Vragenronde Floors Moestuin 05-2021
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Inmiddels heb in 21.000 volgers op Instagram die samen met mij het heerlijk vinden om buiten bezig te zijn, zich bezighouden met de natuur, aandacht besteden aan de beestjes in de tuin (biodiversiteit) en die iets hebben met tuinieren. Via Instagram inspireer ik dagelijks heel veel mensen en dan kun je je voorstellen dat er ook dagelijks heel veel vragen binnenkomen. Helaas is het soms zoveel dat ik er gewoon even niet aan toe kom deze allemaal te beantwoorden.

Daarom zal ik vanaf nu wat vaker een vragenronde doen, ik plaats een sticker in mijn Instagram stories waar je je vraag in kan sturen. Deze zal ik dan meenemen als ik de vragen beantwoord. Heb je nou geen Instagram, dan kan ook heel goed. Stuur dan je vraag gewoon in via info@floorsmoestuin.nl

Gestelde vragen

1. Hoe zaai jij de bloemen uit zaadjes-zakjes? Netjes aal platafstanden aanhouden of gewoon grof zaaien?
A: Ik zaai bloemen zaden direct in de volle grond, die doe ik breedwerpig dus uit de losse hand. Mocht je dit spannend vinden kun je de zaden ook met een beetje grond vermengen in een emmer, dit goed husselen om het uiteindelijk geleidelijker aan te verstrooien. Wil je eerder bloemen in de het jaar in de tuin, dan kun je in februari of maart binnen de zaden ook al voorzaaien.
2. Ik heb net je boek en journal gekocht, en ben er super blij mee!
A: wat leuk om te horen, ik krijg vaak berichtjes dat mensen er veel aan hebben en dat doet me natuurlijk heel erg goed. Mochten jullie nog onderdelen missen in het boek laat dit me dan vooral weten, ik zou dit in een nieuwe druk dan kunnen verwerken waar we weer andere mensen blij mee maken ???? Ga naar mijn webshop om het boek ‘de moestuin’, ‘de groene tuin’ of ‘een jaar in de moestuin’ te bestellen.

3. Hoe zit het que citroenzaadjes planten? Is dat hetzelfde al de vruchtgroenten?
A: ik heb hier eerder een blog over geschreven hoe je uit een citroenpitje een plantje kunt laten groeien. De blog vind je hier. Citrus is wel wat anders dan vruchtgroenten. Het gene wat ze wel gemeen hebben is dat ze van veel warmte houden.
4. Is er een tip wanneer je kiemplantjes moet oppotten? Bij vier blaadjes?
A: ik kijk inderdaad naar het aantal blaadjes, bij 4 pot ik ze om. Mochten de zaailingen bij 2 blaadjes al kleuren naar licht groen pot ik ze ook al over. Dit betekent dat de voeding uit de grond op is en als dit gebeurt bij een plantje met 2 blaadje kan het ook liggen dat de zaden niet meer heel erg krachtig zijn.

5. Waarvoor gebruik jij je serre allemaal?
A: Ik gebruik de kas/serre, die ik zelf maakte vorig jaar, om heel veel voor te zaaien vanaf maart. Een aantal bloemen maar ook groenten heb ik hierin grootgebracht. Ook gebruik ik de kas om mijn planten in af te harden, te laten wennen aan de buiten temperatuur, voordat ze de volle grond in gaan. Daarnaast staan er tomaten, kropjes sla en aubergine in de kas uitgeplant.

6. Van wie heb je die groene vingers?
A: ik heb mijn groene vingers echt van mijn pa, hij was altijd al buiten te vinden. Ik moet zeggen dat ik deze pas ontwikkeld heb en doorkreeg toen ik het huis uit ging. Ik besefte toen ineens dat een groene omgeving waar ik ben opgegroeid toch wel heel erg fijn en uniek is. Meestal ga je pas echt wat waarderen als je het niet meer hebt, en dat had ik dus met groen. Maar dit heb ik weer helemaal teruggevonden. (Even voor de goede order, toen ik op mezelf ging worden was ik 21, dat is nu inmiddels 10 jaar geleden). Ja oeps ik ben alweer 31 ????

7. Wauw wat een tuin!
A: Dankjewel, Bas en ik zijn er ook zo ontzettend blij mee! Het is heel erg fijn om zoveel ruimte te hebben waar je je eigen groenten kan verbouwen, alle planten neer kan zetten die je mooi vindt, lekker kan rommelen en kan knutselen in de tuin.

8. Hoe zaai jij de kolen? Voor of meteen in de tuin?
A: ik moet zeggen dat ik niet heel veel kolen in de tuin heb omdat ik het gewoon niet zoveel eet, en waarom zou je iets kweken in de tuin als je het niet eet ???? Maar ik zaai mijn boerenkool bijvoorbeeld voor in de kas, hierna heb ik al een groter plantje om buiten in de volle grond uit te planten waardoor het minder gevoelig is voor slakken.

9. Moet ik prei kortwieken als ik ze ga uitzaaien?
A: Ik vraag me af waarom dit überhaupt nodig zou zijn, dit doe ik niet, nooit gedaan en ik heb jaren heerlijke prei kunnen oogsten.

