Vragenronde Mei
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Top jij tomatenplanten ook?
Deze top ik zeker, maar dit doe ik pas verder in het seizoen. Zodra de planten 4 trossen bloemen/tomaten hebben hangen dan top ik de planten zodat de voeding naar de tomaten gaan en niet naar nog meer bladeren.

Hoe kan je het beste potgrond, moestuingrond, zaaigrond bewaren?
Zelf gebruik ik alles meteen en bewaar ik het liever niet tot volgend jaar, je zult merken dat potgrond van een jaar terug een stuk droger is. als ik het bewaar doe ik dat in de schuur en niet buiten. Je zult merken dat er op sommige plekken in de zakken gaatjes zitten, hierdoor kan ook de voeding weglopen als de zakken te nat worden door de regen.

Zijn er ook groentes die je beter niet bij elkaar kan zetten in de moestuin?
Ja dat is zeker zo, hier heb ik een aparte blog over geschreven. Deze vind je hier. [combinatieteelt blog]

Wanneer moet ik mijn tomatenplantjes overzetten naar een groter potje?
Als je merkt dat de tomaten niet meer groeien of de kleur van het blad wordt een stuk lichter dan is het tijd om de plantjes om te potten naar een grotere pot met nieuwe potgrond.

Hoe voorkom je dat katten gaan poepen in de moestuin?
Zorg dat de grond altijd afdekt met een bodembedekker. Dit kunnen houtsnippers zijn of stro. Katten komen met name af op plekken waar de grond kaal licht. Meer lezen over bodembedekkers [mulchen blog]

Uien, aardappels en wortels na hoeveel jaar mogen die weer op dezelfde plek worden gezaaid?
Voor alle gewassen geldt dat het na 4 jaar pas weer op dezelfde plek in de moestuin gezaaid mag worden. Voor meer verbetering van de bodem kun je ook 6 jaar aanhouden.

Hoe begin je aan een algemeen tuinplan? Waar rekening mee houden? Opstelling/verdelen
Zelf zou ik altijd rekening houden wat jij wil, ga eens na wat je mooi vindt, wat je belangrijk vindt in de tuin en hoe de stand van de zon is in de tuin. Dit is heel erg afhankelijk hoe je de tuin uiteindelijk in gaat delen en met name welke beplanting er op deze plekken kan groeien.

Kan ik mijn vijgenboom uit de pot nog in de grond zetten?
De vijgenboom plant je het beste op een zonnige plek in de moestuin in het voorjaar. Dus nu kan deze zeker nog de grond in.
Welke lampen gebruik jij binnen voor t kweken van de planten.
Ik gebruik hier speciale groeilampen, de lampen die ik gebruik vind je terug in deze blog: [groeilampen blog]

Wat vind jij het moeilijkste aan de moestuin?
Ik soms dingen te snel en te veel tegelijkertijd. Dan is het mezelf af en toe weer event terugtrekken naar waarom ik een moestuin heb en dat is met name om hier mijn rust uit te halen. Het hoeft niet allemaal tergelijk, niks moet en het is geen wedstrijd. Dit zeg ik vaak tegen andere maar ook zeker tegen mezelf.

Mijn bosbessenplant geeft wel bloesem maar geen vrucht… wat nu?
Dit kan komen omdat je misschien maar een bessenstruikje hebt staan. Er zullen meer bessen vormen als je zorgt voor kruisbestuiving met andere struiken. Dus tip, zet nog een struik neer.

Haal je alle voorjaarsbollen straks ui de grond? Of laat je die zitten?
Alle bollen als de narcissen, krokussen en Alliums laat ik lekker in de grond zitten deze lopen volgend voorjaar gewoon weer uit. Deze bollen kunnen ook goed tegen de kou en water, dus er is niks aan de hand.

Waar staan jouw bloempotten op? Ik zoek inspiratie voor een tuin met veel terras.
Wij hebben naast de moestuin en de siertuin ook een verhoogd vlonder terras, dit lag er al. Op dit terras hebben we een bankensysteem gemaakt met pallets. Hierop staan dan ook alle potten.

Kunnen dahlia’s knollen nu in de volle grond worden gepoot?
De dahlia’s kun je het beste pas half mei uitplanten in de volle grond. Ze kunnen niet tegen nachtvocht dus als je merkt dat de nachten nog heel erg koud worden wacht dan nog even, is het boven de 10 graden en blijft dit ook de komende weken dan kunnen ze zeker al de grond in.

Ik wil ook gaan kweken maar weet niet waar ik mee moet beginnen. Heb jij tips?
Zeker, stel jezelf eerst een aantal vragen zodat je weet wat je wil maar ook waar. Dus waar start je de moestuin, wat wil je gaan verbouwen, waar staat de zon en maak hiervan een overzichtje. Zo weet je hoe groot de moestuin wordt, wat je er allemaal kwijt kan en ook wat voor zaden je aan moet schaffen. Daarna zou ik zeker aanraden om mijn boek aan te schaffen ???? Hierin vind je namelijk per maand exact uitgelegd wat je wel en niet moet doen, geeft ik je veel handige tips en trics. [linkje naar boek]

Moet je bij jonge paprika en peperplantjes de onderste blaadjes weghalen voor meer groei?
Het is meer nodig zodat de plant sterker wordt. Deze kun je er wel afhalen en erna bij het overpotten van deze plantjes het plantje dieper in de bodem zetten zodat hij eer wortels aan zal maken en dus ook sterker wordt. Wat uiteindelijk resulteert tot meer oogst.