Vragenronde Floorsmoestuin half juni
admin
0 Minuten om te lezen
Ook dit keer zijn er weer heel veel vragen ingestuurd. Ik heb een aantal vragen beantwoord en je vindt alle antwoorden hieronder.

Vraag – antwoord

1.Hier schiet de baby paksoi direct in stengels in bloei, hoe ik dit voorkomen?
Door de paksoi na eind juni te zaaien zul je merken dat hij minder snel doorschiet, paksoi is een lange dag plant en dat betekend dat hij rondom de lange dagen doorschiet naar bloemen om zaadjes aan te maken. Gewoon iets later zaaien.

2.Tips voor spinselmot in appelboom?
Het enige wat ik nu zou kunnen bedenken om ze nu nog te ‘bestrijden’ is de natuurlijke vijanden aan te trekken in de tuin. Dat zijn vogels en de sluipwesp. De sluipwesp kun je online kopen als een larf en ontpopt zich dan bij jou in de tuin en eet deze rupsjes op. Een andere manier, zonder gif te gebruiken, wat ik nooit zou aanraden weet ik persoonlijk niet. Weet wel dat nadat de rupsen uitgekomen zijn de boom gewoon weer uitloopt, als zul je er geen appeltjes van kunnen eten dit jaar.

3.De bladeren van de tomatenplanten krullen zo gek in de kas, kan het te warm zijn?
Inderdaad, de plant heeft het te heet. Is het mogelijk om de kas te bedekken met kalk of matten zodat de zon wat minder warm door het glas straalt? De krullende bladeren betekend dat de plant stress heeft en door op de krullen verdampt het water in de plant minder snel. Het is dus een afweersysteem tegen de warmte.
4.Heb jij een aantal voorbeelden voor gewassen al nateelt.
De perfecte keuze hiervoor is, paksoi, andijvie, spinazie, kropsla en boerenkool. Deze worden bij mij altijd gezaaid als de doperwten en tuinbonen de moestuin uit gaan.

5.Wat te doen tegen bladluisjes in kleine fruitboompjes?
Ik kom hier van de week met een hele blog over. Niet alleen wat je ertegen kan doen maar waarom ze er überhaupt zitten. Als je dit weet is het ook makkelijker om te begrijpen wat ze doen en hoe je dit voor volgend jaar kunt voorkomen. Stay tuned.

6.Hoe kweek je ananaskers, ik krijg het niet voor elkaar.
Eigenlijk is het precies hetzelfde als een tomaat. Ook al deze stapjes kun je op deze manier volgen. Zaaien half maart, na 15 mei pas buiten uitplanten en de eerste vruchten zullen zich vormen rond augustus september. Test zelf ook of het in de kas of in de volle grond beter gaat, beide kan een goede oogst opleveren.

7.Wat doe je tegen mieren overlast? Helft van de tuin zijn regels maar die verzakken nu.
Zelf ga ik bij een plaag of overbevolking altijd eerst opzoek naar de oorzaak. Mieren komen tevoorschijn als het warm wordt en houden van zoet eten waar ze de kolonie mee kunnen voeden. Je zou kunnen proberen de mieren met geuren te verjagen als: afrikaantjes, lavendel, bieslook, salie, rozemarijn, basilicum, maggi, oregano, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en knoflook. Je kan planten rondom de nesten uitplanten maar ook de bovenstaande kruiden mengen met water en langs het pad van de mieren strooien.
‘Zelf nog niet geprobeerd, maar lijkt me effectief’ zet een grote terracottapot gevuld met tuinaarde op zijn kop over het nest heen. Mieren gaan opzoek naar warme en droge plekken, ze zullen het nest dus verplaatsen naar de binnenkant van de pot. Deze kun je na een week of 3 verplaatsen naar een anderen plek.

8.Moeten ‘vrienden’ in de moestuin direct naast elkaar of kan het ook 5 meter verderop?
Vrienden zet je het beste meteen naast elkaar, je moet je voorstellen dat de geuren en sappen namelijk worden verspreid d.m.v. het wortelstelsel. Als je de plant dan 5 meter verderop zet heeft dit niet zo veel effect.

