Voortuin update
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Nadat ik afgelopen jaar de hele achtertuin heb omgetoverd tot een megagroene tuin, is nu ook de voortuin aan de beurt. Eerst zou dit wat later in de planning voor dit jaar komen, maar ik kon het weer niet laten, haha. Mijn handen beginnen dan toch te kriebelen en al die tegels, dat grind en het gebrek aan plantjes maken me niet vrolijk, dus ik dacht: ‘hop schouders eronder en gaan met de banaan.’

Ideeën

Er zijn enorm veel ideeën voorbij gekomen, zoals een plek waar een composthoop kan komen, heel veel eetbare bomen, struiken en planten (niet alleen voor ons maar ook voor insecten) en een plek waar we onze auto neer kunnen zetten. Het moet zo worden geplant dat als we vanaf binnen naar buiten kijken, we tegen groen aan kijken. ???? Alle stappen, waaronder zichtlijnen en andere keuzes die je maakt bij het maken van een tuinplan, kun je terugvinden in mijn nieuwe boek ‘De groene tuin’.

Inmiddels hebben we een basis bedacht. De lay-out van de voortuin is bepaald en daar zullen we ook niet meer vanaf wijken. Over de beplanting hebben we al een goed beeld, maar dit schommelt nog een beetje. Zo twijfel ik nog wat over kleine boompjes voor vogels, waar de zwarte en rode bessen komen te staan en hoe we de bestaande vijvertjes gaan oppimpen. Ik vind het helemaal niet erg dat we er nog niet helemaal uit zijn. Het uiteindelijke plan ontstaat ook gewoon tijdens dit proces en dat doen we samen! Zo wordt het ook echt je eigen tuin waar je, als het af is, megatrots op kunt zijn.

Waar haal ik de planten?

Ik woon in Boskoop en in de buurt zijn er heel veel kwekerijen met een enorm groot aanbod aan planten. Zodra het zover is dat de planten uitgeplant kunnen worden, ga ik al deze kwekerijen langs. Zo zijn Jan den Hertog, Esveld en Schouten’s Kruiden echte aanraders. Dit zijn allemaal plekken die gewoon open zijn, omdat het allemaal buiten is. Je hoeft er geen afspraak te maken en je kunt er makkelijk parkeren. Ze hebben een enorm breed aanbod en je kunt zelfs kennis maken met de kweker zelf. Dat is toch net een andere beleving dan in het tuincentrum. Uiteraard ga ik ook nog naar het tuincentrum, maar dit doe ik veel minder, omdat ik zie dat de kwaliteit bij de kwekerijen echt zoveel beter is. Heel veel wordt daar ook op een biologische manier gekweekt en daar gaat mijn voorkeur naar uit.

Obstakels

Helaas gaat er ook wel eens wat mis of loopt er vertraging op in een proces of kom je dingen tegen waar je geen rekening mee gehouden hebt. Wij haalden namelijk het eerste deel van het grind, de grindmatten en het grondzeil weg om de perenbomen alvast in de grond te zetten, maar toen stuitten we op een laag verharding. Helaas was deze nog dikker dan we hadden verwacht. Ik denk dat er vroeger iemand dacht: “Dat is lekker makkelijk, we gooien er een soort asfalt neer en dan zakt mijn auto niet weg.” Voor ons was dit natuurlijk enorm jammer, want om dit weg te halen hadden we niet op gerekend. Na heel veel gerommel hebben we uiteindelijk een boorhamer van mijn vader kunnen lenen waarmee het een stuk sneller gaat. Het is een enorme klus maar het is het helemaal waard. Alles voor meer groen in de voortuin.

Ook kwamen we onder heel veel zand een dik groot grondzeil tegen. Als je dit laat liggen kunnen de planten natuurlijk niet wortelen. Dus het hele grondzeil hebben we weggehaald.

Wat is er al gedaan

We hebben dus al een groot deel van de tegels en het grind weggehaald. Zoals je inmiddels weet, hou ik ervan om alles te hergebruiken en een tweede leven te geven, maar soms is het gewoon even niet anders en wil je er liever snel vanaf, zoals al het grijze grind dat in de voortuin lag. We hebben ervoor gekozen om een tegel containertje te huren en dit af te voeren met een aantal grind tegels. Er blijven nog veel tegels over, maar deze gaan we gebruiken om borders van te maken. De 1m2 tegels komen mensen bij ons ophalen, dus een deel krijgt ook echt nog een tweede leven.
Al de verharding is inmiddels helemaal weg. Dit moet alleen nog worden afgevoerd. Inmiddels zijn er 4 big bags met bio tuinaarde van Pokon geleverd en dat gaat gebruikt worden op de plekken waar de beplanting gaat komen!

Vorig weekend hebben we al een heel deel van de tuin klaar gemaakt voor de beplanting maar helaas hadden we een te kleine container besteld waardoor we het niet allemaal af hebben kunnen maken. De container die we hadden was 3m3 terwijl we zeker wel een 6m3 nodig zouden hebben. Dus er komt er later nog eentje om alles af te voeren.

We hebben het paadje uitgezet en een heel leuk insectenwandje van tegels gemaakt waar ik ook beplanting ga laten groeien, een plek voor de compostbak en een rond paadje waar we doorheen kunnen lopen. Ik kan niet wachten tot er van de zomer ook echt kleur te zien is.

Inmiddels is alle grond van Pokon verdeeld. Dit is bemeste tuinaarde, hier zit dus al compost doorheen. Dit is in losse zakken te koop of in bigbags te bestellen via alle tuincentra’s. We deden ongeveer 1 uur per bigbag, dus dat ging vrij snel. Voordat de grond verdeeld kon worden hebben we eerst alle borders uitgezet. De borders hebben we gemaakt van de tegels die uit de tuin komen, de afmeting hiervan is 30×30 cm. Deze hebben we gevuld en de plantjes zitten er ook al in. Het ging ineens heel erg snel afgelopen weekend:)

Mocht je het per stapje willen zien dan kijk dan even op mijn instagram pagina bij de highlights ‘VOORTUIN’ Later geef ik nog een uitgebreid verslag hoe en wat en wat voor planten erin zijn gegaan.

Wat gaat er nog gebeuren

We hebben nog veel werk te doen, maar dat is helemaal niet erg. Er komt weer mooi weer aan en tussen het werken en zaaien door vullen we de tijd met rommelen in de voortuin, helemaal leuk!

Onderstaande taken gaan we nog uitvoeren:
· Een deel van de tegels moet er nog uit
· Vijver moet worden opgepimpt
· Brievenbus bouwen
· Schutting oppimpen
· Ombouw voor de vuilcontainers bouwen
· Compostbak maken

· Er komt overal waar nu grijs grind ligt, wit grind net zoals in de achtertuin.