10. Hoe maak je die kippengaas stolpen?
A: inmiddels heb ik hier een blog over gemaakt, deze vind je hier

11. Hoeveel m3 aarde en houtsnippers gebruik je per jaar?
A: oeh dat is een lastige moet ik bekennen, ik heb een moestuin van 25m2 daar strooi ik ca. 3 cm compost op aan het einde van het jaar, dit laat ik de hele winter intrekken en bedek de bodem dan met bladeren. Deze bladeren zetten zich dan ook weer om in compost door daar het bodemleven door de compost en de bedekking aan het werk wordt gezet. In het voorjaar breng ik nieuwe houtsnippers aan bij de planten in potten om de bodem te bedekken tegen uitdroging, ditzelfde doe ik ook bij verschillende soorten planten. Dit is natuurlijk niet helemaal het antwoord op de vraag maar ik weet niet exact hoeveel dit is per jaar.

12. Mijn Tagetes worden opgegeten door slakken. Zouden juist slakken weren?
A: ze houden ze niet weg, maar trekken ze juist aan. Door Tagetes (afrikaantjes) op de plekken te zaaien of uit te planten waar er veel slakken komen kun je ze makkelijk weg plukken.

13. Wat moet ik doen wanneer mijn tomatenplantjes klein blijven?
A: het kan zijn dat de voeding die in de grond zit op is, verpot de plantjes in nieuwe grond om voeg organische voedingsstoffen toe in de bodem. Tomaten zijn dol op voeding, zodra ze dit niet meer voldoende hebben stagneert de groei van de plant.

14. Heb jij geen last van slakken? En hoe bestrijd je ze het beste?
A: helaas heb ik ook last van slakken en dit jaar meer dan ooit, dit komt omdat het zo nat is maar al lekker warm. Slakken verzamelen zich dan ook op klamme en vochtige plekjes in de tuin. Ik bestrijd zelf niet met gif of bepaalde stoffen, wij doen iedere avond een rondje en plukken ze weg uit de tuin en gooien ze over de schutting in de sloot voor de vogels. Zorg voor vogels, egels en muizen in de tuin deze eten slakken. Een tuin vol met verschillende planten trekken ook diverse dieren aan wat zorgt voor een natuurlijke bestrijding zodat je er zelf niks meer aan hoeft te doen. De tip die ik altijd krijg, maar niet voor iedereen haalbaar is helaas, neem loopeenden of kippen ????

15. Wat doe jij met potgrond wat je overhoudt na eenmalig gebruik?
A: deze strooi ik uit in de tuin, dit is nog prima grond. Je zou het ook kunnen verbeteren met compost, een tijdje laten staan en het weer kunnen gebruiken zo hoef je het niet weg te doen.

16. Wat is de tip die je het meeste geeft voor iemand die een moestuin wil beginnen?
A: Leuke vraag, want deze krijg ik inderdaad heel vaak. Start niet te groot, zorg voor een goede bodem waar alles op gaat groeien en kweek in de tuin enkel wat je graag eet en lekker vindt. Geef jezelf tijd om het onder de knie te krijgen en geef niet meteen op als het niet lukt, want je kan het echt alleen heeft het soms tijd nodig en moet je eerst fouten maken om ervan te leren.

17. Hoe groot is je moestuin? Wij hebben 25 m2 maar voel me toch wat beperkt????
A: mijn moestuin voor groenten is nu ca. 35m2 (inclusief kas) maar verder heb ik nog een tuin over van 340m2 over waar ik fruit, eetbare bloemen een siertuin heb.
18. Wat te doen met een huge tuin.. als in.. Boerderij tuin.
A: wat gaaf, maak eerst een overzichtelijke lijst wat je allemaal wil in de tuin. Ga opzoek naar inspiratie beelden en verwerk alles in een tekening. Zomaar beginnen en zien waar het schip strand kan natuurlijk ook, maar met een grotere tuin is het zonde van al het werk. Daarom adviseer ik echt om een plan te maken. Mocht je daar hulp bij nodig hebben stuur me dan even een mailtje of kijk even op deze pagina hoe ik je zou kunnen helpen.

19. Dankzij jouw boek al veel tips, leuk!
A: en jij bedankt voor het compliment ???? Leuk om te horen.

20. Kunnen alle courgette klimmen?
A: er zijn speciale courgette die echt klimmen, een gewone courgette blijft een stuk lager en kruipt niet omhoog. Bekijk het ras ‘Ola Escaladora’ eens.

21. Hoe ben je ooit begonnen met tuinieren?
A: een tijdje terug, schreef Aniek Boswijk een artikel over mijn verhaal, mocht je alles willen lezen hoe ik ben begonnen verwijs ik je naar dit artikel door ????

22. Ik gebruik in de ren van de kippen beuken houtsnippers. Kan ik deze in de tuin gebruiken als mulchlaag?
A: jazeker, alle soorten kun je gebruiken al mulchlaag, als het de bodem maar bedekt om deze te beschermen tegen de heftige hitte om langer water vast te houden en om bij te dragen aan een rijkere bodem vol leven.

