Moestuin update april 24

Een moestuin update van alles waar ik mee bezig ben, in en buiten de moestuin.

Floor Korte
1 Minuten om te lezen

Hallo allemaal,

Het is echt weer even geleden dat ik een update schreef hoe het verloopt in de moestuin, ik dacht laten we dit weer wat gaan oppakken. Ik neem jullie graag mee de moestuin in hoe het ervoor staat.

We zijn alweer even begonnen in de moestuin en dat maakt me zo ontzettend blij. Ik had weer de kriebels om wat onderdelen aan te passen in de tuin, zo houd je het ook vernieuwend ieder jaar. Deze vraag kreeg ik laatste ook: ‘Hoe zorg je er nou voor dat het leuk blijft, na 11 jaar een moestuin wordt het toch allemaal hetzelfde?’ ik ben heel blij dat ieder jaar anders is, en dat heeft alleen al te maken met het weer. Veel regen of heel warm en weinig regenval zijn al 2 onderdelen waar de tuin heel anders op reageert. Ik vind dit soms ook een uitdaging natuurlijk en hierdoor gaat ook echt niet alles goed (al lijkt dat misschien zo) maar het zorgt er wel voor dat je dus altijd op blijft letten. Ook vind ik het heel erg leuk om testen te doen, nieuwe projecten te knutselen en vooral ook lekker te rommelen in de tuin. Ik kan lastig stilzitten dus deze periode is echt DE periode waar ik het gelukkigste van wordt. Van zaaien, verspenen en verpotten tot het bouwen van een nieuwe koude bak, het aanpassen van mijn hekjes rondom de moestuin maar ook het geven van alle cursussen, workshops, moestuinbeurs en lezingen om jullie allemaal te inspireren een moestuin te starten 🙂 Dit maakt me blij.

Ik ga je hieronder even per onderdeel vertellen hoever ik hiermee ben 🙂

 • zaaien
 • verspenen
 • verpotten
 • zaaisels in de kas
 • zaaisels in de volle grond
 • DIY koude bak (voor de kas)
 • DIY nieuwe hekje (van wilgentakken)

Daar gaan we!

Moestuin hekje

ik heb een hekje rondom de moestuin (zie de foto hierboven), dit omdat wij de allerliefste flip (hond) van de wereld hebben maar dat betekend ook dat hij dan zomaar de moestuin in kan lopen en dat wil ik niet. Daarom hebben we 3 jaar geleden een hekje van de oude schutting planken gemaakt. Het nadeel hiervan, heb ik ondervonden, is dat het erg dicht was en ik het niet multifunctioneel in kon zetten. Daarom heb ik gekozen voor een meer transparanter ontwerp met, natuurlijk, leftovers. Dit keer van de wilgentakken. Wij hebben een aantal wilgenbomen in de voortuin groeien, deze hebben we dit voorjaar gesnoeid. De dikkere stokken kon ik hier dus mooi voorgebruiken. De delen die de grond in zijn gegaan stonden er al van het oude hek, dit is taxushout wat uit de tuin van mijn ouders komt. Ik gebruik de wilgentakken dus enkel voor de horizontale delen. Zo kunnen ze ook niet uit gaan lopen.

DIY toog/poortje

En nu is het nog aan de nieuwe toog/poortje, hier ben ik nog druk mee bezig. Deze toog, waar mijn nieuwe entreetje voor de moestuin begint wil ik graag, net zoals voorgaande jaren. Vol laten groeien met Lathyrus, deze bloeit zo mooi, ruikt lekker en blijft bijna het hele moestuin seizoen. De basis maak ik van bamboestokken, supersterk en dat ging voorheen prima. En de liggers ga ik ook weer maken met wilgentakken. Hierin heb ik schroeven gedaan en daar wikkel ik uiteindelijk dan weer jutetouw langs. Daar kunnen de plantjes dan doorheen groeien.

DIY Koude bak

We hadden weer een leuk project, ik wilde dit eigenlijk al vanaf het begin dat we de moestuin en de tuin 4 jaar geleden aan gingen leggen. Maar je maakt andere keuzes en dat betekend dan dat het erbij inschiet. Ik vond het nu dus tijd om wel het project uit te gaan voeren. Hiervoor moesten er wel wat planten verplant worden en het pad moest wat worden verplaatst. Het aardbeien bed heb ik wat verkleind en er is een strook voor bloemen bij gekomen, ik ben helemaal blij op deze manier.

Wat is een koude bak?

Een koude bak is een opstaande bak op de grond, de grond staat gewoon in verbinding met de volle grond dus de gewassen zitten niet in potten. De bak heeft 2 schuine kanten die gericht zijn naar de zon. Hierom liggen glazen ruiten of je kunt natuurlijk ook kiezen voor perspex. 1 voordeel aan dit laatste is dat de ruiten dan minder snel kapot kunnen, ik heb in de afgelopen 3 jaar al 2 ruiten moeten vervangen namelijk. Tipje van mij 😉

Waarom een koude bak?

Ok, we weten nu wat het is, maar waarom is het nou zo’n must in de moestuin die koude bak? Het is natuurlijk niet iets wat moet, ook zonder koude bak kun je gewoon je gewassen kweken in het moestuin seizoen maar het maakt sommige dingen gewoon wat makkelijker + je verlengt het moestuin seizoen er enorm mee. En dat vind ik zeker een groot voordeel. Door de bak met daarop de glazen ruiten warmt de grond eronder namelijk een stuk sneller op in het voorjaar waardoor je dan al kan gaan starten met zaaien. Heel veel planten groeien niet onder een temperatuur van 10 graden en dan is een van deze opties zeker aan te raden. Ook kun je de bak in de maand mei alvast gebruiken om de planten af te harden* die van binnen uiteindelijk buiten uitgeplant moeten gaan worden.

