Moestuinupdate September
admin
0 Minuten om te lezen

Het is rustig bij mij in de moestuin en dat vind ik heerlijk. En met rustig bedoel ik dat het vooral veel wachten en oogsten is. Na het oogsten komt het koken met deze lekkere dingen. Dit zijn dingen waar ik heel erg van geniet. Een tomaat uit je eigen tuin is gewoon veel lekkerder. Punt uit ????
Verder groeit het onkruid goed, de tamme kastanjebomen rondom de moestuin groeien lekker door en maken al grote vruchten aan en de compostkorf wordt maar voller en voller.

Volgend seizoen gaat er weer wat veranderen aan de moestuin. Het wordt geen gigantische verandering, maar de stukken waar bijna geen zon meer komt, worden een klein speelparadijs voor de kindertjes van mijn zussen. Ook de boomhut wordt weer begaanbaar gemaakt en hier zal later weer een glijbaan aan komen. De moestuin zal altijd wel blijven maar de m2 zullen wat gaan veranderen.

Dag pompoenen.
Ik houd uiteraard alles goed in de gaten, maar je kunt tegen sommige dingen, zoals vraat van beestjes, niet zoveel doen. Dit jaar had ik voor het eerst de supermooie pompoen “blue kuri” groeien in de tuin, maar helaas hebben alle 2 de mooie pompoenen het niet overleefd. Beide pompoenen zijn helemaal hol gegeten. Waarom ze net deze pakken in plaats van de 4 andere Butternut pompoenen die op het veldje liggen, blijft me een raadsel. Mocht jij een suggestie hebben, naast het idee dat de “blue kuri” lekker ruikt en dit muizen aantrekt, hoor ik het graag.

Courgettes
Mijn courgetteplanten hebben het dit jaar erg lastig. Ik had een aantal leuke rassen staan, waaronder een klimcourgette van “De Bolster” die ik aan het testen was. Helaas is ook dit plantje vrij snel doorgegeten door de muizen. (Ik zeg nu steeds muizen omdat ik bijna zeker weet dat zij de boosdoeners zijn.) Ondanks dat de opbrengst dit jaar maar summier is, heb ik toch een aantal lekkere gerechten kunnen maken met de gele courgettes: gegrild op de BBQ, maar ook een heerlijk ricotta courgette gnocchi. Wist je dat je courgettes ook heel goed rauw kunt eten als snack?

Bloemen
Inmiddels staan de zonnebloemen er zo mooi bij in de moestuin. Ze zijn zo gigantisch dat ik ze heb moeten stutten met een bamboestok. In de koppen van de zonnebloemen zitten het pitje, het befaamde zonnebloempitje met een hulsje eromheen. Deze pitjes zijn heel erg geliefd bij vogels, dus laat ook gewoon 1 kop buiten liggen voor de vogels. Daar worden zowel jij als zij blij van ????. De witte anemonen zijn ook weer uitgekomen. Wat zijn ze prachtig. Ik vind het jammer dat er maar zo weinig in de tuin staan, maar ze worden een beetje weggedrukt door de beplanting eromheen. In het voorjaar gaan we hier weer een beetje orde in scheppen. Dan zullen er ook zonnehoedjes bijkomen aan deze kant. Daar word ik ook zo blij van. De Oost-Indische kers blijft helaas wat achter door de extreme droogte, maar deze komt nu toch al wel een beetje terug. De bloemen, bladeren en de zaden kun je eten en zijn heerlijk door een salade heen.

Aardappelen uit pot.
Ik spring een gat in de lucht: mijn eerste ieniemienie aardappeltjes zijn geoogst. Ik heb in het voorjaar een aantal rassen aardappelen gepoot in potten. Het grote voordeel hiervan is dat je voorkomt dat er ziektes in de grond komen. Aangezien ik ook tomaten heb groeien in de moestuin, is dit heel belangrijk. Deze potten zijn superhandig omdat ze 2 wanden hebben. Je kunt dus tussendoor gemakkelijk even checken of er al wat te oogsten valt. Ook helaas is er door droogte niet veel te zien, maar bij 1 ras gelukkig wel. Dit zijn de truffelaardappelen. Ze zijn zwart van buiten en paars/wit van binnen. Dit is echt heel mooi en ze zijn ook nog eens heel erg lekker. Ik heb ze in aluminiumfolie gedaan en in het vuur van de BBQ gelegd. Dit zorgt voor een heerlijke rokerige smaak. Ik hoop uiteraard dat er over een maand nog een aantal aardappelen te oogsten zijn. Ik houd jullie op de hoogte.

Tomaten, paprika en pepers
Wat een bergen tomaten haal ik uit de moestuin. Zoals jullie in mijn eerdere blog over de tomatenupdate hebben kunnen lezen, heb ik heel veel rassen. Ieder ras ziet er anders uit of smaakt net even anders. Ik haalde deze week wel een hele bijzondere tomaat uit de moestuin, deze had een neusje, haha. Je komt zulke leuke modellen tegen als je ze gewoon maar laat groeien. In de supermarkt zal je dit nooit zien, want daar moet het allemaal zo perfect zijn. Dat is echt heel erg jammer. De paprika’s en de pepers zijn ook in volle groei. Ik heb zoete puntpaprika en Surinaamse pepers groeien. De puntpaprika ben ik dol op, maar op de pepers eigenlijk helemaal niet. Ik houd helemaal niet van pittig eten, maar deze kweek ik voor een vriend van mijn broertje. Ik was alleen heel erg benieuwd naar het groeiproces. Ik vind dat je alles eens moet proberen en dat geldt dus ook voor Surinaamse pepers ????. De paprika’s zijn trouwens nog allemaal groen. Het kleurproces duurt toch altijd net wat langer dan je denkt. Heb dus in ieder geval geduld.


Fruittuin
De fruittuin heb ik weer een lekkere opfrisbeurt gegeven. Alle netten heb ik van de tunnels en de struiken gehaald. Deze netten zijn niet meer nodig, omdat er ook geen fruit meer aan de struiken zal groeien. De fruittuin is heel goed aangeslagen en daar ben ik heel erg trots op. Dit is mijn zoete walhalla. Naast het verwijderen van netten heb ik ook bergen aan onkruid verwijderd. Er groeide zelfs een wilde braam. Deze heb ik in een potje gezet. Ook tussen de aardbeibedden stond heel hoog haver. Deze haverzaden zaten verstopt tussen het stro dat ik als bedje voor de aardbeien op de grond had gelegd. Door het besproeien, drijft het stro steeds meer naar beneden tussen de aardbeiheuveltjes. Hierdoor ontstaan gaten tussen het stro. Op deze manier kan het zonlicht bij de aarde en het stro en start het onkruid met groeien. Zorg dus dat dit niet gebeurt zoals bij mij, want dan heb je er uiteindelijk veel minder werk aan. Een kleine tip: duw dus iedere keer het stro weer terug tegen elkaar aan.


Dit was een kleine update met wat onderwerpen over de tuin. Mocht je nieuwsgierig zijn over iets uit mijn moestuin, dan kun je deze vraag altijd even als een mail naar mij sturen.

Groetjes,
Floor