Van avocadopit naar avocadoplant
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Als je een avocado hebt gegeten, gooi de pit niet weg. Hier kun je een plant uit laten groeien. Hoe maak je eigenlijk van een avocadopit een plant? Veel mensen geven het snel op, maar geduld staat voorop. Zonder geduld gaat het zeker niet lukken. Hieronder heb ik stap voor stap omschreven hoe ik dit precies doe.

– Snijd een avocado doormidden en haal de pit er voorzichtig uit, zodat deze niet beschadigd.

– Leg de pit ondergedompeld in een bekertje met water en laat hem vervolgens 4 dagen weken zodat het gladde hulsje eraf is.

– Pulk het velletje hierna van de pit af. Neem een bloempot en vul deze met zaai- en stekgrond en maak dit goed nat met water. Plant vervolgens de pit met de punt naar boven half in de zaai- en stekgrond. Dek deze af met vershoudfolie en een elastiekje rond de rand van de bloempot of zet er een transparant kapje overheen. Ik heb de handige pot met kap van Elho en die zijn hier ideaal voor. Zet de pot op een zonnige plaats, waar het lekker warm wordt onder de folie.

– Houd de grond de eerste weken goed vochtig maar niet te nat. Door te natte grond gaat de pit schimmelen. Houd de folie er constant erop zodat er condens op staat.
– Zodra de avocadopit gespleten is, mag de folie eraf. Dit zal tussen de 4 tot 6 weken duren in de zomer en 8-12 weken in winter.

– En dan was het wachten geblazen totdat er bij mij een steeltje te zien was. Dit kan ongeveer tussen de 3 en 5 maanden duren, maar het kan ook veel sneller gaan.

Mijn avocado op deze foto is ongeveer 12 weken oud. Weet wel dat met warm weer, zoals in het voorjaar en de zomer, de plantjes veel sneller zullen groeien. Mocht je dit projectje uitvoeren in de winter, zal het wel lukken, maar dan duurt het wel veel langer.
Tipje; deze planten houden van heel veel water. Zorg ervoor dat de grond altijd goed nat is. Is dit niet zo, dan zul je merken dan het plantje heel snel zijn blad verliest.

Ik eet regelmatig avocado’s omdat ik ze heel erg lekker vind, maar ook omdat dit hele groeiproces van pit naar plant gewoon zo leuk is! Iedereen kan dit, dus gewoon proberen ????