Radijs zaaien

Het is een heel makkelijk gewas om te kweken en het groeit ook nog eens ontzettend snel. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt voor het kweken van radijsjes.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Radijsjes is een groenten die niet mag ontbreken in de moestuin van de starter maar ook van de gevorderde moestuinier. Het is een heel makkelijk gewas om te kweken en het groeit ook nog eens ontzettend snel. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt voor het kweken van radijsjes.

Radijs zaaien

Maart is de maand dat de radijsjes buiten in de volle grond of pot of krat gezaaid kunnen worden. Ik zaai 2 zaadjes op een plek zodat ik zeker weet dat er eentje boven komt. Ik houd een tussenruimte van van 5-10 cm zodat de radijsjes voldoende ruimte hebben zelf om te groeien zonder dat ze met elkaar hoeven te concurreren. Komen beide zaailingen boven de grond, kun je uitdunnen en een van de zaailingen eruit halen zodat er eentje overblijft.

Zaai niet 6 rijen radijs in een keer, maar zaai om de week wat extra bij. Radijsjes groeien vrij snel, in het voor- en na seizoen (febr-mei / sept-dec) is dit ongeveer 7-8 weken. In de zomermaanden gaat het een stuk sneller en kun je op een plek waar niet al te veel zon staat in 5-6 weken al heerlijke radijsjes oogsten. Eigen kun je radijsjes het hele jaar door zaaien, je kan dit doen in de volle grond maar ook in een kas.

Radijsjes hebben veel water nodig, dus zorg ervoor dat de grond nooit te droog is. Dek de bodem rondom het radijsje eventueel af met houtsnippers of stro, zo verdampt het water minder snel en hoef je dus ook minder water te geven.

Radijs kweken in de kas

Radijsjes kun je heel goed kweken in een kas of een koude bak, het grote voordeel van de kas is dan ook dat je je seizoen heel erg kunt verlengen. Je start eerder dan zonder kas een je kunt ook nog eens langer door gaan met kweken. Dit geldt net zo met radijsjes. In de maanden dat het buiten koud is, is de kas een geschikte plek om radijs te zaaien.

Radijs weetjes

  • Wist je dat er een radijsje uit een radijszaadje komt. Veel mensen die niet weten hoe een radijs groeit denkt namelijk dat er uit een zaadjes een hele tros groeit zoals je ze in de winkel ziet liggen maar dat is niet waar. Uit 1 zaadje groeit 1 radijsje. Zo dan is dat ook even uit de wereld 😉
  • Radijsjes hebben veel water nodig, ze bestaan dan ook niet voor niks uit heel veel water. Hoe meer water de radijsjes krijgen hoe minder bitter ze zijn. Eigenlijk een ideaal gewas voor hier in Nederland met die natte zomers van tegenwoordig.
  • Radijsjes groeien eigenlijk het beste op plekken waar het wat koeler is en geen volle zon aanwezig is. In het voor- en najaar dus in de volle zon, omdat het dan nog wat koeler is en in de zomer maanden op een plekje met 4 uur zon is het beste. Dan worden ze ook het lekkerst én blijven ze knapperig – dat komt door het watergehalte dat er in het radijsje te vinden is.
  • Gebruik in de pot verse basis potgrond en in de volle grond hoef je geen compost extra door de grond te werken. Radijsjes zijn namelijk niet veel eisend. Ze hebben eigenlijk zo min mogelijk stikstof nodig zodat er meer knol gaat ontstaan en niet teveel blad.

Slakken

Ja helaas zijn de radijsjes af en toe ook de sjaak, dan wordt het loof ineens helemaal opgegeven door de slakken balen is dat dan he? Raap iedere avond in het donker met een lampje op je hoofd alle slakken die je kunt vinden en zet ze 500meter verderop. Ook kan kopergaas werken om rondom je plantjes te zetten om ze op een afstand te houden.

Radijs oogsten

Hoe weet je of je radijs kunt oogsten? Heel simpel, test er eens eentje en kijk of deze naar wens is, alle radijsjes die je op dit zelfde moment gezaaid hebt kun je dan in een keer oogsten.

Rassen

Wist je dat er niet alleen maar ronde rode radijsjes bestaan maar veel meer soorten en maten. Bekijk onderstaand lijstje eens, dit zijn zeker aanraders om een leuk gevarieerd bord vol te kweken met radijsjes.

  • Cherry Bell – rond rood
  • French breakfast – langwerpig rood met een wit puntje
  • Diana – rond paars
  • Pink beauty – rond roze
  • Zlata – rond geel
  • Icicle – langwerpig wit