Update + zaadjes winnen
admin
0 Minuten om te lezen
Hallo allemaal, daar ben ik weer met een kleine update. Hieronder kun je vooral veel foto’s vinden over hoe de afgelopen weken eruitzagen. De tuin wordt steeds grauwer en kaler helaas, want het seizoen raakt echt weer aan zijn einde. Aan de ene kant is dit natuurlijk ook weer heel erg leuk, want dan kunnen we alweer gaan denken over het nieuwe seizoen! Bij mij wordt dat iets heel anders, want het wordt uiteraard een moestuin, maar niet in deze vorm. Hier zal ik later wat meer over delen op de blog. Voor nu eerst de update van eind oktober.

Laatste oogst
Nu is echt bijna alles geoogst. Ik zeg dit vaker, maar dan kom ik toch nog ergens ineens wat lekkers tegen. Mijn laatste mandje zat vol met het volgende:

– De laatste tomaten
– Aubergine
– Pepers
– Paprika
– Mais
– Pompoen
– Mini spitskool
– Courgette


[slideshow, klik op het pijltje voor de volgende foto]

Zaadjes winnen
Veel gewassen zijn inmiddels uitgebloeid en zijn dor en bruin geworden. Heel veel planten zou ik niet zomaar eruit trekken en opruimen, want je moet ze maar eens goed bekijken. Veel gewassen maken namelijk aan het eind van het jaar bloemen (voor de nakomelingen) aan. Deze vormen zich later tot zaadhuisjes. Oogst deze zaadhuisjes, laat ze binnen drogen en schud de zaadjes eruit. Deze kun je dan volgend seizoen weer gebruiken. Let wel op dat dit niet gaat bij rassen met “F1-Hybride” voor de naam. Resistente zadenrassen geven geen zuivere nakomelingen, dus hier zaad uit winnen zou ik niet doen.

[slideshow, klik op het pijltje voor de volgende foto]

Gooi dus niet zomaar al je planten op de composthoop, maar bestudeer ze eerst goed.

Zelf heb ik van de afrikaantjes, Nieuw-Zeelandse spinazie, zonnebloem, venkel, rucola en Oost-Indische kers zaadjes geoogst voor het volgende seizoen.