn helemaal blij. Nu gaan we weer even terug naar de eerste dag van de sleutel. Het is fijn om de eerste dag daardoor te brengen met de mensen waar je veel om geeft. Dat deed ons heel erg goed.

Klaar voor de start
En daar startte dan ons verbouwavontuur. De volgende dag gingen we aan de slag met kamer 1. We wilden al het behang eraf halen en wij dachten dat dat zo gedaan was. Daar hadden we het mis, want we zijn wel 12 lagen behang tegengekomen. Het is ontzettend gaaf om alle behangtrends te zien van de afgelopen 120 jaar. Het huis is namelijk uit 1900 en er zijn dus al flink wat woontrends gepasseerd. Een huis waar verhaal en ziel in zit dus en waar we heel erg goed ons eigen huis van kunnen maken. Het idee is namelijk om alle kamers die op de bovenverdieping aanwezig zijn, eruit te halen en er één ruimte van te maken waar 2 kleine ruimtes in staan. De plafonds waren heel erg laag en deze zijn er nu allemaal uit. Bas is erg lang, dus die kon er nog maar net staan. Het dak rust op een constructie van houten balken. Het is geweldig als dit in het zicht is, dus dit laten we dan ook zo. Daarnaast willen we veel open ruimte met zo min mogelijk wanden. Er komt wel een apart kantoortje voor mij, waar ik al mijn plantjes op kan kweken en waar Joep weg kan blijven. Ook komt er een badkamer. Beide kamers zullen af te sluiten zijn met 2 loftdeuren.

Duurzame keuzes
Wij hebben, voordat we van start gingen, heel goed nagedacht over hoe we het huis konden verduurzamen op een goede manier. Hieronder vind je een aantal stappen die we sowieso zetten.
– Dak wordt geïsoleerd met Isovlas (ecologisch isolatiemateriaal)
– Nieuwe HR-Ketel
– Wanden isoleren met Isovlas en we hergebruiken het isolatiemateriaal wat al in het huis zat op plekken waar tocht doorheen komt.
– We proberen zo min mogelijk weg te gooien.
– Al het hout dat uit het huis komt, zullen we hergebruiken in het huis of in de tuin.
– We plaatsen 8 grote zonnepanelen op het dak om zo bijna neutraal te zijn in ons energieverbruik.
– Alle elektra van de eerste verdieping is gedemonteerd en hergebruikt voor het nieuwe elektra plan.

– Voor alle verlichting worden ledlampen gebruikt, zodat we ons energieverbruik laag houden
– We passen sensoren toe, zodat het licht vanzelf weer uit gaat, mocht je niet meer op deze plekken komen.

Vondsten
Tijdens de eerste stap van het verbouwen, het demonteren van de binnenwanden, kwamen we toch wel hele mooie dingen tegen. We merkte al snel dat er in dit huis niemand is geweest die het een keer helemaal netjes uit elkaar gehaald heeft, want alles is er steeds tegenaan geplakt. Ik denk dat we boven inmiddels al 1m2 meer ruimte hebben na het demonteren van al de extra latjes en balkjes die helemaal geen functie hadden. Tot onze verbazing was er ook nog een hele oude deur uit 1900 ingepakt in een wand. Hier hadden ze gewoon een gipsplaatje en wat latjes tegenaan gezet. Dat vinden wij natuurlijk niet erg, want zo konden wij heel goed de stijl voor de nieuwe deuren herleiden die echt bij het huis past. Zoals je misschien al merkt gaan we met respect om met het huis en proberen we juist de oude elementen van het huis, wat het zo bijzonder maakt, naar voor te laten komen in het interieur. Voorbeelden hiervan zijn de houten balken van het dak of de oude originele deur. Naast de deur kwamen we nog hele oude scharnieren, elektra dozen, wandbespanning en leidingen tegen. Ik denk dat ik een boxje ga maken met deze dingen die bij het huis horen.

Status tot nu toe
De status tot nu toe is als volgt: wij zijn inmiddels 2 weken verhuisd. Wij wonen nu beneden en zijn nog druk bezig met de verbouwing. Alle wanden staan weer, waar we wanden wilde hebben, de buitenwanden zijn allemaal geïsoleerd en de achtergevel is geïmpregneerd met een vochtwerende laag. Helaas kom je met een oud huis natuurlijk ook dingen tegen die je op voorhand, als je een huis koopt, helemaal niet ziet. Hier komt je vaak pas achter als je het gaat ontmantelen. Wij hadden hier rekening mee gehouden en waren ons dan ook zeker bewust dat bij een oud huis ook onderhoud nodig is. Naast deze werkzaamheden is ook alle elektra al getrokken, want dat is ook niet geheel onbelangrijk. Dit was een hele klus voor Bas aangezien alles door elkaar zat. Dit is nu allemaal netjes gemaakt, dus de wanden kunnen nu dichtgemaakt worden. Ik kan niet wachten ????, want dat zal weer een heel ander gezicht zijn. In mijn kantoor is er nog 1 wandje te gaan.

Planning
Ik ben erg gestructureerd en werk altijd met alles volgens een planning. We hebben alleen besloten voor het huis geen planning te maken en ons vooral niks op te leggen. We doen het voor onszelf en niet voor iemand anders. We doen het lekker op ons eigen tempo. Op deze manier creëer je ook veel minder stress omdat het niet MOET. Ik ben heel erg blij dat Bas en ik hier hetzelfde in staan.

Moestuin
Dit project wordt uiteraard ook weer gestart dit jaar, ik ben druk bezig met de voorbereidingen 🙂 Hier alvast een paar fototjes hoe de achtertuin er nu bij ligt. Heel veel tegels vind je niet, dat is het eerste wat weg zal gaan.

Tot nu toe gaat alles goed en zijn we heel erg blij.