Zaaien in juni

Er is ontzettend veel te zaaien in deze maand in de moestuin, de maand dat alles kan gewoon in de volle grond. Nu nog een moestuintje starten, geen probleem lees dan vooral verder. Vergeet vooral niet te genieten van al het moois om je heen.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Zaaien in juni

Het is flink nat geweest de komende maanden maar nu kunnen we dan echt alles doen wat we maar willen, de temperaturen gaan aanzienlijk omhoog dus als je nu zaait gaat het helemaal goed komen. Ik heb zelfs met heel veel gewassen gewoon gewacht omdat ook de temperaturen flink laag lagen.

De oogstperiode is voor een aantal gewassen op komst, wat dacht je van radijs, spinazie en rucola maar ook de tuinbonen, misschien als de eerste uien en knoflook.

Ik heb weer een fijn overzicht voor de maand juni gemaakt. Hieronder vind je alle gewassen die je allemaal kunt zaaien in de maand juni in de moestuin + nog wat handige tips.

Moestuin zaaikalender

Eetbare bloemen

Ik zou ook zeker aanraden om eetbare bloemen in de moestuin te zaaien. kijk eens naar onderstaand lijstje. Wil je nog meer opties eetbare bloemen en meer lezen over eetbare bloemen, klink dan hier.

 1. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) – Smaak: Licht pittig en peperig.
 2. Viooltjes (Viola tricolor) – Smaak: Mild en zoet.
 3. Cosmea (cosmos bipinnatus) – Smaak: Mild en licht kruidig
 4. Korenbloem (Centaurea cyanus) – Smaak: Mild niet uitgesproken
 5. Goudsbloem (Calendula officinalis) – Smaak: Licht bitter, peperig.
 6. Komkommerkruid (Borago officinalis) – Smaak: Licht komkommerachtig.
 7. Bieslookbloemen (Allium schoenoprasum) – Smaak: Mild uiachtig.
 8. Kamille (Matricaria chamomilla) – Smaak: Mild en appelig.

Bekijk ook mijn eetbare bloemen zadenpakket.

 

Zaaitips in juni

 • Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft, vooral bij droog weer. Jonge zaailingen hebben constante vochtigheid nodig om goed te groeien.
 • Mulch rond de zaailingen helpt de bodemvochtigheid te behouden en zorgt ervoor dat je minder onkruid hoeft weg te halen. Ook herken je beter wat de zaailingen zijn die je hebt gezaaid en wat er vooral ook niet hoort te groeien.
 • Dun zaailingen uit om voldoende ruimte te geven voor gezonde groei, dit is het weghalen van de zaailingen die dubbel opgekomen zijn.
 • Houd het gebied rond de zaailingen vrij van onkruid, zodat de jonge planten niet concurreren om water en voedingsstoffen.
 • Planten die nu vruchten gaan aanmaken, met name de bessenstruiken en planten, kunnen een target zijn voor vogels. Natuurlijk willen we de vogels in de tuin omdat ze nodig zijn, maar je wil ze het liefste afleiden zodat ze de sappige aardbeien lekker laten hangen. Denk de planten daarom af met vogelnetten of tuinnetten. Check de netten wel regelmatig of er geen vogeltjes in verstrikt raken. Heb je veel mee-etende vogels, plant dan een struik of plant waar de vogels wel van mogen eten, als een kardinaalsmuts of een vuurdoorn.
 • Wees alert op slakken en andere plagen die jonge zaailingen kunnen beschadigen. Gebruik indien nodig natuurlijke afweermiddelen.
 • Check de planten, en begeleid de planten waar nodig. Dit kan een wingerd, kamperfoelie maar ook komkommers of een klimcourgette zijn. Zorg dat er altijd een stabiele constructie achter staat wat met hardere wind niet om kan waaien.
 • Nu nog een moestuintje starten? Dit kan heel goed hoor, kies voor de snelgroeiende gewassen als radijs, sla, spinazie, andijvie of ga voor plantjes van de kweker of het tuincentrum die al wat groter zijn. Komkommers, tomaten en pepers gaan het gewoon nog doen dit seizoen.