Zeekraal zelf kweken
admin
0 Minuten om te lezen

Vorige week is mijn nieuwe moestuinplan online gezet en ik kreeg meteen heel veel vragen over de zeekraal. Ik moet zeggen dat dit ook mijn eerste jaar is, maar ik heb me goed ingelezen en laten informeren door mensen via Instagram, maar ook mensen om me heen die het al eens eerder met succes hebben geprobeerd.

Ik wil jullie in onderstaande blog in het kort vertellen wat ik weet over zeekraal en hoe je het makkelijk thuis zelf kunt kweken. Dat is weer wat anders dan tomaten, vind je niet?! 🙂

Waar te koop?
De zaden zijn online of bij bijvoorbeeld Vreeken’s zaden te koop, maar ik ga dit jaar voor plantjes die je koopt in de winkel vanaf ongeveer de maand mei. Ik plant er dan 4 in 1 grote pot.
Planten:
In de volle grond uitplanten heeft geen zin, dat begrijp je denk ik wel. Anders spoelt het zand en het zout namelijk zo weg. Gebruik dus een pot waar wel gaten in zitten, zodat het overtollige water weg kan lopen.

Bodem:
De bodem van zeekraal kan eigenlijk heel kaal/arm zijn, want het groeit normaal gesproken in de duinen. Een tijdje terug waren Bas en ik wandelen in een beschermd duingebied van Natuurmonumenten (de Koploper in de Duinen van Goereeraal kan eigenlijk heel kaal/arm zijn, want het groeit normaal gesproken in de duinen. Een tijdje terug waren Bas en ik wandelen in een beschermd duingebied van Natuurmonumenten (de Koploper in de Duinen van Goeree in Zuid-Holland) en daar groeide het overal. Het is zo ontzettend mooi om te zien: allemaal roodachtig met ook groene kleuren.

Standplaats:
Zet de bak met de plantjes lekker op een zonnige plek. In de duinen is ook geen schaduw, dus probeer die omgeving na te maken, dan komt het helemaal goed.

Water geven:
De plantjes houden van zout water, maar je hoeft ze niet iedere week zout water te geven. Doe dit in de maanden dat het warm is wel één keer in de 2 weken. De andere keren kun je het beste water geven met regenwater (uit de regenton bijvoorbeeld, want hier zit veel minder kalk in). Het zoute water dat je 2 keer in de maand geeft, kun je zelf aanmaken met zeezout uit de winkel. Doe hiervoor ca. 8 eetlepels in per gieter, maar dit kun je ook halen op het strand, dat is het allerbeste ????. Hier heb ik even een voordeel, want ik woon er dichtbij.

Oogsten:
Als je ziet dat de steeltjes op een gegeven moment lang genoeg zijn, kun je ze afknippen en lekker opeten. Knip de plant niet helemaal kaal, want dan groeit het plantje niet meer verder. Dit geldt eigenlijk voor alle soorten kruiden, die je je maar kunt bedenken.