Wanneer start je met binnen voorzaaien?
admin
0 Minuten om te lezen
Het moment dat ik veel binnen zit en buiten in de moestuin niks kan doen omdat het winter is, gaat het bij mij altijd weer kriebelen om de tuin in te gaan. Ik merk dat dit ook bij heel veel anderen gebeurt. Vragen als; ‘kan ik in januari binnen al starten met voorzaaien?’ komen dan ook alweer veel langs. Mijn antwoord hierop is dan altijd: ‘op wat kiemgroente na kan dat eigenlijk nog niet’. Maar wanneer start je nou eigenlijk wel met zaaien en wat zaai je dan?

Nadeel van te vroeg zaaien

Zaai je nu al wel komkommers of tomaten, dan is het grote nadeel dat de planten op een gegeven moment enorm groot worden. Dit komt omdat het binnen natuurlijk lekker warm is en de zomer wordt nagebootst. Maar helaas mogen deze planten die je binnen eerst voorkweekt nog lang niet naar buiten. Dit is namelijk vaak pas na ijsheiligen, dus de planten kunnen buiten uitgeplant worden als de nachtvorst en dagvorst weg is (half mei).

Laat je vooral niet gek maken door wat andere doen. Volg de informatie die op de achterkant van de verpakking staat, want hier staat eigenlijk voldoende informatie op om op eigen gevoel te kunnen starten met het zaaien. Eventueel probeer je nu ook eens te starten met zaaien, dan weet je precies wat er gebeurt. Door te testen en fouten te maken, leer je alleen maar heel veel ????. Zonder fouten maken leer je niks.

Voordeel van binnen zaaien

Het grote voordeel van het voorzaaien van bepaalde gewassen is simpelweg dat je er dat jaar ook echt van kunt oogsten. Veel planten hebben namelijk zeker een paar maanden nodig om stevige planten te worden, waarna ze ook echt bloemen geven waar later vruchten aan zullen vormen. Denk bijvoorbeeld aan de tomaten. Dit groeiproces duurt bijna een half jaar van zaaien tot oogsten.

De pepers, paprika’s en aubergines ondergaan nog een langer proces van zaadje tot vrucht. Start je pas met het zaaien in mei, dan kun je er donder op zeggen dat je niet kunt oogsten van deze planten. Het is gewoon te koud, te nat en er schijnt te weinig zon aan het einde van het jaar om deze planten toch nog te helpen. Natuurlijk is het anders als je een kas hebt, omdat je het seizoen dan een stuk kunt verlengen door eerder te beginnen en langer door te gaan, maar ook dan is mei echt te laat om te starten. Ook het verplaatsen van planten van buiten naar binnen is niet alleen meer werk, maar is ook veel minder goed voor de plant.

Dus als je er in het begin al rekening mee kunt houden, waarom zou je dat dan niet doen?

Globale voorzaaikalender voor binnen

Hieronder geef ik in een globale zaaikalender aan wanneer je wat kunt zaaien. Het is handig om dit in je eigen zaaikalender te verwerken, zodat je overal op tijd bij bent en vooral niet te vroeg bent.

Januari

Tuinkers – binnen

Rucola – binnen
Pluksla – binnen

Februari

Pepers – binnen

Paprika – binnen

Aubergine – binnen

Alle kruiden – binnen

Maart

Slasoorten – binnen

Uien – binnen

Doperwtjes – binnen
Prei – binnen

Tuinboon – binnen
Tomaten – binnen

Komkommers – binnen

April

Courgette – binnen
Pompoen – binnen

Augurk – binnen
Kapucijners – binnen
Mais – binnen
Paksoi – binnen
Venkel – binnen

Mei

Alle planten die binnen opgekweekt zijn, mogen vanaf half mei naar buiten. Bekijk het weerbericht goed en zorg ervoor dat ze niet buiten komen te staan als er vorst op komt is. Voordat ze echt uitgeplant kunnen worden, moet je de plantjes buiten eerst laten wennen aan de koudere temperatuur. Dit heet afharden, overdag naar buiten en ’s nachts nog lekker naar binnen. Dit doe je een week en daarna kun je ze dan echt buiten uitplanten.

Boek de moestuin

Wist je dat je ook heel veel in mijn boek ‘De moestuin’ kunt vinden over zaaien? Wanneer start je het beste? Het bevat een handige zaai- en oogstkalender, maar ook vind je er alles over de juiste groeiomstandigheden en of zaden eventueel lichte of donkere kiemers zijn.

Ook heb ik een handig Journal ‘Een jaar in de moestuin’ waar je alles in bij kunt houden, zoals zaailijstje en plannen voor komend seizoen. Ook vind je hierin hele handige tips en tricks.

Heb je het boek al? Leuk ???? heel veel plezier ermee! Heb je deze nog niet, dan kun je het boek via deze link bestellen in mijn eigen webshop (door rechtstreeks bij mij te kopen in de webshop help je mij hier als kleine ondernemer heel erg mee).