23. Hoe zorg je dat er geen katten in je moestuin gaan liggen/rollen/omploegen?
A: deze vraag heb ik meer gekregen, ik bundel deze dan even. De geur van cacaodoppen zijn ze niet gek op, chili vlokken strooien op de plekken waar ze komen of citroen of sinaasappel schillen in de tuin leggen. Katten houden niet van heftige geuren dus ga er zelf eens mee experimenteren.
24. Mijn tomatenplant groeit heel hard, is bijna 2m en nog geen bloemen/ vruchten. Ik dief wekelijks. Help!
A: staat het plantje nog binnen? En wordt hij zo groot, dan gaat dit veel te snel en heeft hij het veel te warm. Zet hem op een koelere plek neer als je merkt dat de plantjes te snel groeit. Voor dit plantje van 2 meter vraag ik me af of het nog goed komt, ik zou me eerder inzetten op een andere die nog wat compacter gebleven is. Deze plant zal namelijk veel gevoeliger zijn voor ziektes.
25. Ik heb ook heel veel bloemen gezaaid, wanneer zijn die plantjes sterk genoeg en kan het in de volle grond?
A: het ligt eraan welke bloemen je gezaaid hebt en wanneer er op de verpakking staat dat het naar buiten kan?! Maar alles wat je nu gezaaid hebt binnen kan naar buiten toe, het zal niet meer gaan vriezen dus de kust is veilig. Merk je wel dat het weerbericht aangeeft dat het nog heel erg hard gaat regenen, wacht dan nog even. Plant je planten buiten uit op een rustige dag, zo kunnen ze wennen aan de nieuwe groeiomgeving.

26. Wat heb je allemaal al in je tuin staan qua groenten? En waar wacht je nog op?
A: ik heb geel veel basics omdat ik dit het meeste eet, ik verbouw alleen wat ik graag eet. Als; tomaten, aubergine, komkommers, sugar snaps, peultjes, doperwtjes, tuinbonen, andijvie, venkel, paksoi, pluksla, spinazie, knoflook, uien, courgette, pompoen, snijboontjes, bloemkool en boerenkool. Fruit: aardbeien, blauwe en roze bessen, rode en zwarte bessen, vijgen, bramen, frambozen, Japanse wijnbessen, peren, appels en kersen.

27. Mogen voorgezaaide bonen nu al buitengezet worden met al die regen?
A: ja dat mag, als het met niet meer gaat vriezen, maar dat zal niet meer gebeuren.

28. Hoe heb jij je zaden geordend?
A: mijn zaden zitten in een kistje gesorteerd per maand wat ik wanneer moet zaaien. Deze informatie heb ik gevonden op de achterkant van de verpakking. Dit doe ik altijd al in februari als ik mijn moestuin plan maak zodat ik in het seizoen zelf hier niet meer over na hoef te deken en lekker kan genieten van de tuin ????

29. Waar kan ik goede doordragende aardbeien planten vinden?
A: zelf zou ik zeggen koop ze bij een kweken of een goede shop online. Ik heb mijn aardbeienplantjes van Fruticos en Zaadhandel van der Wal.
30. Kill your darlings: Wat had je graag in de nieuwe tuin gehad, maar zal toch niet lukken?
A: oeh dat vind ik lastig want ik heb bijna alles wel in de tuin wat ik graag zou willen alleen ontbreken er nog een aantal dieren. Kippen en loopeenden dat lukt in deze tuin gewoon even niet, wie weet in de toekomst, dromen moet je houden he ???? Qua beplanting merk ik dat ik vorig jaar 1 courgette heb kunnen oogsten, dat was een bar slecht jaar. Maar dat komt dit jaar wel weer goed. En een grote ronde vijver had ik wel graag gewild, we hebben 2 kleine rechthoekige die al aanwezig waren, deze laten we lekker voor wat het is.

31. Hoe gaat het met je wormenhotel?
A: dit gaat erg goed eigenlijk, het hotel staat inmiddels wel buiten want ik merkte toch dat er wat fruitvliegjes op af kwamen. Maar in de winter gaat hij weer naar binnen toe.

32. Hoe maak je een eigen grote kas
A: daar heb ik een heel uitgebreid stappenplan met bouwtekening in mijn nieuwe boek staat. ‘De groene tuin’ blz. 84

33. Hoe voorkom je van die dorre ‘binnentakken’ in je lavendel. Die heb jij niet zie ik.
A: door hem ieder jaar terug te snoeien zodat hij compact blijft. De binnenste bladeren worden dor omdat daar niet zoveel zon meer bij kan komen.

34. Kan ik mijn kleine moestuin plantjes ook in grote potten zetten?
A: uiteraard, alle planten kun je ook in een pot kweken. Het hele principe van een moestuin in de volle grond gaat hetzelfde als in een pot alleen zul je vaker water moeten geven en de bodem bij moeten mesten met een organische meststof. Dit omdat de wortels nooit dieper kunnen komen dan de onderkant van de pot.

Zo dat doen we over een paar weken weer.