*Wat is afharden?: dit is het laten wennen van je binnen opgekweekte plantjes. Als je deze in een keer buiten uitplant zodat dat ze eerst wennen aan de buiten temperatuur kunnen ze een ontzettende klap krijgen. Daarom is het slim om een week lang de planten, voordat je ze uitplant in de volle grond, eerst af te harden en daar kun je heel goed een koude bak voor gebruiken als je deze hebt.

“Waarvoor gebruik jij je koude bak?” Wordt regelmatig gevraagd. Ik gebruik hem met name om bijna het jaar rond, rucola, sla, spinazie en paksoi ik op te kweken. De koude bak staat bij mij op een plek met wat minder zon, en dat is voor deze gewassen helemaal niet erg. In het voorjaar en vanaf oktober in de herfst gaan de ruiten erop. En in de tussentijd staan de ruiten in de schuur. Zo het is het dus in de zomer een verhoogde moestuinbak als het ware en in de wintermaanden kweek ik nog lekker door.

Even de voordelen van een koude bak/platte bak op een rij

Voordeel

 1. Hierin kun je de plantjes die je binnen hebt opgekweekt goed in laten wennen zodat ze na een week buiten worden uitgeplant. Afharden van de planten dus.
 2. De zaailingen staan hierin goed beschut in de koudere periode, doordat er een rand omheen zit vangen de plantjes geen wind. Hierdoor zullen ze sneller ontkiemen dan zaailingen in de volle grond zonder beschutting.
 3. Hierin kun je al heel vroeg starten met zaaien, plantjes in potten maar ook gewoon direct daar in de grond. Kies dan wel voor laagblijvende gewassen als spinazie, raapstelen, postelein, pluksla en rucola. Als de plant groter wordt dan 20/30 cm drukt hij tegen het glas aan en zal het blad sneller gaan verbranden en schimmelen.
 4. Je kan ook op plekken met wat minder zon gewassen kweken het jaar rond.

Wat te zaaien in de koude bak

Je leest soms wel in boeken of op de achterkant van het zadenzakje, ‘zaaien onder glas’ dan wordt de koude bak, platte vak of kas bedoelt. Je kan vanaf februari al heel veel zaaien onder glas namelijk

 • Spinazie
 • Veldsla
 • Rucola
 • Bieten
 • Wortels
 • Radijsjes
 • Kropsla
 • Binsla
 • Pluksla
 • Postelijn
 • Mosterd

Binnen gezaaid

Er staat al ontzettend veel binnen, ik ben gestart met sommige gewassen al in de maand januari en dat waren de paprika’s en de aubergines. Dit zijn dus ook al flinke planten geworden. Ik heb alles in een kweekkast staan met groeilampen, de planten die de warmte nodig hebben dan. En de andere plantjes, meestal de bloemen, deze staan buiten in de kas.

De volgende gewassen staan in de kweekkast:

 • tomaten
 • paprika
 • aubergine
 • kiwano
 • meloenkomkommer
 • muismeloen
 • komkommers
 • zonnebloem (in nieuwe seed snails)
 • kruiden als basilicum, koriander, dille, bieslook,
 • quinoa
 • amaranth
 • wilde venkel

De volgende gewassen staan in de kas:

 • doperwten
 • lathyrus
 • zonnehoed
 • lavatera
 • stekken van de rozemarijn, munt en kattenkruid

Pootaardappelen

Ik heb dit jaar de volgende rassen die ik ga kweken, ik kweek al deze rassen in potten. Ik gebruik hier 2 verschillende soorten potten voor 1 van 35 L en 1 van 42 L. Je kan hier meer over lezen in de volgende blog: Aardappels kweken

 • Apache
 • Königspurper
 • Mecklenburger Schecke
 • Rosalinde
 • Roseval
 • All Blue
 • Schwarzer Teufel

Slakken in de moestuin

Oke laten we het even over de slakken in de moestuin hebben🐌. Want dit is echt een van de meest gestelde vragen. “Wat doe je ertegen, heb jij DE truc?”

Bekijk vooral ook mijn highlitghts van instagram dan vind je mijn slakkentests van vorig jaar. Hier probeerde ik echt van alles uit koffiedrap, bramen, kleefkruid, wol, houtsnippers, schelpjes en ga zo maar door.

Wat werkt bij mij werkt zijn deze 3:

1. Slakken rapen, vooral nu de komende tijd. In april starten de slakken namelijk met hun eerste legsel, ze leggen dan per slak 400 eieren. Deze eitjes zijn na 2 maanden ook alweer groot genoeg om weer 400 eieren te leggen. Door de slakken nu (in de avond) te rapen en ver weg in de berm bij de sloot waar de eendjes, egels en vogels bij kunnen uitzetten. Dan verminder je de populatie. – natuurlijk is het aantrekken van natuurlijke vijanden het beste dan doen zij het voor je. Maar ik zit hier omheind met schuttingen (minder vogels) en sloten (geen egels) ik heb wel salamanders, kikkers en padden trouwens maar die kunnen het niet aan in hun eentje.

2. Kopergaas, als je dit rondom de planten legt krijgen ze (99%) een klein schokje en draaien om. Leg dit dus om de gevoelige planten heen. Ze blijven niet allemaal weg maar de slak die het wel red erover eet je plantje niet helemaal op waardoor hij gewoon verder groeit.

3. Kweek gevoelige planten eerst wat groter op in een pot in de kas zo heb je wat voorsprong en je hebt altijd een reserve.

Het kopergaas is te bestellen via mijn nieuwe webshop – Kopergaas bestellen

Heb jij nog een gouden tip, laat het weten ik zet met liefde de slakkentest gewoon weer voort dit jaar 😉🌱

Kopergaas tegen slakken