Zaaien in September – Oktober – November
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Het klassieke beeld van de moestuin is dat je in het voorjaar zaait en dat is het dan, dan is het wachten op de oogst en klaar. Niet getreurd want ook in september, oktober en november kun je nog gewassen zaaien in de moestuin. Hieronder vind je een overzichtje wat je in deze periode kunt zaaien.

Zaaien in de moestuin in september, oktober en november

Maand september:

Zowel in september als augustus heb je veel oogst. Dit is de tijd waar je het eigenlijk grotendeels voor doet. De tuin is mooi groen en er verschijnen dan ineens steeds meer felle kleuren tussen het groen. Dit is echt mijn favoriete tijd in de moestuin.
Buiten zaaien in september: sla, radijsjes, spinazie, veldsla, pluksla, paksoi

Oogsten in september: tomaatjes, vroege worteltjes, bietjes, sla, radijsjes, boontjes, courgette, komkommers, pluksla, spinazie
Maand oktober:

Je zou denken nu het kouder wordt dat het veel te laat is om te zaaien. Als de temperatuur nog meevalt en het nog niet heel koud is, kun je best nog wat dingen proberen te zaaien en kijken of het opkomt. Niet geschoten is altijd mis. Stel dat je een platte bak of een kasje hebt, dan gaat het zeker lukken. Hier blijft het toch echt een stuk warmer in de laatste maanden van het jaar.

Buiten zaaien in oktober sla, spinazie, veldsla, pluksla

Oogsten in oktober: tomaatjes, vroege worteltjes, bietjes, sla, radijsjes, boontjes, courgette, komkommers, pluksla, spinazie, veldsla
Maand november:

Helaas is zaaien nu niet meer mogelijk. Op wat prei, bieten en boerenkool na, zal er nog maar weinig in de tuin staan. In de platte bak zal de winterspinazie nu wel te oogsten zijn, maar deze kun je pas weer zaaien in het voorjaar.
Oogsten in november: wortels, bietjes, prei, spinazie, pastinaak