Zelf ananas kweken
admin
0 Minuten om te lezen

Dit jaar staat bij mij in het teken van zelf kweken, maar ook in het teken van het scheiden en  hergebruiken van afval. Dit doe ik tot zover dat allemaal kan natuurlijk. Ik probeer er in ieder geval veel meer op te letten. Je zult verbaasd zijn om te zien wat er na een week allemaal in je vuilniszak zit. Dit geldt ook voor gft-afval. Ik heb eerder al laten zien dat je van citroen-, avocado- en mangopitjes een boompje kunt laten groeien. Maar ook gember en ananas kun je een 2de leven geven. Ik hou van dit soort experimentjes en mijn kweekkast staat er nu vol mee.

Deze kweekkast heeft nu veel ruimte omdat hier in het voorjaar al mijn opgekweekte plantjes voor in de moestuin stonden. Deze zijn begin mei naar de moestuin verhuisd. Deze plekjes heb ik dus opgevuld met experimentjes.
Eén van deze experimenten is dus de ananas. Deze kun je heel makkelijk een 2de leven geven. Zorg wel dat je het zorgvuldig doet, anders zal hij enkel gaan schimmelen, blad laten vallen en geen wortels aanmaken. ???? Hieronder laat ik je in stapjes zien wat je precies kunt doen om van het loof een nieuw plantje te maken, waar hopelijk ooit weer een ananas uit komt. (Dit betwijfel ik, maar het bezig zijn met dit project is al heel erg leuk.)


– Neem een ananas en snijd het bovenste loof eraf.
– Breek al het vruchtvlees aan de onderkant weg totdat er een soort puntje ontstaat en er geen
vruchtvlees meer aan zit.
– Pel alle kleine onderste bladeren weg zodat de ananaskroon hier worteltjes kan gaan maken
– Zet de kroon in een laagje water, zorg dat de onderkant altijd in het water staat. Hier moet hij namelijk
worteltjes gaan maken.
– Na 6 tot 8 weken ontstaan er wortels aan de onderkant.

– Je kunt de onderste bladeren die zwart geworden zijn, weghalen door het er voorzichtig af te pellen.
– Neem een potje en vul deze met potgrond.
– Maak een holletje waar de kroon in geplant kan worden.
– Druk de grond eromheen voorzichtig aan
– Geef aan de voet water en zet de pot op een warme, lichte plek.

Nu is het wachten geblazen tot in ieder geval het blad, dat ziet er nu nog heel erg vaal en grijzig uitziet, weer gaat ‘leven’. Je hoopt natuurlijk dat hier dan later een miniananasje uit gaat komen. Ook hiervoor geldt weer dat geduld een schone zaak is. ???? Succes.