9.Wanneer oogst je aardappelen of weet je dat ze goed zijn?
Aardappelen kun je oogsten afhankelijk van het ras wat je hebt groeien in de moestuin. Misschien is het goed om dat eerst op te zoeken. Daarnaast heb ik altijd het ezelsbruggetje geleerd dat als het loof geel begint te kleuren check ik even hoe het ervoor staat. Ik haal er 1 of 2 aardappelen uit. Zo kun je vrij snel beoordelen of ze groot genoeg zijn.

10.Wat is je grootste wens voor jullie tuin?
Mijn grote wens is om uiteindelijk veel meer dieren eraan toe te voegen, zoals kippen en loopeenden. Deze zijn niet alleen handig maar ook heel goed om de balans in de tuin te behouden wat ‘onkruid’ zaden en plagen betreft. En de kippetjes leggen ook heerlijke eieren natuurlijk ????

11.Tips voor onkruid/kattenstaart op moestuin, 1e jaar op de moestuin
Dit is inderdaad een hardnekkig plantjes die zich niet zomaar laat wegjagen. Kattenstaart (ook wel heermoes) houdt heel erg van arme grond, waar dus weinig voeding inzit. Het lijkt me een goed idee om aan het einde van het jaar de bodem flink te voorzien van een laag compost. Hier zitten namelijk veel voedingstoffen in de voor de bodem en een samenstelling waar heermoes minder lekker op groeit. Anders is het wegtrekken aan te raden, dit kost tijd maar zo put je de plant wel uit. Na zo’n 3 jaar zal het plantje dan niet meer terugkomen.

12. Waar kan ik het beste lieveheersbeestjes bestellen?
Zelf heb ik deze nog nooit besteld, want beestjes in een boxje versturen ben ik niet zo’n voorstander van, ik lok ze naar de tuin toe. Maar mocht je toch een site zoeken, hier zou je ze kunnen bestellen
13. Mijn spinazie groeit de in lucht in, klopt dat?
Dit komt omdat het zo ontzettend warm is geweest en de spinazie heeft het dan te warm of staat te fel in de zon. Daarnaast zijn niet alle soorten spinazie geschikt voor ieder moment in het jaar. Kies voor de zomer Nieuw-Zeelandse spinazie, die schiet nauwelijks door een daar kun je ook nog eens het hele jaar van eten zodra je gezaaid hebt. Zorg ook bij het zaaien dat de zaadjes echt afstand van elkaar hebben zodat ze elkaar niet verdrukken en ook minder snel doorschieten in bloei.

14.Welke mest geef je aan pompoenen, tomaten en courgettes en hoe vaak?
Ik gebruik moestuinvoeding van Pokon maar ook heel veel compost. De 3 gewassen die je hierboven noemt zijn planten die inderdaad veel voeding nodig hebben vooral op de momenten dat ze vruchten aan gaan maken.
15.Doe je ander werk naast je moestuin-werk en alles daarbij komt kijken?
Ik heb 10 jaar als interieur ontwerp bij een architectenbureau gewerkt met heel veel passie en liefde. Maar ik merkte dat mijn passie voor groen en de adviserende rol hierom heen mij nog meer geluk geeft. Daarom heb ik gekozen om eind 2019 te stoppen met mijn fulltimebaan en me hier volledig op de focussen. Ik werk dus naast mijn moestuin-werk niet meer voor een baas. Naast mijn werkzaamheden in en rondom de moestuin zijn bas en ik ook ons eigen huis aan het verbouwen. Dit is op sommige momenten in de bouw ook een dagtaak waardoor ik dus op sommige momenten een klusbaan erbij heb ????

16.Welk soort grind ligt er in de tuin?
Het type grind wat in onze tuin licht is Limburgs wit grind, hierbij de link waar ik het vorig jaar besteld heb.