Zoete aardappel kweken
admin
0 Minuten om te lezen
Voor het eerst kweek ik zoete aardappel in mijn moestuin. Ik eet het regelmatig, maar het kwam het als gewone aardappelen eerst niet bij me op ze eens te proberen in de moestuin. Afgelopen winter heb ik er eens goed tijd voor genomen om op te schrijven wat we samen (Bas en ik) vaak eten en wat er uit de moestuin wat vaker blijft staan. Hier kwam bijvoorbeeld uit dat we de zeekraal*, kikkererwt, aubergine en zoete aardappel graag eten. Deze 4 groenten zijn zo ontzettend gezond en ze zijn natuurlijk nog gezonder als je ze zelf kweekt. Je weet precies wat ermee gebeurd is, dat het niet bespoten is en dat het met liefde gekweekt is.

Pootgoed
De zoete aardappelen, ook wel bataten genoemd, vermeerderen door pootgoed in de grond te stoppen. Ik heb 2 rassen besteld, namelijk Bataten erato violet en Bataten erato orange. Het zijn 2 leuke kleuren en soorten die ook geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Dit is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. Deze kun je het beste uitplanten als het lekker warm is buiten, want het moet zeker warmer zijn dan 15 graden. Dit is dus pas eind mei/begin juni. Het is wel de bedoeling dat je de aardappelen eerst binnen voor laat schieten. Zet de zoete aardappeltjes in een glas met water op een zonnige plek met het puntje naar beneden en de bolle kant naar boven. In het begin kan het wat langzaam gaan, maar na 2 weken zie je wat scheuten tevoorschijn komen.
Uitplanten
Poot de zoete aardappels met de worteltjes eraan in de grond en bedek ze met een laag aarde. Het worden grote planten, dus mocht je ze in de volle grond uitplanten, houd dan zeker rekening met 70-80 cm ruimte tussen de planten. Plant ze op een lekker warme plek uit, want daar houden ze van!

Volle grond of in potten
Ik kreeg van een medemoestuinder de tip dat het kweken in potten minder goed werkt. Ik spreek niet uit ervaring, dus ik kan dit niet bevestigen. Daarom kies ik ervoor om de zoete aardappels dit jaar zowel in een pot en in de volle grond te kweken om het te testen. Ik kan jullie hier dus later in het seizoen meer over vertellen. Mijn gevoel zegt juist dat in de potten alles sneller opwarmt en daar houden de zoete aardappelen ook heel erg van. We gaan het meemaken.

Ziektes
Gelukkig is de zoete aardappel anders dan de gewone aardappel. Niet alleen de smaak en de voedingswaarde verschillen, maar ook is de zoete aardappel niet gevoelig voor de verschrikkelijke ziekte Phytophthora. Wel zijn er beestjes dol op, dus zorg ervoor dat je ze, in de periode dat de slakken actief zijn, bijvoorbeeld afdekt om te voorkomen dat ze opgegeten worden. Ook maakt het niet uit naast welk gewas je ze uitplant, want ze zijn niet gevoelig voor ziektes of beestjes die de wortels opeten.
Oogsten
De oogst is echt afhankelijk van het weer en de verzorging gedurende het seizoen. Hebben de plantjes het lekker warm en genoeg water gehad en groeien ze op een luchtige humeuze grond, dan kun je zeker een aantal aardappeltjes terugvinden. Ze groeien aan de wortels, want het zijn eigenlijk verdikkingen van de ondergrondse wortels. Als je ze kweekt in de aardappelpotten, kun je tussendoor heel goed checken hoe ver ze zijn. Maar houd er zeker rekening mee dat de aardappels pas te oogsten zijn eind september/oktober. Geduld hebben is dus zeker nodig. Het blijft altijd een experiment.

Al zijn de aardappeltjes maar klein, gooi ze niet weg. Deze kleintjes zijn het allerlekkerst. Dit geldt trouwens voor veel meer gewassen. Door de kleine maat bundelen alle smaken zich goed en geeft het een superlekkere smaak.
Heel veel succes komend seizoen. Houd vooral mijn Instagram-pagina in te gaten voor een update tussendoor.

*Over de zeekraal heb ik trouwens ook al eerder een artikeltje geschreven op mijn blog, deze lees je hier. Het is nu tijd om de plantjes te kopen. Deze heb ik online besteld, omdat deze plantjes helaas in geen enkel tuincentrum te vinden zijn in Den Haag. Dit is de website (niet gesponseerd, [JM1] gewoon goed)